TRANSFER-METER – ONLINE SEGÍTSÉG VÁRMEGYEI FIATALOKNAK

Elkészült az Együtt Európáért Alapítvány “Helyben?-Rendben! 2030 programjának pilot elemeként a TRANSFER-METER ONLINE APPLIKÁCIÓ együttműködésben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzattal. Az Önkormányzat befogadta az Alapítvány stratégiai programját és néhány egyedi javaslatot és ennek köszönhetően indult el a “#HELYBENVAGYRENDBEN# – Szabolcs-Szatmár-Bereg, a fiatalok megyéje” projekt Európai Uniós társfinanszírozással. A projekt egyik egyedi eleme az említett applikáció, amelyet vármegyei, országos és nemzetközi adatbázis alapján fejlesztettek le. Az egyedi fejlesztésű szoftver- alkalmazás egyedi arculatot kapott, amely tükrözi a vármegyei értéktár egyes népművészeti elemeinek színvilágát. A fejlesztők remélik, hogy a pilot program sikeressége esetén országos applikációvá is fejleszthető a Transfer-meter, ahogy azt eredetileg is tervezték. Jelenleg most csak a vármegyei lakosok tudják használni, hiszen a bemeneti adatbázis a Vármegyére lett paraméterezve.

A fejlesztők felvették a kapcsolatot a térség szakképzési centrumaival, intézményeivel, hogy minél több fiatalhoz eljusson a szemléletformáló alkalmazás.

A TRANSFER-METER ITT ELÉRHETŐ ÉS KIPRÓBÁLHATÓ:

https://szabolcs.transfermeter.hu/

Az alkalmazás alapvető célja, hogy valós képet, azaz egy közel valósághű összehasonlítást adjon a megélhetésről egy adott hazai vagy külföldi térséget / települést életvitelszerűen elhagyni vágyónak – ezzel is segítve elsősorban a fiatalokat a döntésben. Az alkalmazás lehetővé teszi annak az összehasonlítását, hogy a külföldi vagy egy új belföldi munkavégzés és letelepedés esetén mennyi a választott célországban / településen a megjelölt kategóriákban kalkulált átlagbér, valamint átlagosan mennyi az ott tartózkodás, az életvitelszerű ott élés becsült költsége. A rendszer ezeket az adatokat összehasonlítja a jelenlegi lakóhely szerinti átlagbérrel és megélhetési költségekkel – a meglévő adatokat, képleteket is használva.

Az egyedi fejlesztésű szoftver-alkalmazás kiemelt célja, hogy a weboldal látogatója néhány alapvető megélhetési adatát megadva – ilyen a mostani fizetése, a mostani lakhatási, megélhetési, gyermeknevelési, esetleg szórakozásra fordított költsége – pontos összehasonlítást kapjon, hogy egy hasonló, esetleg jobb életvitel fenntartására milyen lehetőségei vannak egy megjelölt másik régióban / településen. Ezzel még a költözési döntése előtt pontosabban felmérheti, milyen előnyei, hátrányai és kockázatai vannak egy új régió / település kiválasztásának számára, esetleg a családtagjai számára.