Pályaválasztási tanácsadást tartottunk a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolában

Az Együtt Európáért Alapítvány 2015. december 16-án a „Mi a pálya?” projekt keretében tartotta meg pályaválasztási tanácsadását a VII. kerületi II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola 13. évfolyamos diákjai számára. A program a 2015.évi Erzsébetvárosi Civil Pályázat támogatásából valósult meg.

Az esemény elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a tanácsadási programok keretében enyhítsük a végzős diákok továbbtanulási, pályaválasztási dilemmáit. Az rendezvény keretében a diákok szakértők segítségével ismerkedhettek meg a különböző foglalkozások előnyeivel és hátrányaival, ezzel is elősegítve a munka világába történő későbbi elhelyezkedésüket.Immár második alkalommal volt lehetőségünk a programok megtartására. A magas létszámra való tekintettel az öt előadásra előzetes jelentkezés keretében volt lehetőség, így egy diák három előadáson vehetett részt. A rendezvényen 113 tanuló vett részt.

Négy teremben az érdeklődők a saját szakmájukról beszámoló előadókkal ismerkedhettek meg. Olyan foglalkozásokkal találkozhattak, mint hostel manager, közgazdaságtant tanító egyetemi tanár, banki munkatárs. Idén különlegességként olyan fiatal előadót is meghívtunk, aki nemrég végzett közgazdászként az egyetemen és a Kiáltójel csapat tagjaként fiataloknak szóló pályaorientációs társasjáték kifejlesztésén dolgozik, melyről az előadásában is szó esett. 45 perces előadásokban foglalták össze három csoport tanulóinak, hogy milyen tanulmányok, nyelvtudás szükséges az általuk bemutatott pozíciók betöltéséhez, milyen feladatokkal találkoznak nap, mint nap, területeiken milyen előrelépési lehetőségek vannak, milyen nehézségekkel kellett és kell megbirkózniuk. Természetesen a hallgatóságból nem mindenki fogja ezeket a foglalkozásokat űzni, így az előadóink azt is felvázolták számukra, hogy kiknek ajánlják ezeket a szakmákat, és kiknek nem, hiszen minden pozícióhoz más és más mentalitás, tulajdonság, érdeklődési kör társul. Megosztották tapasztalataikat, véleményüket a külföldi lehetőségekkel kapcsolatban is. A közvetlen, kisebb csoportokban lezajlott előadásoknak köszönhetően sok diák megosztotta félelmeit, véleményét az előadókkal a pályaválasztást illetően, akik igyekeztek minden helyzetre reagálni, és segíteni a diákoknak a megfelelő döntés meghozatalában.

Az ötödik teremben Pálfay Erzsébet, a Karrier Műhely Tanácsadó Iroda munkatársa kívánta megkönnyíteni a diákok számára a pályaválasztást, felhívva a figyelmet az önismeret fontosságára. Az egyes életszakaszok önmegvalósításához szükséges lépéseinek bemutatása után elmondta mennyire fontos, hogy az egyén megtalálja azt az utat, amely boldoggá teszi. Az előadás után rátért arra, mennyire fontos önmagunk megismerése, melynek kihangsúlyozása érdekében több személyiségteszt kitöltésére is lehetősége volt a résztvevő diákoknak. Ezáltal megtudhatták, hogy a különböző személyiségtípusokhoz milyen tulajdonságokat igénylő állások, pozíciók tartozhatnak, illetve, hogy a gyermekkorban történő események hogyan hatottak, hatnak ki a személyiségük fejlődésére. Az előadó a saját tapasztalataival kiegészítve elemezte a különböző életciklusokat. Ismertette a szakmai-és segítségnyújtó oldalakat, melyek további útmutatásként szolgálhatnak a végzős diákok pályaválasztását illetően.

A diákok a projekt részeként kézhez kapták a tavalyihoz hasonló, immár külsőben és tartalmilag is frissített „Mi a pálya Rákóczisok? – Pályaválasztási kisokos a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló és Közgazdasági Szakközépiskola tanulói számára” címet viselő kiadványt. A kiadvány kihangsúlyozza az önismeret fontosságát a pálya megválasztásánál, összehasonlítja a diploma és a szakma előnyeit, hátrányait, vizsgálja a közgazdasági szakmák népszerűségét pár példán keresztül. Azáltal, hogy kicsit közelebb hozzuk a diákok számára az érettségi utáni időszakot, három interjút készítettünk eltérő témákban. Így a diákok a kisokos segítségével megismerhetik, milyen külföldi önkéntes lehetőségeik vannak az egyetemi, főiskolai évek alatt az AIESEC közreműködésével, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége tanácsokkal látja el a vállalkozás beindítását fontolgató diákokat, míg Pintér László, az EU-CLEAN Kft. igazgatója elmondja, milyen egy sikeres vállalkozást vezetni, mindemellett azt is, hogyan jutott el idáig.

A három óra időtartamot felölelő rendezvény során a végzős, 13. évfolyamos diákok különböző foglalkozásokkal ismerkedhettek meg, megtudhatták, hogy egyes munkakörök betöltéséhez milyen tudásra és képesítésre van szükség, mik azok a szakmák jelenleg, amelyek kelendőek, és, hogy mennyire fontos az önismeret ahhoz, hogy valaki a saját személyiségéhez mérten találjon magának hivatást.

Ha még több képre vagytok kíváncsiak karriernapunkkal kapcsolatban, kattintsatok galériánkra!