Egyenesen a pályáról

TRUNK TAMÁS – akit sokan csak @dablty néven ismernek – sportoló, blogger, vlogger és könyvíró, de ami talán ennél is fontosabb, annyi idős, mint olvasóink többsége. Könyvében kiváló jellemrajzot ad a Z generációról. A társadalmi fenntarthatóság egyik alappillére a tudatos pályaválasztás, aminek tervezését időben érdemes elkezdeni.
Most pedig következzen néhány gondolat tőle arról, hogyan is érte el ezeket a sikereket, mikor és milyen módszerrel kezdte el tudatosan megtervezni az általa választott pályát.

  1. Még jóval a könyvírás előtt sikeres sportolóként is megismerhettünk. Síelőként szép eredményeket értél el és érsz el azóta is. Mit ad az embernek gyerekként a sport? Ez hogyan határozta meg a későbbi pályafutásodat?

A sport sok mindent megalapoz. Én azt érzem, hogy olyan dolgok, amik a sport által ösztönné válnak és beléd rögzülnek, nagy előnyt tudnak nyújtani a munka világában is. Alázat, küzdőszellem, kitartás, szenvedély. Nekem a sísport itt segített, és ma bármit csinálok, mindez velem tart és segít engem. Teljesen mást jelent a sportban a „teljesítmény”, mint úgymond a médiás „énemnél”, tök jól kiegészíti egymást a két világ, ami egyesül bennem. A videók készítésénél, viccesen hangzik, de úgy érzem, mintha a rajtban állnék, összpontosítok. Tavaly háromszoros Magyar Bajnok lettem. Ezeket a sorokat is edzőtáborban írom, még csak most fog igazán komolyra fordulni minden a sport terén. Így a későbbi pályafutásom sok mindenből áll majd össze, köztük síelésből, és a jelenlegi terveim szerint, valószínűleg egy gazdasági témából is.

2. Hogyan és hány évesen határoztad el, hogy könyvet fogsz írni? Mennyi ideig tartott, amíg az első betűtől eljutottál a könyvkiadásig?

Több mint másfél éve alakult ki bennem a konkrét terv és ötlet, amikor egy előadást tarthattam arról, hogy szerintem a sneaker (sportcipő) márkáktól mit lehet tanulni azon a téren, ahogy a fiatalokkal kommunikálnak. A könyv egyszerre szól fiataloknak és felnőtteknek, talán hozzásegít ahhoz, hogy jobban megértsenek minket, és a szenvedélyeinket. Nálam ezek a cipők és a divat, más fiatalnál, akár teljesen más. Szerintem kicsit klasszikusan lettem nevelve, ezért amikor ki akartam fejezni a gondolataimat, először nem az internethez vagy a Youtube-hoz fordultam, hanem egy könyvet kezdtem írni. Minden más csak később jött. Az írásra pedig az előző nyári szünetemet szántam rá teljesen. Nem volt könnyű, de szerintem minden kemény munkának aztán meg is van a gyümölcse. Legyen akár szó sportról, egy dolgozatról vagy nyelvtanulásról.

3. Előadásaid során – és a könyvedben is – gyakran említed a Z generációt. Kérlek, foglald össze néhány mondatban, hogy mi jellemzi ezt a korcsoportot!

A Z generáció mi vagyunk, a jelenlegi fiatalok. A digitalizáció miatt, hihetetlen sok inger ér minket egyszerre. Talán kicsit lázadás is, ahogy a „neten” kifejezzük önmagunkat. Egy hihetetlenül sokszínű és különleges generáció vagyunk, annak ellenére, hogy a legnagyobb cégek az egész világon ugyanazzal az üzenettel elérhetnek minket – igen, a digitalizáció, a digitális média segítségével. Az internet hozzásegít ahhoz, hogy kifejezzük önmagunkat, és ennek a pozitív oldalát kell nézni. Hihetetlen sok úgymond „szubkultúra” él egymás mellett, de leginkább együtt az internetes felületeken. Nagyon sok lehetőségünk van, és talán gyorsabbak vagyunk, mint bármely korosztály előttünk volt. Annyi biztos, hogy mi már merünk nagyot álmodni és azt meg is valósítani, még akkor is, ha közben gyakran irányt változtatunk. A felnőttek erre azt mondják, hogy nem vagyunk kitartóak, és lojálisak, én azzal értek egyet, amit a híres rapper Asap Rocky is mondott, mégpedig, hogy „remixerek” vagyunk. És igenis tudjuk egymást pozitív dolgokra inspirálni. Ezért vagyunk mi ilyen különlegesek.

