A nap, amikor mindenki tapsot érdemel

Egy nagyon különleges napra ébredtünk ma. Egyrészt ma van az Egészségügyi Világnap (a WHO alapokmánya 1948-ban ezen a napon lépett életbe), másrészt ez az igen aktuális megemlékezés idén egy másik, mozgó világnappal egy napra esik. Ez pedig nem más, mint a láthatatlan munka (azaz a fizetséggel nem járó, pl. gyereknevelés, idősgondozás vagy házimunka) világnapja.
A kettő együtt azért is időszerű, mert egészségügyi dolgozóink megfeszített munkával küzdenek értünk, miközben a családok többsége otthon maradva végzi azt a bizonyos „láthatatlan munkát”, ami a gyermekek nevelésétől és ellátásától kezdve, a megnövekedett, házimunkához kapcsolódó feladatok elvégzésén át, az idős szomszédoknak történő bevásárlásig sok mindent magába foglal.
 
És még azok is, akik bejárnak dolgozni, mert olyan feladatokat látnak el, ami a mindennapok ”életben tartásához” kell, jóval több, sokszor munkakörük feletti pluszt tesznek bele ezekbe a hetekbe – vagy éppen új kihívásokkal néznek szembe az online térben.
Álljunk meg tehát egy pillanatra és ma emlékezzünk meg róluk, magunkról és tegyünk meg továbbra is mindent az egészségü(n)k megőrzése érdekében!
#maradjotthon #egészségvilágnapja #láthatatlanmunkavilágnapja