Szemléletformálási programok Zuglóban az energiatudatosság jegyében

Kedvezményezett neve: Együtt Európáért Alapítvány
Projekt címe: Szemléletformálási programok Zuglóban az energiatudatosság jegyében
Projekt azonosítószám: KEHOP-5.4.1-16-2016-00684
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020.09.30.
A szerződött támogatás összege: 3 692 426 Ft
A támogatás mértéke: 100 %

A projekt során elsődleges célunk, hogy olyan interaktív, háztartásokat megszólító programokkal felkeltsük a fiatalok érdeklődését, érzékenyítsük őket az energiatudatosság, energiahatékonyság témák iránt. Hosszú távú eredményeként a projektnek azt várjuk, hogy idővel a résztvevő fiatalok saját háztartásukat olyan módon alakítják ki, hogy az energiahatékonysági, környezeti szempontokat előtérbe helyezik.

Projektünk egyedisége az élményszerűség, ahol a gyerekek és rajtuk keresztül a háztartások bevonásával, interaktívan, a saját háztartásukban érezhető gazdasági előnyök megtapasztalásával történik a szemléletformálás, amely ezáltal hatékonyabb és maradandóbb értéket képvisel.


Zuglói Civil nap – 2019.10.05. – Beszámoló

2019. október 5-én a Zuglói Civil Napon olyan stand került kiállításra, ahol az érdeklődők hasznos tanácsokat kaptak az újrafelhasználástól, energiafelhasználásról, megtakarítási stratégiákról, pályázati lehetőségekről.

A gyermeket érdekes játékok várták a különböző energiaforrásokkal kapcsolatban, a felnőttek és idősebbek pedig a számukra érdekes témákban kaptak tájékoztatást, tanácsokat. A legtöbben természetesen a különböző megtakarítások és pályázati lehetőség iránt érdeklődtek.

Szakértőnk ismertette a különböző korszerűsítő pályázatokat, zöld hiteleket. Kevesen ismerik az ESCO konstrukciót, ahol az energiahatékonysági szolgáltató biztosítja a pénzügyi alapot és a műszaki tudást, a megbízó pedig azzal az összeggel tud törleszteni, amit az energia költségeivel megtakarít. A Magyar Nemzeti Bank felismerte, hogy a pénzügyi szektornak is foglalkoznia kell a fenntarthatósággal, így egyre több változással áll elő, 2019 év végén várhatóan kiadja Zöld Programjának összefoglalóját, ezt is érdemes figyelemmel kísérni. Továbbá arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogyan hajtják végre a felújítást, mekkora a megfelelő szakember jelentősége. A legtöbben nem tudták, hogy a Nemzeti Energetikusi Hálózat ingyenes konzultációs lehetőséget kínál, ezáltal biztosítható a tervezés minősége.
Kitölthettek egy kérdőívet, amelyben lakásuk alapterületére, a szerkezeti tulajdonságokra, valamint az energiára fordított költségekre vonatkozott. Ebből szakértőnk becslést adott az épület energetikai besorolására. Magyarországon kevesen rendelkeznek energetikai tanúsítvánnyal, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy lakóhelyük milyen besorolású. A rendezvényen résztvevők közül is csak hárman rendelkeztek tanúsítvánnyal. Az állapot meghatározása után az érdeklődők személyre szabott tanácsokat kaptak, amellyel nem csak rezsiköltségeik csökkenek, de komfortérzetük is növekszik. Számításokkal alátámasztva bizonyította, hogy mennyit lehet megtakarítani a nyílászárók, szigetelés és a fűtés korszerűsítésével. A geotermikus energia használata nem elég elterjedt, pedig egy geotermikus energiát használó hőszivattyú üzemeltetésével rengeteg energia megtakarítható, napelemekkel együtt pedig akár nullára is csökkenthető a rezsiköltség.

A résztvevők hasznosnak találták a kapott információkat, ugyanis úgy érzik, kevés csatorna van, amelyen keresztül az emberek tájékozódhatnak lehetőségeikről az energiahatékonyság terén. Többféle kiadványból is választhattak az érdeklődők, amit hazavihettek tanulmányozni. Legtöbbeket a Fenntarthatósági Kiskönyv érdekelte, hiszen ebben összefoglalóan olvashatnak a fenntartható fejlődésről, a minket körülvevő közegek megóvásáról és az energiahatékonyságról is. Továbbá érdekességeket és tippeket is tartalmaz, ami minden korosztály számára hasznos. A Fenntarthatósági Kiskönyv mellett találhattak szóróanyagot a komposztálásról, ami szintén sokakat érdekelt, de nehéz róla hiteles információkat találni, ami valóban segítséget nyújt az érdeklődőknek. A legtöbben vittek haza a abból a kiadványból is, amely a háztartásban alkalmazható energiatakarékos tippeket tartalmaz.

