Hírek

“Együtt a fenntartható életmódért”

2012. december 21.-én pénteken véget ért az Együtt Európáért Alapítvány “Együtt a fenntartható életmódért” című, KMOP-3.3.4/A-10-2010-0049 azonosító számú projektje. Köszönjük szépen a 7., 14., 16., és 17. kerület, valamint Tatárszentgyörgy Község Önkormányzatának, a részt vevő összes iskolának és óvodának az együttműködést és a sok segítséget, mely nélkül a megvalósítás nem sikerült volna!

2012. december 21.

________________________________________________________________

“Legszebb biciklis élményem” óvodai rajzpályázat

Felkerültek a honlapra a pályázatra beérkező rajzok közül azok, melyeket a zsűri a legszebbnek ítélt. IDE kattintva megtekintheti őket.

2012. december 18.

________________________________________________________________

Bringázz a suliba!

Gratulálunk a 14. kerületi Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény 4. osztályos tanulójának, Farkas Benedeknek, aki több, mint 6 alkalommal kerékpárjával ment iskolába és sorsolásunkon megnyerte az alábbi képen látható biciklit!

 

 

 

 

 

2012. november 19.

__________________________________________________________

Óvodai rajzpályázat

A nagy érdeklődésre való tekintettel a “Legszebb biciklis élményem” rajzok leadási határidejét meghosszabbítottuk november 23-ig. Az első alkotások már be is érkeztek, itt van belőlük egy kis gyűjtemény.

További részletek az alábbi linken:

https://www.egyutteuropaert.eu/projektek/egyutt-a-fenntarthato-eletmodert/rajzpalyazat/

 

 

 

 

2012. november 07.

__________________________________________________________

Lezárult az őszi “Bringázz a suliba” kampány!

 

A most ősszel megrendezett kampány, a tavaszihoz hasonlóan nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében. Közel 500 diák kerékpározott két hét alatt legalább hat alkalommal az iskolába, így a tavaszi akcióval együtt mintegy 1000 db útlevél érkezett vissza az Alapítványhoz. Minden résztvevő kapott ajándékba egy biciklis kulacsot, és jövő hét elején kisorsoljuk a tavaszi és őszi résztvevők között a főnyereményt az alábbi képen látható szuper kerékpárt!

2012. október 31.

________________________________________________________________

 

Óvodai rajzpályázat!

Az “Együtt a fenntartható életmódért” című projekt keretein belül meghirdetésre kerül a kerületek óvodáiban a „Legszebb biciklis élményem” című rajzpályázat, mely során a gyerekek lerajzolják, hogy merre jártak már, vagy hová szeretnének eljutni kerékpárjukkal.

Óvodai foglalkozás keretében rajzolnak a gyerekek a témának megfelelő rajzokat, melyeket november 9-ig a kerületek önkormányzataihoz juttatnak el az intézményvezetők.

További információk:

06 1 784 2574

06 70 603 12 87

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________

Fenntarthatósági témájú teszt az általános iskolákban!

Hamarosan indul az iskolákban az online teszt kitöltése!

A projektben résztvevő összes iskola 3-6 osztályos tanulói számára elkészült a tesztek sikeres kitöltését segítő tananyag, mely ITT megtekinthető! A nyomtatott változatot jövő hét folyamán eljuttatjuk a kerületek önkormányzatához (kivéve VII. kerület). Az alsó tagozatosoknak 20, a felsősöknek 50 kérdést tartalmaz a teszt, feleletválasztós, tehát nem vesz sok időt igénybe a kitöltése.

További részletekért látogasson vissza később a honlapra, vagy keresse Bondor Bernadettet a 784 25 57-es, illetve a 06/70-603-12-87-es telefonszámon!

 

2012. szeptember 27.

