Nyaralj környezettudatosan!

Lehet, hogy már lassan a nyár vége felé közeledünk, de sosem késő megfontolnod, milyen is egy igazi környezettudatos nyaralás. Megfelelő időpont ez arra, hogy átgondold, mit tennél jövőre másképpen, vagy ha még előtted áll a nagy út, akkor eszerint készülj fel rá.

Légszennyezés

Az utazás módja is káros hatással lehet a környezetre, attól függően, hogy milyen járművet választasz hozzá. Manapság sokat hallani a káros CO2 kibocsátásról, amit karonlábnyomként (vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátása) is szoktak emlegetni. Ez az emberiség ledinamikusabban növekvő ökológiai lábnyoma, így mindenképpen érdemes rá odafigyelni. Hogyan? Használhatod például ezt az ingyenes kalkulátort indulás előtt: https://tzm.hu/co2/

Tippek:

1. A külföldi utazások mellett és helyett utazz belföldön is. Nagyon sok gyönyörű hely várja hazánkban, hogy felfedezd! Minél közelebb van lakóhelyedhez a kiszemelt üdülőhely, annál kevesebb az oda való eljutáskor a légszennyezés.

2. A falusi- vagy ökoturizmus nyújtotta lehetőségek “ökológiai lábnyoma” kisebb mértékben terhelik a környezetet, mint egy nagy szállodáé. Ráadásul ha ezt választod, egy-egy helyi család bevételét gyarapíthatod. Akik ezt a formáját válsaztják a pihenésnek, gyakran számolnak be a helyiek vendégszeretetéről. Ez nem csak belföldön van így! Mennyivel jobb felfedezni egy ország vagy város szokásait a helyiekkel való beszélgetések során.

Szemetelés

A nyaralás közben átlagosan háromszor annyi hulladékot termelünk, mint a hétköznapjaink során.

Tippek:

1. Nyaraláskor is gyűjtsd szelektíven a hulladékot, ha akad a közelben szelektív gyűjtő konténer.Erdei vagy egyéb kirándulás során pedig ne hagyd szét a szemetet! Ez könnyen kiküszübölhető, ha például egyszerhasználatos élelmiszer-csomagolások helyett termoszt vagy ételhordó tárolókat viszel magaddal.

2. Bárhová készülsz is, lehetőség szerint keress a környezetvédelem iránt elkötelezett szálláshelyeket (energiatakarékosság, szelektív gyűjtés, komposztálás, vízvisszaforgatás, organikus ételek, helyi termékek, stb.)!

Élővíz-szennyezés

A nyári hőségben sokan szeretünk olyan helyre utazni, ahol lehetőségünk van mártózni egyet a hűsítő folyóban, tóban vagy akár tengerben. Azonban ha nem vagyunk elég körültekintők, könnyen bajt okozhatunk az élővíz-szennyezéssel.

Tipp:

1. Ha élővízben fürdesz, előtte mosd le magadról a naptejet, krémeket!

Fotózkodás az állatokkal

Több olyan nyaralási helyszín is van, ahol lehetőség nyílik pénzért fotózkodni állatokkal. Nyilván nem a tanyasi vagy háziasított állatokra gondolunk, hiszen ők az ember mellett élnek, hozzászokva a mindennapi érintkezéshez. De biztos vagy benne, hogy az elefánt, tigris vagy más hasonló, vadon élő állat is lelkesen várja, hogy minél többen hozzáérjenek, esetleg rájuk is üljenek? A mi szórakoztatásunkért az állatoknak sok megpróbáltatáson kell keresztül mennie, amit bizonyára nem élveznek. A képeken jól mutatnak ugyan, de vajon megéri-e nekünk, hogy egy posztolható és bizonyára sok lájkot kapó   fotó miatt szenvedjenek?

Tippek:

1. Az erdei kirándulások kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy természetes környezetükben figyelhesd meg az állatokat. Ha ehhez tapasztalt vezetőt is választasz, akkor biztosabb lehet a siker.

2. Búvárkodj! A vízi állatok megfigyeléséhez ez egy nagyon jó alternatíva. Ráadásul a betanult mutatványok helyett itt mindig más, érdekes viselkedési formákat láthatsz.

Plusz egy jó tanács

Tudtad? Ha a pihenéshez nemzeti parkok vagy környezetvédő civil szervezetek által működtetett vendégházakat, turistaházakat választasz, akkor a szállásdíjjal a szervezet környezet-, természetvédő munkáját is támogathatod.

Kalandra fel! Jó pihenést és tervezgetést kívánunk!