Hogyan lehet egyszerre fenntartható és kreatív ünnep a húsvét?

Azok, akik a hétköznapokat is tudatosan élik, az ünnepek előtt gyakran kétségbeesnek, hogyan lehet belecsempészni az ünnepi készülődésbe ezt a szemlélet. Tessék, itt van pár ötlet.

1.Ajándékozás

A húsvét ne csupán az ajándékozásról szóljon! Az ünnepek közeledtével az emberekben elindul egyfajta vásárlási láz, pedig rengeteg dologra nem is lenne szükségük. Húsvétkor szokás kedveskedni a gyerekeknek, de ha az ember tudatosan vásárol, elkerülheti a felesleges dolgok felhalmozását. Mire gondolunk? Nem kell tömegével vásárolni a csokival bevont nyuszi tojásokat, úgy sem fog elfogyni, tehát csak annyit vegyünk belőlük, amennyire szükségünk van. Nem kell olyan játékokat vásárolni a gyereknek, amelyekről tudjuk, hogy vagy nem fog játszani vele, vagy két perc után eltöri. Tehát ha mégis az utóbbi mellett dönt, inkább a tartós, és hasznos játékokban gondolkodjon.

2. Biztonságos tojásfestés

Ha papírmasé-tojás helyett mégis az igazi mellett dönt, ne főzze meg, hanem fújja ki! A főtt kemény tojás ugyanis szobahőmérsékleten két óra elteltével megromlik, ezért ha egész nap a kínálótálban van, estére ki kell dobni, másnap tilos elfogyasztani. Ez pazarlás volna, tehát inkább a festeni kívánt tojások kifújását ajánljuk.

Tojásfestéshez nincs szükség bolti festékre, minden kellék megtalálható otthon is. A recept a következő: egy liter vízhez öntsön egy evőkanál ecetet, majd forralja fel. A kívánt árnyalathoz az alábbi színezőkből igény szerint tegyen a folyadékba:

Piros: lilahagyma héja, pirospaprika, cékla

Sárga: vöröshagyma héja, citromhéj

Narancs: narancshéj, sárgarépa

Zöld: spenót, petrezselyem (a szárított is jó)

Kék: vöröskáposzta, áfonya, vörösbor

Barna: dióhéj, feketetea, kávé

3.Parfüm helyett maradjon a víz

A férfiaknak azt javasoljuk, maradjanak kölni helyett inkább a víznél. Egyrészt, a parfüm nem pénztárcakímélő megoldás, másrészt sokan nem tudják, hogy a húsvéti kellékek közül ennek a legnagyobb a szén-dioxid lábnyoma. A locsolókölni ritkán jó illatú. Higgye el, hálásak lesznek, hogy a nap végén nem kell újra hajat mosniuk. Ami szintén pazarlás volna, tekintettel a víz-, villany- és gázdíjra. Amennyiben tehát szeretné gyakorolni ezt a hagyományt, egy kis üvegcsébe töltsön vizet, és azzal locsolja meg nőismerőseit.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Hír forrása: www.origo.hu/kornyezet/20120406-filleres-tippek-az-igazan-zold-husvethoz-lakasdiszites-tojasfestes-unnepi-kornyezetvedelem.html

Képek forrása: www.pinterest.com