A levegő a főszerepben – Környezetvédelmi Világnap

Június 5. a Környezetvédelem Világnapja. Pontosan mit is jelent ez? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, hogy megválaszolhassuk a felmerülő kérdéseiteket.

Miért pont ez a dátum?

  1. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját.

És mégis mit akarnak ezzel elérni?

A legfőbb célokat négy pontban foglalták össze:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.

Van ilyenkor valamilyen program is? Mit lát ebből a lakosság?

Nemzeti és globális rendezvényekkel is megemlékeznek erről a napról. Minden évben más ország ad otthont a világnaphoz kapcsolódó hivatalos konferenciáknak, egy-egy mattót választva az adott év rendezvényének.

2015-ben például a fenntartható fogyasztás volt a téma, a mottó pedig: „Hétmilliárd álom. Egy bolygó. Figyeljünk a fogyasztásra!”

2016 mottója:  ,,Vadulj be az életért! Zéró tolerancia az illegális vadállat-kereskedelemmel szemben.”

2017-ben pedig Kanada egy egyszerű, de sokatmondó mottót választott: ,,Én a természettel vagyok.”

2018-ban a WWF műanyag használatának mérséklésére szólított fel mindenkit, az idei rendelkezéssel pedig (szívószálak és egyéb műanyagok kivezetése) már most egy hatalmas lépést tettek az ügy érdekében. Tavaly India adott otthont a konferenciának.

És idén mi a téma?

Idén Kína rendezi a konferenciát, amelyet a légszennyezés köré építenek.

Miért a levegő?

A levegő szennyezettsége miatt évente mintegy 7 millió ember hal meg világszerte, ezekből kb. 4 millió az ázsiai térségben. Világszerte az emberek 92% -a nem jut tiszta levegőhöz.

Mit tehetsz te, mint környezettudatos egyén?

A legtöbb, amit tehetsz, hogy újragondolod a közlekedésed! Az ipari gyárak működése az elsődleges oka a légkör szennyezettségének, de az autók okozta szennyezés a következő a listán. Járj biciklivel, tervezd meg tudatosan a bevásárlást, így kevesebbszer lesz szükség arra, hogy autóval menj és ha tudod, oszd meg másokkal járművedet vagy csatlakozz te a többiekhez, így is csökkentve az autók számát az utakon.