Hírek 2015

Pályaválasztási tanácsadást tartottunk a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolában

 

Az Együtt Európáért Alapítvány 2015. december 16-án a „Mi a pálya?” projekt keretében tartotta meg pályaválasztási tanácsadását a VII. kerületi II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola 13. évfolyamos diákjai számára. A program a 2015.évi Erzsébetvárosi Civil Pályázat támogatásából valósult meg.

Az esemény elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a tanácsadási programok keretében enyhítsük a végzős diákok továbbtanulási, pályaválasztási dilemmáit. Az rendezvény keretében a diákok szakértők segítségével ismerkedhettek meg a különböző foglalkozások előnyeivel és hátrányaival, ezzel is elősegítve a munka világába történő későbbi elhelyezkedésüket.Immár második alkalommal volt lehetőségünk a programok megtartására. A magas létszámra való tekintettel az öt előadásra előzetes jelentkezés keretében volt lehetőség, így egy diák három előadáson vehetett részt. A rendezvényen 113 tanuló vett részt.

Négy teremben az érdeklődők a saját szakmájukról beszámoló előadókkal ismerkedhettek meg. Olyan foglalkozásokkal találkozhattak, mint hostel manager, közgazdaságtant tanító egyetemi tanár, banki munkatárs. Idén különlegességként olyan fiatal előadót is meghívtunk, aki nemrég végzett közgazdászként az egyetemen és a Kiáltójel csapat tagjaként fiataloknak szóló pályaorientációs társasjáték kifejlesztésén dolgozik, melyről az előadásában is szó esett. 45 perces előadásokban foglalták össze három csoport tanulóinak, hogy milyen tanulmányok, nyelvtudás szükséges az általuk bemutatott pozíciók betöltéséhez, milyen feladatokkal találkoznak nap, mint nap, területeiken milyen előrelépési lehetőségek vannak, milyen nehézségekkel kellett és kell megbirkózniuk. Természetesen a hallgatóságból nem mindenki fogja ezeket a foglalkozásokat űzni, így az előadóink azt is felvázolták számukra, hogy kiknek ajánlják ezeket a szakmákat, és kiknek nem, hiszen minden pozícióhoz más és más mentalitás, tulajdonság, érdeklődési kör társul. Megosztották tapasztalataikat, véleményüket a külföldi lehetőségekkel kapcsolatban is. A közvetlen, kisebb csoportokban lezajlott előadásoknak köszönhetően sok diák megosztotta félelmeit, véleményét az előadókkal a pályaválasztást illetően, akik igyekeztek minden helyzetre reagálni, és segíteni a diákoknak a megfelelő döntés meghozatalában.

Az ötödik teremben Pálfay Erzsébet, a Karrier Műhely Tanácsadó Iroda munkatársa kívánta megkönnyíteni a diákok számára a pályaválasztást, felhívva a figyelmet az önismeret fontosságára. Az egyes életszakaszok önmegvalósításához szükséges lépéseinek bemutatása után elmondta mennyire fontos, hogy az egyén megtalálja azt az utat, amely boldoggá teszi. Az előadás után rátért arra, mennyire fontos önmagunk megismerése, melynek kihangsúlyozása érdekében több személyiségteszt kitöltésére is lehetősége volt a résztvevő diákoknak. Ezáltal megtudhatták, hogy a különböző személyiségtípusokhoz milyen tulajdonságokat igénylő állások, pozíciók tartozhatnak, illetve, hogy a gyermekkorban történő események hogyan hatottak, hatnak ki a személyiségük fejlődésére. Az előadó a saját tapasztalataival kiegészítve elemezte a különböző életciklusokat. Ismertette a szakmai-és segítségnyújtó oldalakat, melyek további útmutatásként szolgálhatnak a végzős diákok pályaválasztását illetően.

A diákok a projekt részeként kézhez kapták a tavalyihoz hasonló, immár külsőben és tartalmilag is frissített „Mi a pálya Rákóczisok? – Pályaválasztási kisokos a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló és Közgazdasági Szakközépiskola tanulói számára” címet viselő kiadványt. A kiadvány kihangsúlyozza az önismeret fontosságát a pálya megválasztásánál, összehasonlítja a diploma és a szakma előnyeit, hátrányait, vizsgálja a közgazdasági szakmák népszerűségét pár példán keresztül. Azáltal, hogy kicsit közelebb hozzuk a diákok számára az érettségi utáni időszakot, három interjút készítettünk eltérő témákban. Így a diákok a kisokos segítségével megismerhetik, milyen külföldi önkéntes lehetőségeik vannak az egyetemi, főiskolai évek alatt az AIESEC közreműködésével, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége tanácsokkal látja el a vállalkozás beindítását fontolgató diákokat, míg Pintér László, az EU-CLEAN Kft. igazgatója elmondja, milyen egy sikeres vállalkozást vezetni, mindemellett azt is, hogyan jutott el idáig.

