Alkoss közösséget! – gondolatok egy festő társadalmi szerepvállalásáról – Kiss Áfra Mária

Mondják, hogy a művészek magányosak, ám visszatekintve iskolai tanulmányainkra, az irodalom, töri és rajz órákról felsejlik a Pilvax kávéház mozgalmas hangulata vagy éppen a Nagybányai Művésztelep sajátos stílusa és ecsetvonásai. Magányos-e a festő? Hol lép be a közösség a művészet világába? És hol lépi át a művészet saját határait, hogy akár a társadalmat formálni képes erővé váljon?

Kiss Áfra Mária Hajdúnánáson született, tanulmányai során festők egyengették útját, és már számos kiállításon van túl.

A festő alkotás közben

Hogyan viszonyulsz a környezetedhez? Hatással van rád alkotás közben vagy ilyenkor teljesen a saját világodba vonulsz, és ott születnek meg a műveid?

Teljes mértékben az utóbbi igaz rám. A helyszín és a környezet teljesen másodlagos számomra. Ha festeni kezdek, mindig ugyanazzal az érzéssel, magamba fordulva teszem. Meg kell hogy mondjam,  megkönnyíti a dolgom a zene fülhallgatóval, így teljes mértékben ki tudom zárni a külső zajokat.

Kiss Áfra Mária

Más, kortárs festőkkel tartod a kapcsolatot? Szoktál mások kiállításaira járni, esetleg tanácsot kérni a többi művésztől?

Egyértelműen igen. Főleg pályám kezdetén kértem és kaptam tanácsot korunk nagyjaitól. Köszönettel tartozom nekik. Szoktam  festőtársaim kiállítására járni, nem egyszer nyitottam is meg kiállítást, örömmel tettem eleget a felkérésnek.

Miben látod egy festő társadalmi felelősségét? Hatással lehet-e egy művész a tágabb értelembe vett környezetére, és ha igen, hogyan?

Igen. Mi festők képekben tudjuk belső világunkat érzéseinket kifejezni. A néző tükör, reakciója visszahat ránk. Ezzel tudunk adni. Ha racionális szeretnék maradni, azt mondanám, nagy felelősség, hiszen korosztálytól  függetlenül látható munkánk. Sok veszélynek vannak kitéve a mai fiatalok. Sok veszélynek vannak kitéve a mai fiatalok. Ha kedvet kap bármelyikük is az alkotáshoz, szerintem jobb időtöltést – ami a lelkét neveli -, nem is találhatna ennél, legyen az bármelyik művészeti ág. Az idősebb korosztály számára szintén. Mint kiállítás-látogató válhat belőle alkotó. Nekem első célom, ha valaki a képemre ránéz, kizökkenjen a mindennapi gondjaiból. Így próbálok adni.

Hullám