__________________________________________________________

Autómentes Nap Rákosmentén

Az Együtt Európáért Alapítvány Együtt a fenntartható életmódért (KMOP-3.3.4.A-10-2010-0049) projektjének részeként a XVII. kerületi Autómentes Napon is megrendezi az általános iskolákban nagy sikert aratott Bringa Rally elnevezésű kerékpáros programot. A vállalkozó kedvűeknek biciklis akadálypályát kell teljesíteni és KRESZ-teszteket kitölteni. A legügyesebbek biciklis ajándékot kapnak.

 A nap teljes programja letölthető innen: autómentes_program

2012. szeptember 17._________________________________________________________________________

iRun futóverseny és koncertek

A környezetvédelmet és az egészséges életet népszerűsítő iRun amatőr futóversenyt és a Vastag Csaba, Irigy Hónaljmirigy, Bonbon, Bebe és 2012 szépségkirálynőinek fellépésével kísért egész napos szórakoztató programot szeptember 8-án, szombaton tartják Gyömrőn, a Tófürdő körül. Az eseményre amatőr futókat és családokat várnak. Figyelem, benevezni minimum 5-10 kg papírhulladékkal lehet!

Program:

7.00-9.30 A nevezéshez szükséges papírhulladék leadása

9.30-10.00 Bemelegítés Katus Attilával

10.00 Rajt, táv: 2,5 km, 5 km vagy 10 km

12.00-12.45 Bonbon

13.00-13.45 Bebe & The Change

14.00-14.45 Vastag Csaba

15.00-15.45 Irigy Hónaljmirigy

A futóversenyre regisztrálni a www.irun.hu címen kell.

A rendezvény műsorvezetője Demcsák Zsuzsa, háziasszonya Gyömrő szépe, Bencsik Emerencia, sztárvendégei pedig 2012 szépségkirálynői, akik a versenyzőkkel együtt részt vesznek a megmérettetésen.

További részletek: www.papirhulladek.hu, www.hasznaltalma.hu, www.irun.hu

Forrás: www.okotudat.hu

2012. szeptember 3.

______________________________________________________________________________________

Bátran igyunk csapvizet Budapesten!

Természeti adottságainknak köszönhetően Budapest Európa egyik legjobb minőségű ivóvízével rendelkezik, ennek ellenére általános tendencia, hogy a csapvízivás helyett egyre népszerűbb az ásványvízfogyasztás. Az ásványvizet pedig PET-palackba csomagolják, és ugyan egyre több helyen érhető el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, mégis: a PET-palackok túlnyomó többsége a szemetesbe kerül. Pedig valójában egyszerűbb lenne csapvizet fogyasztani, hiszen azt mindenki megengedheti magának.

 Egyszerűbb és ugyanúgy egészséges – utóbbi állítást támasztja az a vízminőség-vizsgálat, melyre az Együtt Európáért Alapítvány Együtt a fenntartható életmódért című projektje keretében, az Európai Unió támogatásával került sor. Az „Igyunk csapvizet!” kampány alatt négy kerületben is vettek vízmintát a szakemberek, melynek elemzését a Wessling Hungary laboratóriumában végezték el. Erzsébetváros, Zugló, a tizenhatodik kerület és Rákosmente területén kilenc-kilenc, egyenként 40-1000 cm3-nyi minta begyűjtésére került sor július elején; a vizsgálat pedig kiderítette, mi a helyzet a budapesti csapvízzel. Röviden: a fővárosi csapvíz a vizsgált kerületekben kellemesen üdítő, jó szomjoltó hatású, mérsékelt ásványi-anyag tartalmú és mindenben megfelel a 201/2001-es (X. 25.) kormányrendeletben meghatározott ivóvíz-minőségi előírásoknak.

