A videojátékok világnapja – élvezet vagy függőség

2019. szeptember 12.  – A videojátékok világnapja. A videojátékok megszületésének hajnalán főleg logikai játékokat foglalt magába ez a gyűjtőfogalom.  Míg az 1950-es években a megalkotott gépek oldották meg a feladványokat, a videojátékok terén manapság már inkább a grafikai megoldások korszerűsítésén vetélkednek a piaci szereplők. Manapság már az sem rtika, hogy a játék karaktereinek mozdulatait a készítés során valódi színészek játszák el. Elmondható tehát, hogy a speciális, számítógépes szubkultúra mellett ez az ünnep egyaránt szól a tudománynak is.

Bizonyára te magad is kipróbáltál már valamilyen játékot. Lehet, hogy egyszerűen csak buborékokat kellett eltalálnod, tetriseztél vagy átvetted a szüleid félbehagyott passziánsz játszmáját… esetleg bombakeresőztél. Azonban az sem kizárt, hogy seregnyi technikai arzenállal várod, hogy kijöjjön valamelyik játék új kiegészítője, folytatása…

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2018 nyarán javasolta, hogy vegyék fel a mentális zavarok listájára a videojáték-függőséget is. A videojáték-zavar mentális és fizikális problémákat is okozhat. Bár ez csak 2022-ben fog hatályba lépni, érdemes odafigyelni az árulkodó jelekre.

Melyek ezek a tünetek?

Fizikális jelek:

  • elhízás/fogyás
  • a szem megerőltetése
  • hátfájás és egyéb mozgásszervi betegségek
  • valamináltalános fáradság és kimerültség

Mentális jelek:

  • a függő könnyen elveszítheti kapcsolatát a való világgal
  • gondolatai akkor is a játék körül forognak, amikor éppen nem játszik.
  • ha megvonják tőle a játékot, feszültté, ingerültté válhat.
  • elveszíti az időérzékét, hazudik a játékkal töltött idő mennyiségéről

Ha egy környezetesben élőn a tünetek valamelyikét észleled, és hatással tudsz lenni a játékkal töltött idejének a mennyiségére, akkor fontos figyelembe venned, hogy a teljes megvonás nem megoldás. Sokkal jobb, ha a függő tudatosan kialakít napi/heti időkereteket, hogy egészséges mederben tartsa a játék mennyiségét. Emellett segíthet az “offline” barátokkal való minőségi időtöltés.