Szemléletformálási programok Zuglóban az energiatudatosság jegyében

Kedvezményezett neve: Együtt Európáért Alapítvány
Projekt címe: Szemléletformálási programok Zuglóban az energiatudatosság jegyében
Projekt azonosítószám: KEHOP-5.4.1-16-2016-00684
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.09.30.
A szerződött támogatás összege: 3 692 426 Ft
A támogatás mértéke: 100 %

A projekt során elsődleges célunk, hogy olyan interaktív, háztartásokat megszólító programokkal felkeltsük a fiatalok érdeklődését, érzékenyítsük őket az energiatudatosság, energiahatékonyság témák iránt. Hosszú távú eredményeként a projektnek azt várjuk, hogy idővel a résztvevő fiatalok saját háztartásukat olyan módon alakítják ki, hogy az energiahatékonysági, környezeti szempontokat előtérbe helyezik.

Projektünk egyedisége az élményszerűség, ahol a gyerekek és rajtuk keresztül a háztartások bevonásával, interaktívan, a saját háztartásukban érezhető gazdasági előnyök megtapasztalásával történik a szemléletformálás, amely ezáltal hatékonyabb és maradandóbb értéket képvisel.


Zuglói Civil nap – 2019.10.05. – Beszámoló

2019. október 5-én a Zuglói Civil Napon olyan stand került kiállításra, ahol az érdeklődők hasznos tanácsokat kaptak az újrafelhasználástól, energiafelhasználásról, megtakarítási stratégiákról, pályázati lehetőségekről.

A gyermeket érdekes játékok várták a különböző energiaforrásokkal kapcsolatban, a felnőttek és idősebbek pedig a számukra érdekes témákban kaptak tájékoztatást, tanácsokat. A legtöbben természetesen a különböző megtakarítások és pályázati lehetőség iránt érdeklődtek.

Szakértőnk ismertette a különböző korszerűsítő pályázatokat, zöld hiteleket. Kevesen ismerik az ESCO konstrukciót, ahol az energiahatékonysági szolgáltató biztosítja a pénzügyi alapot és a műszaki tudást, a megbízó pedig azzal az összeggel tud törleszteni, amit az energia költségeivel megtakarít. A Magyar Nemzeti Bank felismerte, hogy a pénzügyi szektornak is foglalkoznia kell a fenntarthatósággal, így egyre több változással áll elő, 2019 év végén várhatóan kiadja Zöld Programjának összefoglalóját, ezt is érdemes figyelemmel kísérni. Továbbá arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogyan hajtják végre a felújítást, mekkora a megfelelő szakember jelentősége. A legtöbben nem tudták, hogy a Nemzeti Energetikusi Hálózat ingyenes konzultációs lehetőséget kínál, ezáltal biztosítható a tervezés minősége.
Kitölthettek egy kérdőívet, amelyben lakásuk alapterületére, a szerkezeti tulajdonságokra, valamint az energiára fordított költségekre vonatkozott. Ebből szakértőnk becslést adott az épület energetikai besorolására. Magyarországon kevesen rendelkeznek energetikai tanúsítvánnyal, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy lakóhelyük milyen besorolású. A rendezvényen résztvevők közül is csak hárman rendelkeztek tanúsítvánnyal. Az állapot meghatározása után az érdeklődők személyre szabott tanácsokat kaptak, amellyel nem csak rezsiköltségeik csökkenek, de komfortérzetük is növekszik. Számításokkal alátámasztva bizonyította, hogy mennyit lehet megtakarítani a nyílászárók, szigetelés és a fűtés korszerűsítésével. A geotermikus energia használata nem elég elterjedt, pedig egy geotermikus energiát használó hőszivattyú üzemeltetésével rengeteg energia megtakarítható, napelemekkel együtt pedig akár nullára is csökkenthető a rezsiköltség.

A résztvevők hasznosnak találták a kapott információkat, ugyanis úgy érzik, kevés csatorna van, amelyen keresztül az emberek tájékozódhatnak lehetőségeikről az energiahatékonyság terén. Többféle kiadványból is választhattak az érdeklődők, amit hazavihettek tanulmányozni. Legtöbbeket a Fenntarthatósági Kiskönyv érdekelte, hiszen ebben összefoglalóan olvashatnak a fenntartható fejlődésről, a minket körülvevő közegek megóvásáról és az energiahatékonyságról is. Továbbá érdekességeket és tippeket is tartalmaz, ami minden korosztály számára hasznos. A Fenntarthatósági Kiskönyv mellett találhattak szóróanyagot a komposztálásról, ami szintén sokakat érdekelt, de nehéz róla hiteles információkat találni, ami valóban segítséget nyújt az érdeklődőknek. A legtöbben vittek haza a abból a kiadványból is, amely a háztartásban alkalmazható energiatakarékos tippeket tartalmaz.

Mindenki kitöltött egy vagy több kérdőívet, az érdeklődők választhattak, hogy háztartásuk energiahatékonyságával, a számukra megfelelő támogatási lehetőségekkel, vagy általános energetikai tudásával kapcsolatban tölti ki. A gyermekek részére kétféle kvíz volt, egy a megújuló energiaforrásokról, egy pedig az energiatakarékossággal kapcsolatban. Miután kitöltötték a kérdőívet, rengeteg színező, papír és ceruza állt rendelkezésükre. A nagyobb gyermekek között Gazdálkodj felelősen társasjátékot osztottunk, amely játékosan tanítja meg őket az energiafelhasználás alapjaira, a kisebbeknek pedig solar játékokat adtunk, hogy felfedezzék, milyen lehetőségeket ad a napenergia.


2020.01.28. – Látogatás a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba

 

2020.01. 28-án a KEHOP-5.4.1-16-684 projekt keretén belül 12 diák ellátogathatott a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba. A helyszínen biztosított multimédiás eszközös segítségével a tanulók érdekes játékokkal, videókkal ismerhették meg az energiahatékonyság témakörét.

Gondolatébresztésként arról beszélgettünk, mivel használunk otthon energiát. A gyerekek többsége jól tudott válaszolni a kérdésekre, megfelelő ismeretekkel rendelkeznek. Ezután mindenkinek külön kellett választania a megújuló és nem megújuló energiaforrásokat az Élményközpontban lévő okosasztal használatával. A feladat végére mindenki megtanulta milyen energiaforrásokat használunk. Arról is beszélgettünk, hogy hogyan lehet otthon energiát megtakarítani. A legtöbben azt mondták, hogy elzárják a vízcsapot miközben fogat mosnak, lekapcsolják a lámpát azokban a helyiségekben, amit nem használnak. A gyerekek megnéztek egy kisfilmet további energiatakarékossági módszerekről, ahol a korosztálynak megfelelő animációkkal mutatták be az energia útját az előállítástól a felhasználásig.

Megismerték a különböző berendezések energetikai besorolását, illetve az épületek energiahatékonyságáról is szó volt. A diákok megtudták, miért fontos a megfelelő szigetelés, nyílászárók. A foglalkozás végén a gyerekeknek le kellett rajzolniuk, hogy szerintük milyen lenne a világ, ha tudatosan használnánk az energiahordozókat, illetve kevesebb energiát pazarolnánk.


2020.02.19. – Látogatás a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba

2020.02.19-én 25 nyolcadik osztályos tanulók látogattak el a Balassagyarmati Természettudományos Élményközpontba a KEHOP-5.4.1-16-684 projekt keretében. Itt az energiahatékonyságot elméletben és gyakorlatban ismertető interaktív előadáson vettek részt.

A program első eleme egy energiahatékonyságot felmérő kérdőív kitöltése, majd a helyes válaszok megbeszélése volt. A kérdőív kérdései érintették azokat a fontos témaköröket, amelyek ismerete alapot ad az energiahatékonyság megértésének.

Fontos, hogy a diákok meg tudják különböztetni a megújuló és a nem megújuló energiaforrásokat. A különböző források ismertetése után csoportban kellett dolgozniuk, és a feladatban felsorolt országokhoz kellett párosítaniuk a leghatékonyabbnak gondolt energiaforrást.

A feladat után az atomenergia és az atomerőművek működésének ismertetése következett. Miután elhangzott az erőművek felépítése, általános működése, az Élményközpont multimédiás eszközeinek segítségével a diákok virtuális sétát tettek a Paksi Atomerőműben.

Ahhoz, hogy a tanulók igazán tudatos energiafelhasználóvá váljanak, otthon is alkalmazniuk kell a megszerzett ismereteket. A háztartási energiahatékonyságon belül két nagy témakört ismertettünk. Elsőként az épület állapotának fontosságáról tudtak meg többet a fiatalok. Ezek ugyan nagymértékű beruházások lehetnek egy háztartás számára, mégis hamar megtérülnek. Különböző példákkal, mint a nyílászárók cseréjével, szigetelés vastagságának változtatásával számoltuk ki, mennyi energiát lehet megspórolni. Ezután azt néztük meg, hogy a mindennapokban használt eszközök milyen mértékben befolyásolják a felhasznált energia mennyiségét. Megnéztük, hogy egy év ala

tt mennyi energiát lehet megtakarítani azzal, ha az elektronikai eszközök töltőjét nem hagyjuk a konnektorba dugva, vagy ha a hűtőt, mosógépet jobb energiaosztályúra cseréljük.


2020.04.20. – Sütés, főzés kevesebb energiával

 • A főzés sokkal kevesebb energiát fogyaszt gáztűzhelyen, mint villanytűzhelyen.
 • A sütőben többféle ételt lehet egyszerre megfőzni. Készítsen el több ételt egyidőben. és tegye cl a hűtőbe, vagy a fagyasztóba azt, amit későbbre szánt
 • Az étel és a tűzhely szempontjából is megfelelő méretű edényt válasszon.
 • A láng soha ne érjen túl az edény alján, mert akkor a konyhát melegíti nem az edényt és ez nagyon költséges módja a konyha fűtésének.
 • Energiát pazarol és fölöslegesen növeli energiakiadásait, ha az adott étel mennyi­ségéhez képest túl kicsi, vagy túl nagy edényt használ.
 • Használjon jó hővezető-képességű anyagból készült edényt! Az üveg- és kerámia­edények inkább a mikrohullámú sütőbe valók.
 • A jól záródó fedő megakadályozza, hogy a hő elszökjön az edényből. A fedő benntartja a meleget, csökkenti a konyha és a lakás párásodását és olcsóbbá teszi a főzést.
 • Főzzön minél több ételt kuktában, időt és energiát takarít meg.
 • Főzés közben az ételek vizet adnak le. ezért kevés vizet használjon.
 • A sütőt csak abban az esetben melegítse elő. ha azt a recept előírja.
 • Ügyeljen arra, hogy a sütő ajtaja jól záródjon.
 • Ha sütéshez nem használt tepsit, az edénytartót vegye ki a sütőből!
 • Sütés végén használja ki a sütő melegét, a sütés befejezése elölt kapcsolja ki a sü­tőt.
 • Ha van mikrohullámú sütője, használja ki az általa kínált lehetőségeket: miután a mikrohullám közvetlenül az étellel érintkezik és a hő nem az edény felmelegítésé­vel kerül az ételhez, a mikrohullámmal történő főzés egyaránt energia – és időtaka­rékos.A fagyasztást tárolási hőmérsékletet nem érdemes -18 °C-nál hidegebbre beállí­tani. Az étel minőségén nem. csak az áramszámláján talál különbséget.
 • Figyeljen az ajtógumi kifogástalan állapotára, ha megsérül cseréltesse ki. (11a egy darab papírra rácsukja az ajtót, és az szorosan rögzül, nem csúszik ki. az ajtó jól zár.)

2020.06.23. – Takarékosabb melegvíz használat

Ha saját vízmelegítője van lehet, hogy sokkal többet költ vízmelegítésre, mint gon­dolná. Néhány egyszerű megoldással elkerülheti a melegvíz pazarlását.

Ne engedje túl forróra melegedni a vizet. Az emberek többsége számára elegendő a termosztátot 60 °C-ra vagy alacsonyabb hőmérsékletre állítani (magasabb hőmér­sékleten intenzívebb a vízköképzödés is).

Amikor csak teheti, fürdés helyett inkább zuhanyozzon. így a fürdéshez szükséges víznek csak egyharmadát használja el.

Ha elektromos vízmelegítője van ellenőrizze a fíítöszálai nem vízköves-e. A vízkő­lerakódás csökkenti a berendezés élettartamát és hatásfokát.