„A budapesti kerületek vízminőség vizsgálatai alapján a csapvíz 55,8-65 mg/l kalcium- és 13,4-16 mg/l magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb, mérsékelt ásványianyag-tartalmú palackozott vizekével” – mondta el Palotai Zoltán, a Wessling Kft. üzletágvezetője. „Nátriumtartalma a 200 mg/l-es határértékhez képest mindössze 10,5-12,8 mg literenként, vastartalma a 200 µg/l határértékhez képest alig 10-40 µg literenként” – tette hozzá a szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a PET palackban található lágyítószerek hosszútávon a vízbe oldódhatnak, mely problémával eddig alaposabban senki nem foglalkozott.

A vizsgálat eredménye innen letölthető!

A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint évente körülbelül 100 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként. Literje 100 forintba kerül – szemben a csapvíz 50 filléres literenkénti árával -, egy háromtagú család esetén is több mint harmincezer forint a különbség évente. Holott a csapból is tiszta víz folyik…

Hogy ki-mit választ, szíve joga eldönteni, azonban egyvalamire az is legyen tekintettel, aki a PET-palackos vizekre szavaz: a feleslegessé vált műanyagok helye nem a természetben van, sem pedig a szemetesben, hanem a szelektív hulladékgyűjtő szigetek erre rendszeresített kukáiban.

Csapvíz vagy PET-palack – a döntés joga az ön kezében van!

2012. augusztus 6.


__________________________________________________________________________________________

Igyunk csapvizet!

Csapvíz fogyasztást népszerűsítő kampányunk már a Facebookon is

„Együtt a fenntartható életmódért” című (KMOP-3.3.4/A-10-2010-0049)  projektünk részeként elindítottuk a csapvízfogyasztást népszerűsítő kampányt. Budapest négy kerületében végeztettünk vízminőség vizsgálatot, melynek eredményei megalapozták a kampány üzenetét: fogyasszunk bátran csapvizet Budapesten!

A vizsgálat részleteit hamarosan ismertetjük. Addig is hasznos információkkal látjuk el az érdeklődőket a Facebookon!

http://www.facebook.com/EgyuttEuropaertAlapitvany

2012. július 27.

__________________________________________________________________________________________

Még nincsenek meg a NEA működési pályázatok eredményei

Összesen 8.070 pályázat érkezett be a civil szervezetek működési célú (NEA-12-M kódjelű) pályázati kiírására. A pályázatok beadási határideje 2012. május 2-8.között volt, amelyet követően az Alapkezelő megkezdte a formai bírálatot.

Az érvényes illetve érvénytelen pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatást a pályázók 2012. május 18 – június 13. között kapták meg és az utóbbiaknak 5 munkanap állt rendelkezésére, hogy kifogást nyújtsanak be. A kifogások vizsgálatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma elvégezte és tájékoztatta az érintetteket annak eredményéről. (Az utolsó működési pályázattal kapcsolatos kifogás 2012. július 17-én érkezett.)

Az Alap rendelkezésére álló tárgyévi forrás arányosan 10%-kal csökkent az alábbiak értelmében: a Kormány a Széll Kálmán Terv kiterjesztése keretében megvalósítandó egyes intézkedésekről szóló 1122/2012. (IV.25.) Korm. határozat, valamint az ezt módosító 1152/2012. (V.16.) Korm. határozat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál 3.987,3 millió forint zárolás teljesítését és 338,0 millió forint csökkentési kötelezettséget írt elő. E 338,0 millió forintos csökkentés a Nemzeti Együttműködési Alapot terheli, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 56. § (2) bekezdése valamint a Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatos egyes kérdésekről rendelkező 5/2012. (II. 16.) KIM rendelet 1. melléklete alapján arányosan (minden támogatási keretre és belső arányra vonatkozik a csökkentés).

Forrás: civil.kormany.hu

2012. július 25.

_______________________________________________________________________________

Bringázást népszerűsít az EU-s kampány

Budapest, 2012. július 2. – „Bringázz a suliba” címmel zajlott az Együtt Európáért Alapítvány kampánya, melynek keretében május 29. és június 8. között 10 napon át több száz diák pattant bringára és érkezett az iskolába szülei autója vagy a tömegközlekedés helyett.

„Bringázz a suliba” címmel indított kampányt az Együtt Európáért Alapítvány, az „Együtt a fenntartható életmódért” projekt (KMOP-3.3.4/A-10-2010-0049) keretei között.

A kampányon belül, szelektív hulladékgyűjtés valamint a csapvíz fogyasztásának ösztönzése mellett az Alapítvány kiemelt feladata a kerékpározás népszerűsítése az óvodás és általános iskolás korosztály körében. Az Alapítvány hosszú távú célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése. A projekt helyszíne a Közép-magyarországi Régió, azon belül is Budapest, illetve annak négy, szomszédos kerülete (a 7., 14., 16., és 17. kerületek), valamint Tatárszentgyörgy község.

 A „Bringázz a suliba” kampány célja a biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítése a 4-14 éves korú gyerekek körében. Azok a tanulók, akik május 29-e és június 8-a között legalább hat alkalommal biciklivel érkeztek az iskolába, ajándékot kaptak. A biztonságos közlekedésre nevelés részeként az Alapítvány Bringa Rally rendezvényeket is tartott, ahol a résztvevők rövid KRESZ oktatást kaptak, majd közlekedésbiztonsági pályán, számos ügyességi elemből, közlekedési jelzőtáblákból, jelzőlámpából, bójákból álló pályán bizonyíthattak.

 Az eseményről a kampányban érintett iskolákban kihelyezett plakátok tájékoztatták a nebulókat. A több száz lelkes résztvevőt látva az Alapítvány idén ősszel tovább folytatja a kampányt.

 2012. június 30.

______________________________________________________________________________

Vedd fel a kesztyűt újra!

Fogjunk össze és tisztítsuk meg köztereinket a hulladéktól június 2-án, szombaton a TeSzedd! 2012 – országos hulladékgyűjtési napon!

Ha még nem jelentkeztél, itt megteheted. A regisztrációs időszak május 30-án, 16.00 órakor zárul. Az ezt követő napon értesítünk arról, hogy hol van a hozzád legközelebb eső találkozási pont, ahol június 2-án újra felveheted a kesztyűt.

Ha belterületen nagy mennyiségű hulladékot észlelsz, kérjük, hogy bejelentésedet minél hamarabb tedd meg itt, hogy gondoskodni tudjunk a szükséges zsákok és kesztyűk helyszínre szállításáról.

Forrás: www.teszedd.hu

2012. május 21.

____________________________________________________________________________________

Európai polgári kezdeményezés

Április 1-jétől az uniós polgárok közvetlenül is kezdeményezhetnek uniós jogszabályokat, amennyiben összegyűjtik az ehhez szükséges egymillió aláírást. Az európai polgári kezdeményezés Martin Schulz EP‑elnök szerint „nagyszerű eszköz” és komoly lehetőség lehet részvételi demokrácia megteremtésére, amely új távlatokat nyithat az EU előtt.

A polgári kezdeményezés segítségével az EU nemcsak közelebb szeretné hozni magához a polgárokat, hanem központi szerepet szán nekik a döntéshozatalban. Ahogy a polgári kezdeményezés részleteinek ismertetésekor Schulz újságíróknak elmondta: „az aláírások és kezdeményezések a politika irányán is képesek változtatni”.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szervezett lobbi nem élhet-e vissza a polgári kezdeményezés lehetőségével, Schulz elmondta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a folyamat átlátható legyen, ugyanakkor az olyan kezdeményezéseket meglehetősen könnyű kiszűrni, amelyek mögött gazdasági érdekek húzódnak meg.

Forrás: http://www.europarl.europa.eu

2012. április 16.

______________________________________________________________________________________

Szakmai gyakorlat

Az Együtt Európáért Alapítvány gyakornoki programot hirdet , melynek során a hallgatók értékes szakmai tapasztalatot szerezhetnek területfejlesztés, vidékfejlesztés, EU projektmenedzsment, kommunikáció, pályázati tanácsadás és közbeszerzés témakörökben.

