Kezdődik: Házasság Világnapja – A Házasság Hete

A házasság napja, a társadalom egyik fontos alapegységéről, a családról emlékezik meg. A férj és feleség öröméről és meghozott áldozataikról, de leginkább döntésükről, hogy összekötötték sorsukat.

Az Amerikai Egyesül Államokban is rohamosan csökkenni kezdtek a házasságkötések, ezért Louisiana állam akkori kormányzója kampányt szervezett ennek megállítása érdekében. Történt mindez 1981-ben és két évre rá, már a Házasság Világnapja nevet viselte az egyedülálló ötlet. Átvette Anglia is, majd lassan Európa több országa követni kezdte a kezdeményezést. Világszerte minden év februárjának második vasárnapján ünneplik ezt a jeles napot, mára már 4 kontinens 21 országában.

A világnapokkal sokan vitába szállnak, feltéve a kérdést: ,,Hogyan sűríthető egy napba az, amit egész évben éltetni kellene?” A házasságra ez különösen igaz, hiszen az elköteleződést követő, élethosszig fogadott időszak a mindennapok része, semmiképp nem elég évente egy nap, hogy elgondolkodjuk és dolgozzunk rajta. Folyamatosan ápolni kell, locsolni, mint egy magot, amiből először csíra, kis hajtás, majd pompás virág lesz újabb magvakkal.

És éppen ezért ezt a mozgó világnapot sosem sűrítik bele abba a bizonyos vasárnapba, hiszen a Házasság hete meghirdetésével minden évben kitolódik ennek a fontos kérdésnek az átgondolására szánt idő. Hazánkban 2008 óta szervezik meg a civil szervezetek és az egyházak támogatásával az ehhez kapcsolódó eseménysorozatot.

Ha többet szeretnél megtudni az ehhez kapcsolódó lehetőségekről, látogasd meg az esemény honlapját: https://hazassaghete.hu/