Mindenki kitöltött egy vagy több kérdőívet, az érdeklődők választhattak, hogy háztartásuk energiahatékonyságával, a számukra megfelelő támogatási lehetőségekkel, vagy általános energetikai tudásával kapcsolatban tölti ki. A gyermekek részére kétféle kvíz volt, egy a megújuló energiaforrásokról, egy pedig az energiatakarékossággal kapcsolatban. Miután kitöltötték a kérdőívet, rengeteg színező, papír és ceruza állt rendelkezésükre. A nagyobb gyermekek között Gazdálkodj felelősen társasjátékot osztottunk, amely játékosan tanítja meg őket az energiafelhasználás alapjaira, a kisebbeknek pedig solar játékokat adtunk, hogy felfedezzék, milyen lehetőségeket ad a napenergia.


2020.01.28. – Látogatás a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba

 

2020.01. 28-án a KEHOP-5.4.1-16-684 projekt keretén belül 12 diák ellátogathatott a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba. A helyszínen biztosított multimédiás eszközös segítségével a tanulók érdekes játékokkal, videókkal ismerhették meg az energiahatékonyság témakörét.

Gondolatébresztésként arról beszélgettünk, mivel használunk otthon energiát. A gyerekek többsége jól tudott válaszolni a kérdésekre, megfelelő ismeretekkel rendelkeznek. Ezután mindenkinek külön kellett választania a megújuló és nem megújuló energiaforrásokat az Élményközpontban lévő okosasztal használatával. A feladat végére mindenki megtanulta milyen energiaforrásokat használunk. Arról is beszélgettünk, hogy hogyan lehet otthon energiát megtakarítani. A legtöbben azt mondták, hogy elzárják a vízcsapot miközben fogat mosnak, lekapcsolják a lámpát azokban a helyiségekben, amit nem használnak. A gyerekek megnéztek egy kisfilmet további energiatakarékossági módszerekről, ahol a korosztálynak megfelelő animációkkal mutatták be az energia útját az előállítástól a felhasználásig.

Megismerték a különböző berendezések energetikai besorolását, illetve az épületek energiahatékonyságáról is szó volt. A diákok megtudták, miért fontos a megfelelő szigetelés, nyílászárók. A foglalkozás végén a gyerekeknek le kellett rajzolniuk, hogy szerintük milyen lenne a világ, ha tudatosan használnánk az energiahordozókat, illetve kevesebb energiát pazarolnánk.


2020.02.19. – Látogatás a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba

2020.02.19-én 25 nyolcadik osztályos tanulók látogattak el a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba a KEHOP-5.4.1-16-684 projekt keretében. Itt az energiahatékonyságot elméletben és gyakorlatban ismertető interaktív előadáson vettek részt.

A program első eleme egy energiahatékonyságot felmérő kérdőív kitöltése, majd a helyes válaszok megbeszélése volt. A kérdőív kérdései érintették azokat a fontos témaköröket, amelyek ismerete alapot ad az energiahatékonyság megértésének.

Fontos, hogy a diákok meg tudják különböztetni a megújuló és a nem megújuló energiaforrásokat. A különböző források ismertetése után csoportban kellett dolgozniuk, és a feladatban felsorolt országokhoz kellett párosítaniuk a leghatékonyabbnak gondolt energiaforrást.

A feladat után az atomenergia és az atomerőművek működésének ismertetése következett. Miután elhangzott az erőművek felépítése, általános működése, az Élményközpont multimédiás eszközeinek segítségével a diákok virtuális sétát tettek a Paksi Atomerőműben.

Ahhoz, hogy a tanulók igazán tudatos energiafelhasználóvá váljanak, otthon is alkalmazniuk kell a megszerzett ismereteket. A háztartási energiahatékonyságon belül két nagy témakört ismertettünk. Elsőként az épület állapotának fontosságáról tudtak meg többet a fiatalok. Ezek ugyan nagymértékű beruházások lehetnek egy háztartás számára, mégis hamar megtérülnek. Különböző példákkal, mint a nyílászárók cseréjével, szigetelés vastagságának változtatásával számoltuk ki, mennyi energiát lehet megspórolni. Ezután azt néztük meg, hogy a mindennapokban használt eszközök milyen mértékben befolyásolják a felhasznált energia mennyiségét. Megnéztük, hogy egy év ala

tt mennyi energiát lehet megtakarítani azzal, ha az elektronikai eszközök töltőjét nem hagyjuk a konnektorba dugva, vagy ha a hűtőt, mosógépet jobb energiaosztályúra cseréljük.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása