Természetvédelem a Normafán

Döntöttek a Normafa természeti értékeket megőrző tájrehabilitációja mellett.

WWF Magyarország az elmúlt másfél évben önkéntesek bevonásával segített a Normafa természeti értékeinek felmérésében.

A budai Normafa környékére elkészített Natura 2000 hatásvizsgálat eredményei rávilágítanak a terület országosan is kiemelkedő természeti értékei mellett a legfontosabb veszélyeztető tényezőkre – többek között a becserjésedésre, a szárazodásra, illetve az intenzív emberi jelenlét hatásaira.

Normafa fejlesztése során alapvető elv a „kevesebb több”. Nem épül a jövőben ülőlifttel támogatott és hóágyúzott sípálya a Harang-völgyben, illetve téli-nyári bob-pálya sem lesz a Normafán. Helyette a terület élőhelyeinek helyreállítása, az építészeti műemlékek megmentése és a gyalogos turizmus céljait szolgáló infrastruktúra korszerűsítése kerül a fejlesztés középpontjába. Az úthálózat átalakításával a terület több irányból is jobban megközelíthető lesz, ami csökkenti a Normafa egyes részeinek túlterheltségét.

Elismerésre méltó pozitív fordulatnak tartjuk, hogy a korábban felmerült sportcentrum fejlesztés helyett a természetvédelem és a hagyományos természetjárás szempontjai kerületek előtérbe” – mondta Gálhidy László.

A Normafa élővilága, tájképi értékei országosan is egyedülállóak, amelynek kezelése nagy felkészültséget kívánó, összetett feladat. Egyetértünk azzal is, hogy az Önkormányzat az erdők kezelésében a Pilisi Parkerdő által bevezetett ún. szálaló gazdálkodást kívánja folytatni, illetve az erdei élővilág számára létfontosságú holt faanyag egy része is a területen maradhat. Szintén indokoltnak tartjuk a gyepterület szakszerű kaszálásának újbóli rendszeresítését.”– foglalta össze a programvezető.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/01/14/sportcentrum-helyett-termeszetvedelem-a-normafan

Kép forrása: http://www.pinterest.com