A három óra időtartamot felölelő rendezvény során a végzős, 13. évfolyamos diákok különböző foglalkozásokkal ismerkedhettek meg, megtudhatták, hogy egyes munkakörök betöltéséhez milyen tudásra és képesítésre van szükség, mik azok a szakmák jelenleg, amelyek kelendőek, és, hogy mennyire fontos az önismeret ahhoz, hogy valaki a saját személyiségéhez mérten találjon magának hivatást.

Ha még több képre vagytok kíváncsiak karriernapunkkal kapcsolatban, kattintsatok galériánkra!

 2016.01.07.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Civil Karácsony a K11 Művészeti és Kulturális Központban!

 

2015. december 14-én az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége rendezte meg karácsonyi összejövetelét a civil szervezeti képviselők számára, melynek a K11 Művészeti és Kulturális Központ adott otthont.

Az ünnepség előtt az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetségének jelenleg is futó, a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott képzéssorozatának előadása került megrendezésre délután 5 órai kezdettel, melyre a civil képviselők előzetesen regisztrálhattak. Az előadás „A projektmenedzsment alapjai” címet viselte, és olyan témákat ölelt fel, mint a projektmenedzsment fontos alapfogalmai, kezdeti lépések, ütemezés. Délceg Zitát, a Stratégiai Fejlesztési Központ Kft. vezető projektmenedzserét kérték fel az előadás megtartására, aki az előbb felsorolt témákat főként gyakorlati szempontból közelítette meg. Az előadás utáni beszélgetések alkalmával a résztvevők hasznosnak érezték az itt megszerzett tudást. A képzésen résztvevők ajándékként mappát, jegyzetfüzetet és pendrive-ot vehettek át.

Gogescu László, a Szövetség elnökségi tagjának köszöntője után az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola diákjainak műsora jelentette karácsonyi összejövetelünk kezdetét. A diákok verseikkel, énekeikkel hozták közelebb a karácsonyi hangulatot a résztvevők számára.

A civil szervezeti képviselők részére megtartott vacsora előtt Benedek Zsolt, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke mondta el karácsonyi gondolatait, és adta át a 2015. évi Erzsébetváros Civil Szervezet díjat a Kultunio – Budapest Multikulturális Negyede Alapítvány kuratóriumi elnökének Landwehr Klárának, aki a kerületben végzett munkásságával érdemelte ki a díjat.

Erdős Szabolcs, az Együtt Európáért Alapítvány alapítója beszédében visszaemlékezett a 2015. évben elért sikerekre, felhívva a figyelmet a szervezetek összefogásának fontosságára.

A vacsora 19 órakor vette kezdetét. A svédasztalra került fogások között a majdnem ötven résztvevő többek között sütőtöklevest és töltött káposztát kóstolhatott meg. A jó hangulatban telt este is bizonyítja, hogy szükség van ilyen alkalmakra, amikor a civil szervezeti képviselők kötetlen hangulatban oszthatják meg egymással gondolataikat, ötleteiket, mindemellett lehetőségük volt az önkormányzatot képviselő tisztségviselőkkel is kötetlenül beszélgetni.

Köszönjük minden civil szervezet munkáját, reméljük, jövőre is hasonló összefogással, fontos dolgokat tudunk elérni kerületünkben!

Ha kíváncsiak vagytok az eseményen készült képekre, kattintsatok Galériánkra!

2016.01.06.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Előadás a projektmenedzsment alapjairól a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával!

 

Az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége szeretettel meghívja Önt, a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott, „Az erzsébetvárosi civil szervezetek fejlesztése és közösségépítő képességük növelése” című (NEA-KK-15-SZ-1558 azonosítószámú) projekt második alkalmára, melynek témája A projektmenedzsment alapjai lesz.

A 22 tagot számláló (alapítványunkkal együtt) Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetségének szervezésében kerül megrendezésre a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott előadássorozat második alkalma. Az előadás során minden olyan téma feldolgozásra kerül, ami segít a pályázatok megvalósításában, legyen szó ütemezésről, költségvetésről vagy egyéb fontos ismeretekről. Az előadó Délceg Zita, a Stratégiai Fejlesztő Központ Kft. vezető projektmenedzsere lesz.

Az esemény végén szerény fogadáson ismerkedhetnek meg a résztvevők egymással.

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ, 1075 Budapest, Király utca 11.

Időpont: 2015. december 14. 17:00 óra

A rendezvény ingyenes. Részvételi szándékukat 2015. december 11-ig tudják jelezni az alábbi email címen: info@7civilszovetseg.hu.

2015.12.08.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Előadás a pályázatírás alapjairól

Az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 2015. november 30-án rendezte meg hat alkalomból álló előadássorozatának első programját a pályázatírás alapjairól.

2015. november 30-án, 17 órai kezdettel került megrendezésre a K11 Művészeti és Kulturális Központban a civil szervezeti képviselők számára megtartott, „A pályázatírás alapjai” nevet viselő előadás, melyen alapítványunk is képviseltette magát.

Az előadást megelőzően regisztrációra került sor, mely során a látogatók emblémázott mappát, jegyzettömböt és pendrive-ot vehettek át. Dr. Iván Géza, a Szövetség elnöke nyitotta meg a Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott, hat alkalomból álló előadássorozat első állomását, melynek témája a pályázatírás alapjai volt.

Szalóky Attila pályázati tanácsadó, vállalkozásfejlesztő olyan témákat dolgozott fel előadásában, melyek segítenek a pályázatok felkutatásában, kiszűrésében és megírásában, legyen szó Európai uniós vagy állami tenderekről. Az előadó gyakorlati szempontból igyekezett bemutatni a témát mind a tapasztalt, mind a kezdő pályázatírók számára.

Az előadás után a résztvevők állófogadáson vehettek részt, ahol pogácsát, különböző üdítőket, kávét fogyaszthattak és egy kötetlen beszélgetés keretében jobban megismerhették egymást. A beszélgetések alkalmával a résztvevők úgy ítélték meg, hasznos tudással gazdagodtak.

Ha további képekre vagytok kíváncsiak a rendezvénnyel kapcsolatban, kattintsatok galériánkra!

 2015.12.03.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Előadássorozat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával!

Az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, előadássorozatot szervez 2015. november 30. és 2016. március 7. között.

A 22 tagot (alapítványunkkal együtt) számláló Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége sikeresen pályázott idén tavasszal a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett „Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2015” pályázati kiírásra. A támogatásnak köszönhetően az előadássorozat megrendezésével (2015. november 30. – 2016. március 7.), azaz gyakorlati tudás átadásával segíthetjük a civil szervezetek gördülékenyebb működését, céljaik megvalósulását.

Az első előadás 2015. november 30-án kerül megrendezésre a K11 Művészeti és Kulturális Központban, melynek témája a Pályázatírás alapjai lesz, amit Szalóky Attila pályázati tanácsadó, vállalkozásfejlesztő fog tartani. Az előadás alkalmával minden olyan téma feldolgozásra kerül, ami segít a pályázatok felkutatásában, a legoptimálisabbak kiszűrésében és megírásában. Az esemény végén szerény fogadáson ismerkedhetnek meg a résztvevők egymással. A rendezvény ingyenes.

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ, 1075 Budapest, Király utca 11.

Időpont: 2015. november 30. 17:00 óra

2015.11.26.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Palóc tábor, a palóc földön élőknek!

Nagy sikert aratott a második szemléletformáló táborunk is, melyen október 26-29-ig a Rétsági Általános Iskola 5-6-7-8. osztályos, hátrányos helyzetű diákjai vettek részt a HEPI Központban. A tábor érdekessége, hogy Rétság palóc földön fekszik, így különösen fontos, hogy ezek a gyerekek mélyebben megismerkedhettek hagyományaikkal.

Jelszavaink a héten: Csapatépítés, tudatos életmód, hagyományok ápolása!

Hétfőn, a gyerekek érkezését, és a táborban való gyors eligazítását követően, belemerültünk a csapatépítő játékok tömkelegébe. Játszottunk Lelkes Lajost, Én vagyok a Világon az egyetlent, Ahogy a többiek látnak, majd a Ki hazudik? c. játékot. Ezeket követte a nagyon kedvelt Faluportya, ahol a Horpács községet bejárva különböző állomásokon keresztül ismerhették meg a falut, valamit a „Találd meg azt, ami hol van”, amellyel a tábor minden egyes zegét-zugát deríthették fel a táborozók játékosan. Az este napértékelést tartottunk, ahol a gyerekek az első nap élményeiről, észrevételeiről számolhattak be az animátoroknak.

A második nap délelőttjét Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban töltötték a diákok, ahol a „Bölcsőtől a sírig” állandó kiállítás, az elmúlt 100-120 év paraszti életformájáról adott áttekintést. Bepillantást tehettünk a palócok életmódjába, építkezési szokásaiba is, amelyről tökéletes mintát festett a Palóc faház és annak udvara. A Halloween aktualitásából fakadóan délután halloweeni bingót játszottunk, valamint tököt faragtunk a táborozókkal, majd az esti bátorságpróbára hangolódva megnéztük az Adams family c. filmet.

Szerdán a reggelit követően, ellátogattunk a Horpácson található Mikszáth Kúriába, ahol tájékoztatást kaptak a gyerekek a palóc író életéről, munkásságáról. Kiss János fenntarthatóságról szóló előadásának köszönhetően megtanulhatták, hogy mit tehetnek ők maguk a környezetükért, a fenntartható fejlődésért. Végh József helytörténész délutáni előadásával, a gyerekek a palóc múltról illetve Nógrád megye látnivalóiról tudhattak meg fontos információkat. A diákoknak alkotószenvedélyük kiélésére is volt lehetőség, melyet Varga Zsuzsanna segítségével valósíthattak meg kézműves foglalkozás keretében. A lányok csuhéból alkottak babákat, illetve virágokat, a fiúk pedig parittyát készítettek. Este Simon Katalin tartott táncházat, ahol a gyerekek a palóc dalokat és táncokat megismerve kiénekelhették és kitáncolhatták magukat. Az utolsó este alkalmából „Ki mit tud?’’ került megrendezésre, ahol a gyermekek bebizonyították, hogy igen tehetségesek éneklésben, táncban, szavalásban, és viccmesélésben egyaránt.

Csütörtök délelőtt HEPI kvízt játszottak csapatokra osztva, ahol az a csapat nyert, amelyik a legtöbb dologra emlékezett az elmúlt 4 nappal kapcsolatban. Miután a nyertes csapat kihirdetésre került, a gyerekek kívánságára a tábor alatt legjobban kedvelt programokat játszottuk.

A tábor elérte a célját, egy nagyon jó közösséget sikerült kovácsolni. A Rétsági Általános Iskola diákjai nagy érdeklődést mutattak a palóc hagyományok és a kultúra megismerése iránt, ezen felül tudást szereztek a fenntarthatósággal kapcsolatban, melyet a jövőben a gyakorlatban is elkívánnak sajátítani.

A második táborunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulhatott meg.

Ha további képeket tekintenétek meg második őszi táborunk élményeiről, kattintsatok az alábbi linkre!

2015.11.05.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Újabb palóc tábor a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával!

Alapítványunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, 2015.október 26-29 között gyermektábort szervez a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központban.

Alapítványunk sikeresen pályázott idén tavasszal, a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett „Civil szervezetek szakmai programjainak támogatása 2015” pályázati kiírásra. A támogatásnak köszönhetően, idén ősszel második táborunkat is megszervezhetjük 2015. október 26-29 között, melyen a Rétsági Általános Iskola diákjainak biztosítunk táborozási lehetőséget alapítványunk gyermektáborában, a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központban.

A gyerekek egy ismeretterjesztő, fenntarthatósági és hagyományápoló táborban vehetnek részt. A programok során kiemelt szerepet kapnak a palóc kultúrát bemutató, ismertető foglalkozások. A gyerekek kézműves foglalkozások keretében csuhé babát és parittyát készíthetnek. Táncház keretében megtanulhatják a hagyományos néptáncokat. Helytörténeti előadást hallgathatnak meg, illetve ellátogathatnak a Mikszáth-múzeumba is.

A tábort követően részletesen beszámolunk nektek arról, hogyan alakult második őszi palóc táborunk!

2015.10.22.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szemléletformáló tábor a HEPI Központban

A Kőbányai Szent László Általános iskola 23 diákja szemléletformáló tábor keretében 2015. október 12-15-ig a Horpácsi Európa Pihenő Központban táborozott, melynek költségét a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán nyert forrásból finanszíroztunk.

A tábor programjainak kialakításánál az elsődleges célunk az ökológia, a fenntarthatóság témájának népszerűsítése, valamint a palóc kultúra megismertetése volt. A fenntarthatóság témakörével előadás keretében ismerkedhettek meg a résztvevők. Horpács, palócfalu mivoltából adódóan különösen megfelelő helyszínnek bizonyult. Az említettek mellett rendkívül fontosnak tartottuk a csoportkohézió erősítését, valamint azt, hogy a gyerekek a négy nap során sokat mozogjanak. Célunk az volt, hogy a résztvevők sok élménnyel és tudással térjenek haza a táborból.

A megérkezést és a kipakolást követően ismerkedős játékokkal indítottuk a programokat. Ilyen volt többek között a „Lelkes Lajos”, az „Én vagyok a világon az egyetlen”, melynek keretében olyan érdekességeket mondhattak el magukról a táborozók, amiket a jelenlevők biztosan nem tudnak róluk. A harmadik ismerkedős programunknál, kisebb csoportokat alakítottunk, és megkértük a diákokat, hogy egyenként mondjanak el az életükről hihetetlen, de igaz történeteket. Ám, a történetek közé egy hamis elbeszélést kellett rejteniük, amire a többi játékosnak rá kellett jönnie.

Olyan feladatot is beékeltünk a programok közé melyben, első sorban Horpács megismerése volt a cél egy „Faluportya” keretében, illetve Balassagyarmatra is szerveztünk nekik egy kirándulást. A település bejárása után a táborban minden csapat elkészítette a feladathoz tartozó tablóját, este a vacsora után pedig elmondhatták versüket. A nap végén játszottuk a „Csüccs” nevű játékot, valamint napértékelést tartottunk, ahol a gyerekeknek egy szóval kellett jellemezniük az első napi benyomásaikat.

A második nap reggelét tornával kezdtük, majd a délelőtt folyamán meglátogattuk  Mikszáth kúriát, ahol idegenvezető által, ismeretet szereztek a nagy palóc író életével és alkotásaival kapcsolatban. Délután „1 perc és nyersz” ügyességi csapatversenyt játszottunk. Az esti órákban Simon Katalin néptánc – és énektanár „Palóc Táncházat” tartott, ahol a gyerekek jó hangulatban megismerkedhettek az alapvető táncokkal, népi énekekkel. Végül a keddi napot a diákok által igen kedvelt bátorságpróbával zártuk.

A következő nap reggeli tornáját a „Hettyem-Pitty” programmal folytattuk, amin a gyerekeknek bekötött szemmel fel kellett ismerniük valamely társuk elváltoztatott hangját.

