Civitas Fortissima: a Közösség ereje

Alapítványunk egyik célja a társadalmilag fenntartható és aktív közösségek kialakítása.

Több projektünk is kötődik Balassagyarmathoz. Ez a város 2019-ben ünnepli a közösségi összefogás egyik legkiemelkedőbb eredményének, a csehkiverésnek a 100. évfordulóját.

A Vármegyeházával szemben elhelyezkedő parkban található a Civitas Fortissima szobor
A megkoszorúzott emléktábla

Balassagyarmat polgárai, vasutasai és a közelben állomásozó katonák 1919. január 29-én fegyvert ragadtak az elnyomó hatalom ellen, így Balassagyarmat felszabadulhatott és magyar város maradhatott Trianon után is. Tettük, így hősiességük és önfeláldozásuk a mai napig meghatározza a város lakosságának identitását. A balassagyarmati összefogás sikerességén felbuzdulva a közeli települések közösségei is kiálltak magyar mivoltukért, bebizonyítva, hogy bármely közösség legfontosabb célja a fennmaradás, amiért hajlandó fegyvert ragadni, és a legvégsőkig kitartva, akár önmagát is feláldozni.

A hősök mintáját ma is követjük, bár változott kicsit, hogy miért kell, és miért érdemes összefogni és küzdeni. Ma a harcot a tudatos és aktív állampolgárrá válásért vívjuk, melynek alapja a tudás megszerzése. Ezért a célért közösségek alakulnak, fognak össze, hiszen „a tudás hatalom”, tartja a mondás. Ebben segít az újonnan megnyílt a balassagyarmati Természettudományos Élményközpont is. A tudást mindenki számára elérhetővé, érthetővé teszi, közösségteremtő és formáló szerepet is vállal a közös érdeklődési kör, a természettudomány mentén. 

A Természettudományos Élményközpont kitelepülése