4. Kik vannak szerinted legnagyobb hatással erre a korosztályra?

Szerintem pont itt szimbolizálódik az, hogy mennyire sokszínű a korosztályunk. Hiszen már mindenkinek más a példaképe, mindenkire más van hatással. Szerintem az a fontos, hogy ezek pozitív személyiségek legyenek, legalább is olyan szempontból, hogy pozitív értékeket adjanak ezzel nekünk át. Szerintem bárkiből lehet „hős”, példakép, inspirátor, ez a nagyszerű ebben. Már nem csak egy-egy személyiség van, aki elér minket, és nem feltétlenül van szükségünk nagy nevekre, hogy inspirálódjunk. Annak ellenére, hogy persze a márkák, akik naponta bombáznak minket üzenetekkel és ajánlatokkal, nagy hatással lehetnek ránk ebben a fogyasztói társadalomban. Hogy mennyire pozitívan is lehet ezt használni, azt a Nike Colin Kaepernick-re épített kampánya is mutatja. „Higgy valamiben, akkor is, ha az azt jelenti, hogy mindenről lemondasz.” A Nike felkérte a kampányában való szereplésre. Egyébként pont azért klassz ez a videó, mert teljesen hétköznapi emberek álmairól szól. Szerintem ez hihetetlen jó és fontos.

Colin egy amerikai-foci játékos, aki a mérkőzések előtti himnusznál azzal demonstrált a feketékkel kapcsolatos túlkapások ellen, hogy egyszerűen nem állt fel. Az egész világon követni kezdték, még a Hertha játékosai Berlinben Dárdai Pál vezetésével is ugyanezt tették egy mérkőzés előtt.

5. Arról szoktál beszélni, hogy az influencerek helyét át fogják venni az inspirátorok. Mit értesz pontosan ez alatt?

Tök jó, hogy a cégek elkezdtek fiatalokkal foglalkozni, abból a szempontból, hogy a termékeket sokszor fiatal instagrammerekkel, videósokkal promotálják. Ez alatt azt értem, hogy ebben a viszonyban is fontos kell maradjon, hogy miben hiszünk és ezt továbbadjuk, hiszen nagy felelősség ez a szerep. Ezen túl azt is értem ez alatt, hogy olyan személyiségekre van szükségünk, akik igazán pozitív hatással vannak ránk. Sőt, akár hagyják, hogy mi is hassunk rájuk. Már a Facebook és az Instagram világában, hihetetlen közelségbe tudunk kerülni olyan személyiségekkel, akik nagyon messze állnak tőlünk, szinte elérhetetlenek. Vállalatvezetők, sportolók, gondolkodók, akik igen, akár rapperek is lehetnek. Velük kapcsolatba is léphetünk, ez a közösségi média világában könnyebbé vált, de az üzeneteiket mindenképp a saját életünkre pozitív módon használhatjuk. Így most már bárki lehet ránk hatással, bárki válhat példaképpé.

6. Neked ki a példaképed? Miért?

Talán a sport világából tudnék kiemelni egy különlegesebb karaktert, hiszen nagyon sok személyiségre példaképként tekintek. Shaun White, egy snowboardos, a világ legjobbja, egy legenda. Mégis emellett vállalkozó, cégekbe fektet be, zenél, nem is alacsony szinten. Nála látom megvalósulni azt, hogy sokszínűen éli az életét és sok dologban nem csak kipróbálja magát, de sikeres is. De Manuel Feller síelő is példaképem, aki szlalomban nagyon jó. Én nagy stratégia gyártó vagyok, ő pedig nagyon spontán. Próbálok ellesni tőle dolgokat.

7. Mit üzensz azoknak a diákoknak, akik azon gondolkodnak, hol tanuljanak tovább vagy mivel is szeretnének felnőttként foglalkozni? Van néhány jó tanácsod pályaválasztás előtt állóknak?

Szerintem mindenkiben rejlik valami, ami igazán érdekli. Ami a szenvedélye. És ezt kell követnünk. Mert a legkisebb, legbanálisabb érdeklődésekből is óriási dolgok nőhetnek ki. Keresd meg hozzá az embereket körülötted, akik csak egy icipicit is tudnak benne támogatni. Legyen az akár szülő, tanár vagy edző, vagy bárki, aki úgy érzed, megérthet. Akkor is tedd ezt, ha először nem értik. Nálam is így volt ez a cipőknél. Kövesd az álmaid és a szenvedélyeidet, mert igenis bármi lehetséges lehet! Emellett nagyon fontos a tanulás, akkor is, ha sokszor úgy érezzük, hogy épp most nem hasznos számunkra az, amibe energiát fektetünk. Ha kitartóan tesszük, amit teszünk, valami el fog indulni, megváltozni.