A részletes felhívás letölthető innen.

2012. április 2.

______________________________________________________________________________________

A Nemzeti Együttműködési Alap elektori választásai

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 71-72. § szerinti civil jelöltállítási rendszerének elektori gyűlései (szimpátiaszavazás) 2012. március 21-én lezajlottak. A szimpátiaszavazás eredménye a civil.kormany.hu oldalon megtekinthető.

A szavazás eredményeként a NEA tanácsi és kollégiumi civil jelöltjeire március 23-án a Kormányablakoknál lehetett szavazni. Minden elektor 3-3 szavazatot adhatott le tegnap estig.

A NEA Miniszter által jelölt tagjai jövő héten kerülnek megnevezésre, s a Tanács és a Kollégiumok felállása március 30-án várható.

2012. március 24.

______________________________________________________________________________

Új típusú szociális szövetkezetek indításáról döntött a kormány

A nagyon egyszerűen létrehozható szervezetek számára pályázatot fognak kiírni, cél a leghátrányosabb helyzetű emberek felzárkózásának támogatása. A részleteket a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón ismertette Hegedűs Zsuzsa.

A kormányszóvivő emlékeztetett, a kormánynak megalakulása óta elsődleges célja volt a munkahelyteremtés mellett a leszakadó néprétegek felemelkedésének biztosítása. Giró-Szász András leszögezte: el kívánják érni, hogy az egészséges felnőttek kivétel nélkül dolgozzanak, tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy ez több lépcsős folyamat, szükség van ezért olyan kapaszkodókra is, amelyek a leszakadókat képesek a munka világába visszahozni. E folyamat része a szociális szövetkezetek létrehozása.

Az új típusú szövetkezeti forma részleteiről szólva Hegedűs Zsuzsa kifejtette, azzal az ország 47 leghátrányosabb kistérségét, azon belül is az 5 ezer főnél kisebb lélekszámú településeket célozzák. Idén – jegyezte meg a miniszterelnöki főtanácsadó – 206 ezer embernek biztosítunk közmunkát, ám ahhoz, hogy ők tartósan dolgozhassanak, megfelelő intézményrendszerre van szükség.

Mint mondta, a kormány által elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhetően három lépcsős folyamatban juthatnak pályázati forráshoz a leghátrányosabb közösségek. Szociális szövetkezetek létrehozására kezdetben 5 millió forint, sikeres működés esetén 15, újabb hatékony fejlődés esetén pedig akár 50 millió forint pályázható. A szövetkezetet önkormányzatok és magánszemélyek hozhatják létre, települések akár társulhatnak is, a szövetkezés keretében háztáji, kisipari tevékenységet fognak végezni.

Fontos feltétele a jelentkezésnek – húzta alá Hegedűs Zsuzsa -, hogy noha a részvétel önkéntes, a létrehozónak kötelessége minden hátrányos helyzetű családot részletesen informálni a lehetőségről.

A május 1-jétől induló pályázat keretösszege 5 milliárd forint, így mind a 800 érintett településnek lehetősége lesz szövetkezetet indítani – mondta a főtanácsadó, majd úgy fogalmazott: erre 20 éve egyetlen egyszer sem volt reális esély.

Forrás: kormany.hu

2012. március. 14.

_____________________________________________________________________________________

Civil szervezetek felkészítése önkéntesek fogadására – képzési felhívás

Az Önkéntes Központ Alapítvány 2012. április 11-12-ére két napos képzési programot hirdet. Jelentkezési határidő: március 25.

A képzés célja az önkéntesekkel való programszerű együttműködéshez szükséges ismeretek átadása, a civil szervezetek képviselőit képessé tenni a saját szervezetük, mint önkéntes programot befogadó szervezet jellemzőinek meghatározására és önkéntes program-fejlesztési terv kidolgozására.

