A szerelmesek napja – a közösséghez tartozás üzenete

Ma bizonyára többen azzal a lelkes gondolattal ébredtek, hogy Valentin-nap van. De vajon mit ünneplünk még ezen a napon?

Sokan úgy hiszik, a Szerelmesek napjának megünneplése angolszász szokás, de egy valójában régebbre visszanyúló, római ceremónia is kötődik ehhez a jeles naphoz. Ők Lupercalia ünnepét ülték ilyenkor – igaz február 15.-én -, amikor Romulusról és Remusról emlékeztek meg. Termékenység-előidéző vagy tisztító szertartásokat tartottak, melyek sokszor már előző nap elkezdődtek.

Szent Bálint csak később, a 14. században vált a jegyesek védőszentjévé. A történet szerint, miután börtönbe vetették, az egyik börtönőr vak lányának adta vissza csodálatos módon a látását, majd a kivégzés napján egy üzenetet küldött neki: ,,A te Bálintod.”

Kezdetben éppen ezért a Bálint-napi (latin neve szerint Valentin-napi) üzenetküldés terjedt el. Tehát nem a drága ajándékok, vacsorák és élmények, hanem a szívből jövő vallomások ünnepe ez.

Szent Bálint
elég egy apró üzenet is

Talán kevesen tudják, hogy Szent Bálint nem csak a szerelmesek, de a lelki betegek védőszentje is. Nem véletlen, hogy Shakespeare Hamletjében az őrült Ophelia is Szent Bálint napjáról beszél, összekötve ezt a két, egymástól látszólag távol álló témát.

Napjainkban – amikor a szerelmesek sokszor az online-térben keresik egymást, a valódi közösségek erejének csökkenésével pedig a fizikai találkozásokra és ismerkedésre kevesebb a lehetőség adódik – nem csak a szerelmesekről kell megemlékeznünk. A lelki betegségek sokszor rejtőzködnek, az elmagányosodás is okozhat később nehezen helyrehozható problémákat.

 

Annak érdekében, hogy  tegyünk valamit ennek megelőzésére, e jeles nap kiváló lehetőség, hogy a közösséghez tartozás érzését erősítsük magunkban és másokban is. Nem kell sok, elég egy kedves üzenet. De talán még ennél is többet jelent, ha mindezt személyesen, szóban mondjuk el.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása