Helyben-Rendben! 2030- Program- és projektbemutató szakmai konferencia SHOW

2023.03.23. és 24-én a Nógrád megyei Horpácson, Kálmán Kertje Rendezvényház és Panzióban tartotta sikeres projektbemutató seregszemléjét az Együtt Európáért Alapítvány, amelyre több mint 120 vendég volt kíváncsi.

A Nógrád Vármegyei Önkormányzat és az Együtt Európáért Alapítvány egy konferencia keretében mutatta be a fiatal lakosság helyben boldogulását elősegítő jó gyakorlatait „Helyben-Rendben! 2030- Együtt a Fiatalok helyben boldogulásáért

https://www.facebook.com/kalmankertje/

https://www.instagram.com/kalmankertje/

A Nógrád Vármegyei Önkormányzat és az Együtt Európáért Alapítvány egy konferencia keretében mutatta be a fiatal lakosság helyben boldogulását elősegítő jó gyakorlatait „Helyben-Rendben! 2030- Együtt a Fiatalok helyben boldogulásáért

Program- és projektbemutató szakmai konferencia SHOW” címmel. Az elnevezés is utal rá, hogy nem egy szimpla konferenciát tartottak a szervezők, hanem egy – a téma célcsoportjához is jobban illeszkedő – könnyedebb hangvételű ötletbörzét, tanácskozást és gasztrobemutatót.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy látványos keretek között bemutassa azokat a humán fejlesztési tevékenységeket, jó gyakorlatokat, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a térség gazdaságfejlesztéséhez, a fiatal munkaerő helyben tartásához és a jövő nemzedékének helyben boldogulásához. A projekt alapjául szolgáló országos kezdeményezés a „Helyben, Rendben! 2030” – Együtt a Fiatalok helyben boldogulásáért program konkrét megoldási javaslatokat, településfejlesztési, közösségi, munkaerőpiaci és oktatási módszereket vázol fel, amelynek középtávú víziója a térség demográfiai és munkaerőpiaci átrendeződése, nem titkoltan a fiatal lakosság helyi identitásának és boldogulásának a számszerűsített erősítése.

A program alatt a környékbeli falvak értékei voltak megtekinthetőek és ipolysági borokat kóstolhattak a résztvevők.

A konferenciát ERDŐS SZABOLCS ALAPÍTÓ/HÁZIGAZDA nyitotta meg, aki rendhagyó módon egy video keretében mutatta be az alapítvány tevékenységét, azt az utat, ahogy a szervezők eljutottak a Helyben, Rendben! 2030” program kidolgozásáig és megvalósításáig. A bemutatott video itt megtekinthető:

Erdős Szabolcs előadása

A megnyitót követően SZALAY-BOBROVNICZKY VINCE CIVIL ÉS TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR vázolta civil szervezetek fontos szerepét a vidéki munkaerő megtartásában, valamint a civil társadalom finanszírozásának lehetőségeit és kihívásait.

SZALAY-BOBROVNICZKY VINCE előadás

RÁCZ ZSÓFIA MINISZTERI BIZTOS (TFM) a rendezvény fővédnöke, és egyúttal a Helyben Rendben 2030 kezdeményezés „tiszteletbeli nagykövete” is, hiszen sokadik alkalommal kísérte el az Alapítvány munkatársait a program bemutatását célzó országos turnésorozaton. A miniszteri biztos kiemelte: a fiatalok boldogulását, helyi munkaerőpiaci integrációját egyféleképpen biztosan nem lehet elérni: a fiatalok nélkül. Fiatalos, trendi kommunikáció a generációra jellemző platformokon és nyelvezettel lehetséges.

Rácz Zsófia előadása

BALLA MIHÁLY ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ köszöntötte a résztvevőket és többszörösen kiemelte azt, hogy a térség, az Együtt Európáért Alapítvány szervezésében kiemelten foglalkozik a helyben boldogulás kérdéskörével, számtalan szakmai fórum, kerekasztal és vita előzte meg ezt a rendezvényt is.

  

DR. BAGÓ JÓZSEF NÓGRÁD VÁRMEGYE főjegyzője tolmácsolta Skuczi Nándor megyei elnök jókívánságait.

A legérdekesebb és leghasznosabb előadást MAYER GÁBOR ÁLLAMTITKÁR (TFM) tartotta, aki a fejlesztéspolitika finomhangolásáról beszélt, valamint a vidéki lakosság hely- és munkaerő megtartó képességének kiemelt fontosságáról. Mayer Gábor hangsúlyozta: a fejlesztéspolitika támogatja és prioritásként kezeli a munkaerő helyben tartását és a demográfiai kihívásokra adott innovatív válaszokat.

MAYER GÁBOR előadása itt megtekinthető

A szakmai előadásokat ERDŐS SZABOLCS ALAPÍTÓ kezdte az Együtt Európáért Alapítvány bemutatásával. Ezt követően BODOR NORBERT fejlesztéspolitikai és területfejlesztési tanácsadó bemutatta a humán fejlesztések gazdaságélénkítő jelentőségét.

Bodor Norbert előadása

Dr. HÉJJA GÁBOR, STRATÉGIAI TANÁCSADÓ a Helyben, Rendben 2030 program SZAKMAI VEZETŐJE bemutatta azokat az innovatív kommunikációs fejlesztéseket, tevékenységeket, amelyek a fiatal lakosság helyi identitását erősítik kiemelve a podcast műsorszolgáltatást, identitást segítő online applikációkat, valamint városmarketing szempontból jelentős kommunikációs „brand-építő” tevékenységeket.

Héjja Gábor előadása

BARÁTH GERGELY az AKTÍV- ÉS ÖKOTURISZTIKAI FEJLESZTÉSI KÖZPONT igazgatója a Börzsöny/Dunakanyar/határon átnyúló fejlesztésekről tartott előadást majd ezt követően ZACHAR PÁL POLGÁRMESTER – IPOLYSÁG (FELVIDÉK) – mutatta be Ipolyság települést , mint funkcionális város térséget.

Baráth Gergely
Zachar Pál Ipolyság új polgármestre

Az előadásokat követően az alábbi kerekasztalbeszélgetésekre került sor:

Pilis/Dunakanyar/Börzsöny térségi humán fejlesztési jó gyakorlatok – különös tekintettel a család szerepére, mint a hely megtartó ereje

Moderátor: Kardosné Gyurkó Katalin Elnök Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Résztvevők: Kanyó Judit Polgármester Varsány, Plachi Attila polgármester Kóspallag, Sztyevó Gábor polgármester/Család és Karrier Pont Nézsa, Sullivan Ferenc kutató Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézet.

A kerekasztal-beszélgetés itt megtekinthető

Megyei/fenntartható városi humán fejlesztési jó gyakorlatok – különös tekintettel a funkcionális város térségekre

Moderátor: dr. Héjja Gábor EEA. Résztvevők: Popovics György Közgyűlés Elnöke Komárom-Esztergom Vármegye, Vörös János megyei identitás programvezető Komárom-Esztergom Vármegye, Steindl Balázs alpolgármester Esztergom, Csach Gábor polgármester Balassagyarmat, Zachar Pál Polgármester Ipolyság (Felvidék), Smál-Szilaj Gábor operatív igazgató VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

A kerekasztal itt megtekinthető

A rendezvény a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00003 azonosítószámú, „A Nógrád megyében élők helyi identitásának és szociális tudatosságának növelése” című projekt keretében valósult meg.