Az Önkéntes Központ Alapítvány Képzői Körének tagjai egyedülálló szakmai kört alkotnak. Önkéntes menedzsmenthez kapcsolódó tapasztalatokkal rendelkező szakemberek, akik módszer-specifikus tréningsorozaton, ezt követően gyakorlatszerzési folyamaton vettek részt, mely során olyan felkészült képzőkké váltak, akik az országban felmerülő önkéntes menedzsment képzési igényekre rugalmasan tudnak reagálni.

Forrás: www.onkentes.hu

2012. március 2.

———————————————————————————————————————-

Új Civil Törvény

Az Országgyűlés által 2011. december 5-én megszavazott civil törvény 2012. január 1-jétől már hatályos. A nonprofit.hu oldalon Latorcai Csaba helyettes államtitkár úr válaszol az új civil törvénnyel kapcsolatos kérdésekre.

A Civil törvény számos újdonságot és változást hozott a civil szervezetek számára. A törvény könnyebb megismerése céljából a kormány elindította a civil.kormany.hu információs portált.

2012. február 21.

——————————————————————————————————————-

Európai Parlament: Prioritás a munkanélküliség csökkentése a fiatalok körében

A gazdasági válság egyik következménye a fiatalok körében riasztó mértéket öltő munkanélküliség. Többek között ennek a megoldására tartalmaz javaslatokat a Bizottság 2012. évi éves növekedési jelentése, amelyet szerdán vitatnak meg a képviselők.

Az Európai Parlament szerint a gazdasági válság kezelésére átfogó intézkedésekre van szükség, amely magában foglalja a növekedésbarát pénzügyi konszolidációt, a versenyképesség javítását, a befektetések ösztönzését.

A fiatalok körében tapasztalható munkanélküliség csökkentése az EP egyik prioritása, mondta Jean-Paul Gauzès (néppárti, francia), az uniós országoknak azonban átfogó programokat kell kidolgozniuk a munkanélküli, nem tanuló fiatalok számára.A fiatalok körében elsősorban Dél- és Kelet‑Európában magas a munkanélküliség.
Pervenche Berès (szocialista, francia) jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkenteni kell a fiatalok bizonytalan formájú foglalkoztatását. A képviselő szerint ilyen például a határozott idejű szerződéses foglalkoztatás, a fizetetlen gyakornokság vagy a részmunkaidős foglalkoztatás.

Forrás: www.europarl.europa.eu

2012. február 13.

——————————————————————————————————————-

Erősíteni kell a magyar-magyar civil együttműködést

A magyar–magyar együttműködés civil szektorbeli erősítésének fontosságát hangsúlyozták a felszólalók szerdán Budapesten, a Határtalanul Civil! címmel rendezett tanácskozáson. A Nemzeti Együttműködési Alapon belül öt szakmai kollégiumot fognak felállítani, ezek egyike a Nemzeti Összetartozás Kollégiuma lesz.

Latorcai Csaba , a magyarországi közigazgatási tárca helyettes államtitkára a Magyarság Házában tartott eseményen arra a támogatási lehetőségre hívta fel a figyelmet, amellyel anyaországi és határon túli civil szervezetek közösen pályázhatnak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) programjaik finanszírozására. Teljesen mindegy, hogy a program a határ melyik oldalán valósul meg, mindkettőre lehet támogatást kérni – jelezte Latorcai Csaba, aki előadásában kiemelte: szeretnék a magyar–magyar civil szervezetek egymásra találását segíteni, és együttműködésüket, kapcsolataikat tartalommal megtölteni.

