Az első fecske és a törvény szigora

Az első fecske és a törvény szigora

Rigó Dávid polgármestert (Drégelypalánk) kérdeztük, hogy hogyan indult el az illegális lerakás a település határában. A polgármester úr megjegyezte, hogy

az ’első fecske’ megjelenése után sokan felbátorodtak, és úgy használták az utca végét, mintha hivatalosan kijelölt szemétlerakó lenne. Jó lenne tudatosítani az emberekben, hogy ezért bizony komoly büntetés is járhat.

A 2021. évi II. törvény rendelkezései szerint tilos a hulladékot felhalmozni, a szabályoktól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni. A hulladék tulajdonjogát másra átruházni csak jogszabály szerinti feltételekkel lehet. A feltételeknek nem megfelelő hulladékátadás, átruházás nem eredményez tulajdonváltozást, a hulladék eredeti tulajdonosa és az átvevő birtokos egyetemlegesen felelős a hulladék kezelésért. A hulladék tulajdonjogával felhagyni nem lehet.

Romos ház, a hulladéklerakó közelében, Drégelypalánk

Aki ezeket a szabályokat megsérti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha engedély nélkül vagy a hatóság által nem engedélyezett helyen végez hulladékgazdálkodási tevékenységet, vagy a hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, és az alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő veszélyeztetésére. A büntetés súlyosabb, azaz egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes vagy különösen jelentős mennyiségű, tíz tonnát vagy száz köbmétert elérő hulladékra, illetve különös visszaesőként követik el.