2020.08.17. – Hasznos tanácsok a hűtéshez és a fagyasztáshoz

 • A hűtő- és fagyasztógépek meleg helyiségben pazarolják az energiát. Ha a hűtő­szekrény egy 20 °C-os helyiség helyett egy 21 °C-os szobában áll már 6 %-kal több áramot fogyaszt.
 • Ne használjon a szükségesnél nagyobb hűtőt vagy fagyasztót, pazarolja vele az energiát.
 • Soha ne tegyen forró, meleg ételt a hűtőbe, vagy a fagyasztóba várja meg amíg ki­hűl.
 • A hűtőt rendszeresen le kell olvasztani. Az eljegesedett 2-3 mm vastag jéggel ren­delkező hűtőszekrény 10%-kal több energiát fogyaszt.
 • A hűtőszekrény belső hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizze! Általában elegendő a +7 °C. A +5 °C-ra beállított készülék már 15%-kal több energiát fogyaszt.
 • Ne helyezze a hűtőt kályha, fűtőtest, vagy egyéb hőforrás közelébe.
 • Legalább félévenként egyszer meg kell tisztítani a hőátadó rácsot a lerakodott szennyeződésektől.
 • Az ajtót csak a lehető legrövidebb ideig nyissa ki. mert ilyenkor meleg és pára áramlik a hűtőszekrénybe.
 • A fagyasztót lehetőleg a lakása leghűvösebb részén helyezze el.

2020.10.23. – Mosás, mosogatás, vasalás kevesebb energiával

 • Ha módjában áll, várja meg míg összegyűlik annyi mosnivaló, ami megtölti a mo­sógépet.
 • Az automata mosógép programjának megválasztásánál ügyeljen arra, hogy mindig csak a szükséges programot válassza ki.
 • Többnyire elegendő a 60 °C-os mosási hőmérséklet. Ez a főzőmosással szemben 45%-kal kevesebb energiát igényel.
 • A gép két fél terheléssel futó energiatakarékos program során lényegesen több vi­zet és áramot fogyaszt, mint egy teljes program esetén.
 • A víz keménységének és a ruhák szennyezettségének megfelelő mennyiségű mosó­szert használjon. Túl sok mosószer használatával nem lesznek tisztábbak a ruhák, “csak” a környezetet szennyezi.
 • Tisztítsa rendszeresen a gépe szűrőbetétjét.
 • Úgy tervezze a vasalást, hogy először az alacsony hőmérsékletet igénylő ruhákat vasalja ki, így a hőfokszabályzó fokozatosan füti fel a vasalót és elkerülhető a fö­lösleges kapcsolgatás.
 • A gőzölős vasaló több áramot fogyaszt, mint a száraz.
 • Ha álló vízben mosogat sok, melegvizet, energiát takaríthat meg.
 • Ha új háztartási készüléket vásárol ha tehet minden esetben az energiatakaréko­sabb berendezést célszerű megvenni.

2020.11.15. – Több fényt kevesebb energiával

Noha a világítás kevesebb energiát fogyaszt, mint a fűtés, vagy a főzés, kis odafigye­léssel itt is pénzt és energiát takaríthat meg. Ezt elsősorban a kompakt fénycsövek használatával érheti cl.

Ha a lámpa átlagosan napi 6 órán át. vagy annál többet ég folyamatosan érdemes fénycsövet vagy kompakt fénycsövet használni. Rövid használati idő mellett nem tanácsos a használat, mert az energiatakarékos világítótestek bekapcsoláskor igen nagy teljesítményt vesznek fel. élettartamuk is csökken az állandó fel és le kap­csolgatástól és a teljes teljesítményüket a bekapcsolástól számított pár percen belül érik el.

A hagyományos izzók élettartama átlagosan 1000 óra . A fénycsövek és kompakt fénycsövek fogyasztása azonos fény mellett csak negyedannyi- olykor csupán ötödannyi – ugyanakkor élettartamuk akár nyolcszoros is lehet.

 • Ne égesse fölöslegesen a villanyt, de ügyeljen a jó világításra.
 • Ahol nincs szükség nagy fényerőre, használ­jon alacsonyabb teljesítményű világítóteste­ket.
 • A munkavégzéshez és a pihenéshez irányítha­tó fényű helyi világítást használjon.
 • Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyja, kapcsolja le a világítást.
 • Minél jobban használja ki a természetes fényt.
 • A falak színe legyen világos. A fehér fal nyeli el legkevésbé a fényt.