Szerinte erős civil szektor csak úgy lesz Magyarországon, és csak úgy lesz a Kárpát-medence egészében is, ha ezek a szervezetek a maguk szakterületén erős hálózatokat, együttműködéseket alakítanak ki. „Hihetetlen potenciál, akár felfedezetlen gazdasági erő rejlik a Kárpát-medencei magyar civil együttműködésben” – emelte ki, hozzátéve: ehhez az államnak az indító lökést meg kell adnia.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy mivel az elmúlt húsz évben az állam ilyen forrásokat nem tudott biztosítani, ezért ebben a vonatkozásban is paradigmaváltásra van szükség.
Latorcai Csaba kitért arra is, hogy a NEA-n belül öt szakmai kollégiumot fognak felállítani, ezek egyike a Nemzeti Összetartozás Kollégiuma lesz.

A kollégium prioritásai közé tartozik majd egyebek mellett a magyar–magyar együttműködés ösztönzése, a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése. Elmondta, hogy idén március 15-ig megjelentetik az alap valamennyi pályázatát, ezt követően minden évben február 15-ig kell megjelenniük a felhívásoknak, majd hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy egyszerű, gyors pályázati rendszerrel, minden évben május végére, június elejére a szervezetekhez odaérkezzenek a támogatási összegek.

Csizmadia László , a Civil Együttműködési Tanács (CET) elnöke hangsúlyozta: az új civil törvény rendszerváltó értékkel bír, kiemelkedő hozadéka az átláthatóság, az ellenőrizhetőség és a közpénzek igazságos elosztásának garantálása. Szintén utalt arra, a törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a magyarországi alapítványok, egyesületek és a határon túli szervezetek konzorciumban pályázzanak a NEA-hoz.

Javasolta, hogy már a pályázatok kiírásakor vegyék figyelembe a CET munkacsoportjainak terveit és javaslatait, és legyen az elbíráláskor szempont és előny a minél nagyobb pályázó közösségek kialakítása. Rámutatott: biztosítani kell a több évre tervezett feladatok folyamatosságának és befejezhetőségének támogatását. Csizmadia László hangsúlyozta: előrelépés lehet, ha az NKA, a NEA és a Bethlen Gábor Alap közös feladatokat határoz meg és pályáztat.

Kántor Zoltán , a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója arról beszélt, hogy az elvándorlás, a gyermekek többségi iskolába íratása és a vegyes házasságok jelentik a legnagyobb problémát. Lehetségesnek látta ugyanakkor a negatív trendek lassítását, adott esetben a lassú megfordítását is. Szerinte a nemzetpolitikai stratégia – amelyet a Magyar Állandó Értekezlet legutóbbi ülésén fogadtak el – akkor lesz sikeres, ha programokra, szakterületekre bontják le, és „össznemzeti mozgósítással” próbálnak eredményeket elérni. Koherens nemzetpolitikára van szükség, mondta, kiemelve, hogy a magyar állam saját magán kezdte az átalakításokat.

Forrás: kitekinto.hu

2012. február 6.

——————————————————————————————————————-

2012 az Aktív Idősödés Európai Éve

Miközben egyre kevesebb gyermek születik Európában, az európaiak egyre tovább élnek. Számítások szerint 2060-ra csak két aktív dolgozó jut majd egy 65 év felettire. 2012 az aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai éve.

Az európai év logója

Az európai év célja, hogy felhívja a figyelmet a demográfiai trendekre és megpróbáljon választ keresni arra, hogy miként maradhatnak minél tovább aktívak és egészségesek az európaiak.

Európában évente kétmillióval nő a 60 év felettiek száma, akik egyre hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak. Ezért is fontos tudatosítani, hogy az idősek is lehetnek aktívak.

Az aktív idősödés csak egy olyan társadalomban képzelhető el, ahol létezik a generációk közti szolidaritás – véli Martin Kastler néppárti, német képviselő, aki az idei európai évről készített korábban parlamenti jelentést. Az aktív életmód megőrzése, a közösségi életben való részvételre ösztönzés, a generációk közötti falak lebontása – sorolta Kastler az európai év céljait.

Forrás: www.europarl.europa.eu

2012. január 30.