Végh József helytörténész tartott előadást a palóc hagyományokról, múltról, valamint Nógrád megye látnivalóiról. Később, egy kézműves foglalkozáson vettek részt a diákok, ahol a lányok csuhébabát és csuhévirágot készíthettek, a fiúk pedig megalkották parittyáikat. Az este a táborozók tehetségének megismeréséről szólt. A HEPI Központban rendhagyóan megtartott „Ki mit tud?” keretén belül a gyermekek egyénileg illetve csoportokat alkotva énekeltek, táncoltak, színpadi darabot adtak elő.

Az utolsó nap frissítő reggeli tornája után a programokat a tábor falain belül folytattuk a rossz időjárás miatt. „Sóelkapó”, HEPI kvíz, és a gyermekek által választott ,,Alszik a város” koncentrációfejlesztő játékkal, illetve közös képek készítésével búcsúztattuk a táborozókat.

Ha további képeket tekintenétek meg őszi táborunkról, kattintsatok a galériánkra!

2015.10.22.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Közel ezren látogattak ki szombaton a Klauzál térre

Nagyszabású rendezvénnyel indult el non-profit alapon, alulról szerveződve a JÓ7 – Civil Korzó október 3-án, a Klauzál téren, melyen közel 50, a belvárosi kerületekhez valamilyen módon kötődő civil szervezet jelent meg standokkal, különböző programokkal. Az egész napos, ingyenesen látogatható eseményen a civilek sátrai mellett két színpadon is folyamatosak voltak a különböző gyerekműsorok, táncbemutatók és koncertek, valamint a tér sportpályája is rendezvényhelyszínné változott a szombati napon: a BMX bemutatótól a kreatív kézműves foglalkozásokon át, a Hungaroring Miniringjén keresztül számos programon vehettek részt a látogatók. Sőt, a tér állandó látnivalóit is sikerült aktívan bevonnia a szervezőknek: így az egyik közeli kortárs galéria kifejezetten a Civil Korzó látogatóinak szervezett tárlatlátogatást, de a frissen megnyílt Klauzál téri vásárcsarnokban is lehetőség nyílt vezetett látogatást tenni.

Ilyen jellegű és volumenű rendezvényt ezek a szervezetek a kerületben eddig még nem tartottak, így joggal nevezhetjük rendhagyónak az eseményt, ami ráadásul nem is ért véget a szombati programokkal – épp ellenkezőleg, a szervezők reményei szerint inkább tarthatjuk egy hosszabb távú, alulról szerveződő közösségi kezdeményezés előfutárának a JÓ7 elnevezést, melynek „csak” az egyik állomása volt a hétvégi Civil Korzó.

A szervezők becslései szerint az előzetesen várt pár száz fő érdeklődőt többszörösen felülmúlta a ténylegesen résztvevők száma, hiszen végül majd’ ezer ember fordult meg a Civil Korzón. Az érdeklődés nagyságrendjét is szemlélteti a rendezvényértékelő kérdőívek magas kitöltési aránya: közel 200-an pontozták ezen keresztül a rendezvényt, ami alapján a közönség átlagosan 8-9 közöttinek ítélte meg a programok színvonalát egy 10-es skálán.

A szervezők talán legaktívabb együttműködő partnere, az Együtt Európáért Alapítvány felajánlásaként a résztvevők sorsoláson is részt vehettek, melynek nyereménye egy, a HEPI Központban eltölthető családi hétvége volt. A nyertes családnak ezúton is gratulálunk, a többi résztvevőnek pedig köszönjük a játékban való részvételt!

Az egész napos, a résztvevők széles körét – gyerekektől az idősekig – megszólító, többnyire civil szervezetek által biztosított programok mellet nagy sikert arattak a nagyszínpad fellépői is: a Guiness-rekorder, sok milliós internetes letöltést elérő ifjú zongorista, Péter Bence vagy a tehetségkutató műsorokból megismert Gájer Bálint, Balássy Betty és Varga Feri párosSebestyén Katja fellépései mind-mind sok nézőt vonzottak a Klauzál térre.

[embedplusvideo height=”390″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1S1QG7L” standard=”http://www.youtube.com/v/-hKPrZnd2x0?fs=1″ vars=”ytid=-hKPrZnd2x0&width=640&height=390&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep1218″ /]

Ha még több információra vagytok kíváncsiak a rendezvénnyel kapcsolatban, nézzétek meg a helyszínen készült képekből összeállított galériánkat, látogassatok el a Facebook oldalunkra vagy tekintsétek meg a rendezvényről készített videókat!

[embedplusvideo height=”390″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1S1R0n5″ standard=”http://www.youtube.com/v/LnBAZtWfOYc?fs=1″ vars=”ytid=LnBAZtWfOYc&width=640&height=390&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep7566″ /]

2015.10.09.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Palóc tábor a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával!

Alapítványunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, 2015.október 12-15 között gyermektábort szervez a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központban.

Alapítványunk sikeresen pályázott idén tavasszal, a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett „Civil szervezetek szakmai programjainak támogatása 2015” pályázati kiírásra. A támogatásnak köszönhetően 2015. október 12-15 között táborozási lehetőséget biztosítunk a Kőbányai Szent László Általános Iskola diákjainak alapítványunk gyermektáborában, a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központban.

A gyerekek egy ismeretterjesztő, fenntarthatósági és hagyományápoló táborban vehetnek részt. A programok során kiemelt szerepet kapnak a palóc kultúrát bemutató, ismertető foglalkozások. A gyerekek kézműves foglalkozások keretében csuhé babát és parittyát készíthetnek. Táncház keretében megtanulhatják a hagyományos néptáncokat. Helytörténeti előadást hallgathatnak meg, illetve ellátogathatnak a Mikszáth-múzeumba is.

A programokat követően részletesen beszámolunk nektek arról, hogyan alakult őszi palóc táborunk!

2015.10.08.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Civil Korzó

Család-és kutyabarát rendezvény

Partnerünk az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége a 2015.évi Erzsébetvárosi Civil Pályázaton nyert támogatás segítségével október 3-án, a Klauzál téren rendezi meg, a 10 órától 20 óráig tartó „Civil Korzó – Család-és kutyabarát rendezvényt”. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerni a civil szervezeteket, emellett a szervezők egész napos gyerekprogramokkal várják a látogatókat. A gazdik többet tudhatnak meg a helyes kutyatartásról, kisállataikat szűrővizsgálatnak is alávethetik. A Vöröskereszt szűrővizsgálattal várja az érdeklődőket. A résztvevők a BMX Flatland Bemutató mellett, tehetségkutató keretében a Bethlen téri Színház Stand Up Brigádjával találkozhatnak. A rendezvényen fellép többek között: az Ultravaló, Balássy Betti & Varga Feri, valamint Gájer Bálint.

 Csatlakozás az eseményhez:

 

 

 

 

 

 

 

2015.09.18.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Programajánló

Partnerünk az Erzsébetvárosi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az Örmény Szószólói Kabinettel, az Erzsébetvárosi Önkormányzattal és a Terézvárosi Örmény Nemzetiségi Önkormányzattal közösen 2015. szeptember 20-án, vasárnap délután 4 órai kezdettel rendezi meg, a Dicsérjük az Urat! – A rock-tól a komolyzenéig, a táncon át a versekig rendezvényt. Az esemény a Rózsák terén található katolikus templomban lesz megtartva.

2015.09.17.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Az Együtt Európáért Alapítvány a Civil Szigeten!

Nagy örömmel számolunk be nektek, mi történt velünk a Civil Szigeten, a European Meeting Point-ban!

Alapítványunk sikeresen pályázott a 2015.évi Civil Szigetre, így lehetőséget kaptunk arra, hogy ebben az évben is szórakoztassuk a fesztiválozókat, bemutassuk szervezetünket, megismertessük magunkat és az Európai Uniót egy kicsit más szemszögből, megragadva az érdekességeket és azokat az alapvető információkat, melyek egy tudatos, uniós állampolgár számára fontosak.

Sátrunkba augusztus 10-16. között az is betérhetett, aki csak egy kis pihenésre vágyott és az is, aki hasznosan szerette volna eltölteni a szabadidejét. A tavalyihoz hasonló játékokkal készültünk, de több új elemmel gazdagítottuk őket.

A „Horgássz Csillagot!”, a „Hol a francban vagyok?” és a „Megadod a számod?” megőrizték korábbi mivoltukat, habár előbbi két játék esetében csak a név és az alapkoncepció maradt meg. Ugyanis új külsőt és tartalmat kaptak, így a résztvevők könnyebb és nehezebb kérdésekkel is találkozhattak az Európai Unió témakörében.

Idén újdonság volt a „Pincér!” és a „Tedd össze Európát!” játék. Előbbi esetében a játékosoknak ki kellett találniuk, hogy az általuk húzott kártyán látható étel, melyik Európai Uniós ország jellegzetessége, majd az euró bevezetése előtti pénznemmel vehették meg az adott fogást. A „Tedd össze Európát!” játékban a résztvevőknek ki kellett rakniuk Európa összekutyult vaktérképét. A kitartó szigetlakók három játék kipróbálása után, alapítványos frizbivel, sörnyitóval, táskával gazdagodhattak.

Játékainkkal magyar és angol nyelven is játszhattak a fesztiválozók, hiszen azt szerettük volna elérni, hogy mindenki számára élvezetesek legyenek. Munkatársaink az angol nyelv mellett más nyelveken is beszélnek, így könnyű volt a kommunikáció a külföldi játékosokkal.

Az alapítványunkhoz betérők idén is fotózkodhattak, a kifejezetten a Sziget fesztiválra készült képkeretünkkel. A képek minden nap felkerültek Facebook oldalunkra, amiket most is megtalálhattok rajta.

Idén is mindenki megtalálta az egyéniségéhez jobban passzoló játékokat. Úgy gondoljuk, sikeresen teljesítettük valamennyi célkitűzésünket, hiszen a résztvevőkhöz eljutott alapítványunk híre, mindemellett jobban megismerkedtek az Európai Unióval, és végül, de nem utolsó sorban, jól érezték magukat. A Civil Szigeten részt vevő szervezetekkel is sikerült jó kapcsolatot kialakítani, amely reméljük, hosszú távú együttműködéseket fog eredményezni.

