Köszöntjük a gönyűi Önkéntes Pont oldalán!

 

Önkéntes tevékenységek népszerűsítése és elterjesztése Gönyű és Nagyszentjános településeken

TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0054

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Önkéntesek segítettek Gönyűn és Nagyszentjánoson

 

November 30-án ér véget az Együtt Európáért Alapítvány január óta tartó „Önkéntes tevékenységek népszerűsítése és elterjesztése Gönyű és Nagyszentjános településeken” című projektje. A megvalósítók célja volt, hogy az önkéntesség pozitív velejáróit népszerűsítsék a két település felnőtt lakossága körében. Kiemelten törekedtek arra, hogy azok a hátrányos helyzetű munkanélküliek és pályakezdők is értesüljenek az önkéntesség előnyeiről, akik a legtöbbet profitálhatnak, hiszen fejleszthetik képességeiket, új tapasztalatokat szerezhetnek, szorosabb kapcsolatba kerülhetnek lakóhelyükkel, lakóközösségükkel, és ami a legfontosabb községük hasznos, tevékeny polgárainak érezhetik magukat. Az önkéntes programok szociális, oktatási és egészségügyi területeket is érintettek.

A közel 15 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult projekt egyik legfőbb eredménye, hogy Önkéntes Pont jött létre Gönyűn, amely a 2010 óta működő Győr-Moson-Sopron Megyei Önkéntes Centrum munkáját kiegészítve látja el az érdeklődőket információval az önkéntességről, illetve a helyben végezhető önkéntes tevékenységekről, fogadó szervezetekről. Emellett a két település lakossága az elmúlt 11 hónapban három nagyobb rendezvényen és több önkéntes programon tájékozódhatott a lehetőségekről, s próbálhatta ki az önkénteskedést.

Az Önkéntes Pontnál regisztráló önkéntesek olyan tevékenységek közül választhattak, mint a faluszépítés, idősek házi ápolása, programszervezés az idősek klubjában, őszi falevélszedés, kerítésfestés, nyári gyermekprogramok szervezése. Lehetőség volt a Bakony-ér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézmény és a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény munkájának folyamatos támogatására is.

A két településen összesen 100 önkéntes 2400 önkéntes órát teljesített a projektidőszak alatt. Közülük 10 fő hosszútávon vállalt önkéntes tevékenységeket a két település önkormányzatánál vagy valamely intézményénél.

Ezúton szeretnénk megköszönni a sikeres projektmegvalósításban való közreműködést minden önkéntesnek, fogadó szervezetnek és segítőnek. A projekt befejezése után továbbra is van lehetőség az önkénteskedésre a két településen, melyről részletes tájékoztatást a gönyűi Önkéntes Pontban vagy a Polgármesteri Hivatalokban kaphatnak az érdeklődők.

2013.11.29

„Önkéntes tevékenységek népszerűsítése és elterjesztése Gönyű és Nagyszentjános településeken” című TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0054 azonosítószámú projekt célja, hogy az önkéntességet, s az abban rejlő lehetőségeket népszerűsítse Gönyű és Nagyszentjános lakossága körében. Reményeink szerint a projekt eredményeként növekszik az önkéntes tevékenységben valaha részt vett lakosok száma és javul az önkéntesség társadalmi megítélése a településeken. Célunk, hogy a projekt során legalább 100-an önkénteskedjenek velünk, s közülük néhányan több hónapon át vállaljanak önkéntes munkát, ezzel fejlesztve a munkaerőpiacon szükséges kompetenciáikat.

A regisztrációhoz szükséges adatlapot IDE kattintva tudja letölteni. A kitöltött regisztrációs lapot a gonyuionkentespont@gmail.com címre kell visszaküldeni, vagy személyesen leadni a Polgármesteri Hivatalban Gönyűn Árnits Adriennek, Nagyszentjánoson pedig Hetzmann Istvánnénak.

A gönyűi Önkéntes Pont elérhetőségei:

Cím: 9071 Gönyű, Béke u. 2/a.
Telefon: 06 70 774 5603; 06 20 381 65 58
E-mail: gonyuionkentespont@gmail.com