Megnyitotta kapuit a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpont

A Nyugat-nógrádi térség legnagyobb Élményközpontja megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Modern technológiai megoldásaival és élményalapú oktatási módszereivel a Központ hozzájárul a diákok kompetenciáinak fejlesztéséhez. Emellett olyan egyedülálló lehetőséget biztosít a fiatalok számára, amely megváltoztatja az élet- és karrierszemléletüket, új perspektívát nyújt a pályaválasztásban, hozzájárulva a térség gazdasági felzárkózásához.

Az EFOP 3.3.6-17 Természettudományos élménypedagógiai programkínálat és természettudományos élményközpontok fejlesztése projekt keretén belül az Együtt Európáért Alapítvány egyik fő célja, hogy a gyermek-, ifjúság-, és családpolitika égisze alatt segítse a fiatalokat – különös tekintettel a hátrányos helyzetű régiókban vagy körülmények között élőket. A fiatalok esetében kizárólag egy alternatív irányból megközelített program, tevékenység szolgálhat látványos eredménnyel, amely jelentős mértékben csökkenti az iskolai lemorzsolódás arányát és ezzel a felzárkózást is elősegíti mind egyéni szinten, mind pedig a térségben.

dr. Illés Boglárka helyettes államtikár köszöntőbeszéde

Nógrádban a lakosság csökkenése az utolsó 10 évben többszöröse az országos szintű népességfogyásnak. A további tartós csökkenés visszaszorítása érdekében kiemelten fontos, hogy az aktív felnőtté váló korosztály olyan tudás birtokába kerüljön, amellyel magabiztosan helyezkedhet el a belföldi munkaerőpiacon, versenyképes fizetés mellett. Az iskolázottság és szakképzettség szintje a társadalmi-gazdasági fejlettség egyik legfontosabb ismérve. A változó körülményekhez igazodva elengedhetetlenül szükséges az új ismeretek megszerzése, illetve a már meglévők korszerűsítése. Ezt biztosítják azok az Élményközpont által nyújtott alapok (pl. robotika), amelyekre később akár az informatikai, programozói képzés építhet.

Az Élményközpontban iskolán kívüli, természettudományos foglalkozásokkal várják a gyermekeket, ahol a LEGO robotika, illetve a biológiai és kémiai kísérletek mellett többek között interaktív tábla, 3D nyomtató, VR és AR szemüveg várja a tanulni vágyókat. A megvalósítás során nem csak az általános, közép és szakiskolákban tanuló fiatalokat szólítják meg, a programokba a felsőoktatási tanulók is bevonásra kerülnek.

Foglalkozás a Természettudományos Élményközpontban