Köszönjük a lehetőséget a Civil Sziget csapatának és mindenkinek, aki velünk tartott! Reméljük jövőre is találkozunk!

[embedplusvideo height=”390″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1JUxpTe” standard=”http://www.youtube.com/v/M5OJbQLLpY0?fs=1″ vars=”ytid=M5OJbQLLpY0&width=640&height=390&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3296″ /]

Addig is, nézzétek meg a Civil Szigeten készült képekből összeállított galériánkat, látogassatok el Facebook oldalunkra, valamint nézzétek meg a fesztiválon készült kisfilmünket, amely már Youtube csatornánkon (https://www.youtube.com/watch?v=M5OJbQLLpY0) is megtalálható!

2015.09.09.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sajtóközlemény

PROJEKTZÁRÓ Sajtóközlemény

Hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása az Együtt Európáért Alapítványnál

TÁMOP-1.4.1-12/1-2013-0173

2015. június 30-án fejeződött be az Együtt Európáért Alapítvány „Hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása az Együtt Európáért Alapítványnál” elnevezésű projektje, melynek keretében hét pályakezdő munkavállaló számára biztosítanak állást.

A TÁMOP-1.4.1-12/1-2013-0173 azonosító számú projekt legfőbb célja – az Alapítvány céljaival összhangban – az volt, hogy a munkaerőpiacra belépni szándékozó, szakmai tapasztalattal nem rendelkező fiatalok elhelyezkedési esélyeit javítsa. A pályakezdő álláskeresők munkavállalásának egyik legjelentősebb akadálya a megfelelő gyakorlat hiánya, így a pályázat elsősorban e problémát hivatott orvosolni.

A projekt megvalósítási időszaka alatt a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn és a Nógrád megyei Horpácson foglalkoztatott munkavállalók különböző tematikájú belső képzéseken és egy külső, akkreditált képzésen vettek részt Budapesten. A képzések által fejleszthették tudásukat és készségeiket, melyek nagyban hozzájárultak a munkavégzésük megkönnyítéséhez. Olyan versenyképes tudást szereztek meg, melynek segítségével magabiztosan tudnak majd tevékenykedni olyan területeken, mint a pályázatírás, projektmenedzsment, rendezvényszervezés. Emellett felhasználói szintű számítástechnikai ismereteket és alapvető, elsősorban civil szférával kapcsolatos kommunikációs ismereteket sajátíthattak el a célcsoporttagok.

A pályázat segítségével az alapítvány az új munkavállalók számára laptopokat és egyéb irodai eszközöket tudott biztosítani, melyek a mindennapi munkavégzés elengedhetetlen eszközei.

Az új munkavállalók beilleszkedését, feladataik megismerését a szervezetnél foglalkoztatott két mentor biztosította. A rendszeres mentori megbeszélések, tájékoztatók hozzájárultak ahhoz, hogy a pályakezdő munkavállalók megismerkedjenek a szervezet működésével, a folyamatban lévő projektekkel, és a belső adminisztrációs folyamatokkal. A mentorok feladatai közé tartozott még az egyedi készségek, képességek feltárása, majd ennek megfelelően a feladatok kiosztása, tehát a feladatkörök kialakítása, végül pedig a teljesítményértékelés.

A projekt megvalósítására 29,73 millió forint állt rendelkezésre, amely támogatást az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében nyert el az Együtt Európáért Alapítvány.

2015.07.02.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Az Együtt Európáért Alapítvány a III. V4 Fesztivál és Színházi Találkozón

Ahogyan korábban Facebook oldalunkon is posztoltuk, alapítványunkat megtalálhattátok a III. váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozón, ahol érdekes, szórakoztató játékokkal vártuk a közönséget június 24 és 27. között.

Az első napi be-és kipakolás után, a helyszín és a játékok is összeálltak a Civil Faluban. A fesztivál ideje alatt velünk tartott a Váci Egyházmegyei Karitász és az Újhegyi úti Óvoda Alapítványa, akik különböző kézműves játékokkal várták az alkotni vágyókat.

Az alapítványunkhoz betérőknek lehetőségük volt kipróbálni magukat a Horgássz Csillagot!; a Megadod a számod? és a Beszállókártya játékokban. A feladatok során a vállalkozó kedvűeknek az Európai Unióval kapcsolatban kellett kitalálniuk a helyes megoldásokat, illetve a Horgássz Csillagot! során a V4 Fesztivál és Színházi Találkozóval, a Visegrádi Négyekkel és színházzal kapcsolatos kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk, attól függően, milyen számmal jelzett csillagot horgásztak ki.

Plusz egy lehetőségként a vállalkozó szelleműek, az általunk készített V4-es képkerettel is fényképezkedhettek. A játékok során a fesztiválozók pecséteket gyűjthettek, melyek megszerzésével, ajándékokkal gazdagodhattak.

A betérő fesztiválozók közül mindenki megtalálta az egyéniségéhez passzoló játékokat, így elégedetten távoztak. Köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak, őrizzétek meg ezt a jó szokásotokat legközelebb is!

Ha még több képre vagytok kíváncsiak, nézzétek meg galériánkat, illetve a rólunk készült Youtube videót, ahol összegyűjtöttük nektek a Civil Faluban történt eseményeket.

