Hat dolog, amiért érdemes felkerekedni Palócföld egyik legeldugottabb szegletébe

Évszázadok óta rejtélyes legenda övez egy apró Nógrád megyei falut, miszerint: ahol a csodatermő aranyalma földet ért, ott van a világ közepe, nevezetesen: Horpácson. A csoda helyét egy tisztavizű patak csörgedezése jelzi a festői szépségű községben. Horpács a Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly találkozásánál, egy horpadásszerű völgyben fekszik, ebből ered a neve az alig 180 fő lélekszámú településnek.

A kicsiny falu azonban egyáltalán nem szűkölködik nevezetességekben, itt található például a Szontágh-kúria, amelynek közvetlen szomszédságában magasodik a híres Mikszáth-kúria is. A Tót atyafiak és A jó palócok írója 1904-ben vásárolta meg a horpácsi birtokot Szontágh Páltól. „Egész életemben vágytam ilyen zugra, elrejtett fészekre.” – hangoztatta Mikszáth Kálmán, aki a főváros nyüzsgéséből akart kiszabadulni egy olyan helyre, ahol „még a madár sem találja meg”. Mikszáth pontosan 110 évvel ezelőtt, 1905 áprilisában foglalta el a kastélyt. Több írása is itt született, így vált Horpács az „irodalmi térkép” szerves részévé. Az egykori kedves pihenőhelye napjainkban a Mikszáth Emlékháznak ad otthont.

A környék a túrázni vágyóknak is ideális: Horpács a piros jelzésű túraútvonalon fekszik, és áthalad rajta a Via Margaritarum – avagy más néven a Gyöngyök útja – nevezetű zarándokút. A 760 kilométeres út a hajdani középkori országutak nyomában Mátraverebélyt köti össze Mariazellel.

Ez a vidék jelképezi a palóc kultúra bölcsőjét is: a hagyományőrző Palóc Úton végighaladva szemtanúi lehetünk a messze földön híres palóc örökségnek. A helyi kézművesség, építészet, gasztronómia, illetve a népviselet, népzene és néptánc mellett a Palóc Galériák hálózata látogatók sokaságát vonzza évről-évre a térségbe. A tematikus útvonal mintegy 30 települést fog össze. A Palócföld szíveként tartják számon az ezeréves nógrádi várat, ahol a geocachinget is ki lehet próbálni. A kincsesláda-keresés különösen a gyerekek számára élvezetes, ám a fentiek mindegyike remek kikapcsolódási lehetőség lehet akár az egész család, akár a kisebb csoportok számára, de megfelelő lehet osztálykirándulás vagy tábor helyszínének is. Szálláshelyet sem kell sokáig keresgélni, mindenhez közel esik például a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központ, mely 2014 nyara óta működik, az Együtt Európáért Alapítvány üzemeltetésében. Mivel a falu mindössze 67 kilométerre – alig egyórányi autóútra – fekszik Budapesttől, így nemcsak hétvégi kiránduláshoz, hanem többnapos táborozáshoz is kiválóan alkalmas környék.