Közösségépítés újratöltve Békés megyében 3.0.

Projektgazda:      
Együtt Európáért Alapítvány      
Békés Megyei Önkormányzat      

Szerződés száma: TOP-5.3.2-17-BS1-2022-00003    

Támogatás összege (Ft):  100 000 000    

A BÉKÉS 3.0 – Közösségépítés újratöltve projekt, egyértelműen a megyei közösségek új impulzusokkal való megtöltését kísérli meg. Egyrészt kiválasztottunk 11 olyan megyei települést, ahol a helyi programokat, identitás erősítésére alkalmas eseményeket töltjük meg megyei tartalommal. A Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében projekt eredményeként létrejött „viharsarok brand” nemcsak a helyi termékek identitását hivatott egységbe foglalni, hanem alkalmas a helyi programok, események, egyéb humán fejlesztések megyei identitást erősítő tartalmainak a kifejezésére. Az említett településeken jelen projekt keretében elindított viharsarok rendezvénysorozat azt a célt szolgálja, hogy erősítse a települések térségi szemléletét és identitását. A másik közösségfejlesztési kihívás pedig a fiatalok megszólítása és helyben boldogulásának az elősegítése, legalábbis az ehhez szükséges út első lépéseinek megtétele.

Ennek érdekében olyan innovatív fejlesztéseket tervezünk, amelynek elsődleges célcsoportja a Békés megyei fiatal lakosság. Remélhetőleg egy hosszabb folyamat első lépéseként, szeretnénk felvilágosítani a megyei fiatalokat, hogy milyen lehetőségeik vannak itthon a megyében és milyenek egy esetleges fővárosba vagy külföldre költözés esetén. Ennek érdekében egy online applikációt fejlesztünk Transfer-Meter néven. A fejlesztés lehetővé teszi annak az összehasonlítását, hogy egyéb belföldi, vagy külföldi munkavégzés és letelepedés esetén, mi a választott célország/településen, a megjelölt kategóriában kalkulált átlagbér, valamint az ott tartózkodás, életvitelszerű aktivitás, utazás költsége. A rendszer ezt összehasonlítja a lakóhely szerinti átlagbérrel és költségekkel, egyéb arányszámokat és képleteket is használva. Az alkalmazás szerepe, hogy valós képet és összehasonlítást adjon az elköltözni a térséget elhagyni vágyóknak, segítse elsősorban a fiatalokat a döntésben.

A fiatalok megszólításának második eleme egy megyei műsorszolgáltatás egy megyei podcast-csatorna indítása „Viharsarok Podcast” címmel. A projektidőszakban igyekszünk felkeresni és megszólítani Békés megyei vagy onnan elszármazó közismert embereket, akiknek az életpályája alkalmas a megyei identitás erősítésére, valamint nyilvánosságot biztosítani a Békés megyei fejlesztések bemutatásának, települési és megyei vezetők megszólalásának, úgy, hogy az a fiatal lakosságot is elérje. A viharsarok rendezvénysorozat valamint a brand térségi fejlesztése a konzorciumvezető Békés Megyei Önkormányzat feladata, a fiatal lakosság innovatív eszközökkel való megszólítása pedig az Együtt Európáért Alapítvány feladata a projekt során.