[embedplusvideo height=”360″ width=”630″ editlink=”http://bit.ly/1dLMFpH” standard=”http://www.youtube.com/v/aAqYVSiVeVk?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=aAqYVSiVeVk&width=640&height=360&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep4746″ /]

2015. július 1.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tábor, tábor, tábor…

Bár júniusi táboraink véget értek, animátoraink és az itt táborozó gyerekek számos felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.

Június 12-15 között hajdúböszörményi, 16-19 között nagyszentjánosi, a múlt héten pedig hortobágyi gyerekek kaptak lehetőséget arra, hogy néhány napot Horpácson, alapítványunk gyermektáborában töltsenek el.

A programok színesek és változatosak voltak, hiszen rendeztünk ismerkedős, ügyességet fejlesztő játékokat. A nagy kedvencek is sorra kerültek, mint az „1 perc és nyersz”, a „Bátorságpróba” és a „Segítség, haza akarok menni”, melyek során a táborozók tesztelhették rátermettségüket, bátorságukat, és nem utolsó sorban azt, hogy mit is jelent csapatban játszani. Horpács környezete mesés tájakat rejt, amelyeket hosszabb – rövidebb túrák nyomán fedeztünk fel a gyerekekkel közösen.

A táborozók kreativitásukat is kibontakoztathatták a kézműves foglalkozások során, ahol többek között táskát festettünk, gyöngyöt fűztünk.

A gyerekek amellett, hogy jól szórakoztak, jobban megismerhették egymást, így sok esetben nehéznek bizonyult a búcsúzás.

A táborokról készült képeket megtekinthetitek galériáinkban.

Hajdúböszörményi táborozók – Galéria

Nagyszentjánosi táborozók – Galéria

Hortobágyi táborozók – Galéria

Ha további információkra vagytok kíváncsiak a táborokkal kapcsolatban, látogassatok el Facebook oldalunkra, vagy a HEPI Központ hivatalos oldalára: http://hepikozpont.hu/https://www.facebook.com/hepikozpont?fref=ts

2015.06.29.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Megtartottuk idei első nyári gyermektáborunkat a HEPI Központban!

A Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola 20 diákja lehetőséget kapott arra, hogy június első hetében (2015. június 1-4-ig) eltöltsön 4 napot alapítványunk táborában. Az alkalmat az tette különlegessé, hogy HEPI Központunk pont egy éve nyitotta meg kapuit, így a táborozókat tortával, születésnapi hangulattal vártuk, hogy együtt ünnepelhessük meg ezt a napot.

A megérkezést és a kipakolást követően különböző játékok formájában ismerkedhettek meg a gyerekek a táborral, és egymással is. Az első napon olyan programokra került sor, mint „Fűzd be a társad”, „Labdás szembekötős” és „Én vagyok, aki…”, melynek során a táborozók érdekességeket tudhattak meg egymásról. Késő délután „Számháború”-val mozdítottuk ki a gyerekeket a szabadba. A vacsorát követően a tábor fennállásának egy éves évfordulóját ünnepeltük meg közösen, így zenés játékok kerültek terítékre, mint a „Székfoglaló”, majd a születésnapi torta elfogyasztása után rövid táncos este következett.

A második nap reggelén, frissítő tornára invitáltuk a gyerekeket, majd a focipályán különböző játékok során vezethették le a még megmaradt, felesleges energiájukat. Ebéd után kézműves foglalkozásokkal készültünk a táborozóknak, ahol táskákat és üveget festhettek, gyöngyöt fűzhettek és bőrözhettek. Este a népszerű „1 perc és nyersz” játékon próbálhatták ki ügyességüket.

A tábor zárása előtti nap délelőttjén a gyerekeknek az erdőben kellett különböző feladatokat teljesíteniük a „Segítség haza akarok menni” játék keretében. Ezután fagyizni vittük a táborozókat, majd a délután folyamán elsétáltunk a közeli horgásztóhoz, ahol különböző ismerkedős játékokon vehettek részt. A „Bátorságpróba” alatt különböző feladatok során bizonyíthatták be, mennyire bátrak a sötétben.

Az utolsó napot szintén a reggeli tornával és játékokkal nyitottuk meg, majd az ebéd után a táborozók elindultak hazafelé.

Sikeresen lezajlott az idei első nyári táborunk, melyet a képek is bizonyítanak. Hamarosan újabb beszámolókkal érkezünk!

Galéria

2015.06.09.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fesztivál a Környezetvédelmi Világnap jegyében a Városligetben

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából három napig autómentes parkká változik a Városliget.

Június 5-től 7-ig zöld és civil szervezetek veszik birtokba a lezárt Kós Károly sétányt, ahol ingyenes programok várják a Ligetbe látogatókat. A környezet megóvására a szervezők széles körben szeretnék felhívni a figyelmet, ezért az alábbi tematikus programokkal készülnek a fesztiválra:

„Liget-séta” minden nap 11 órakor (az Anonymus szobor elől indul a vezetett séta)
Hátizsákos felfedezőtúra a Ligetben (állomásokból álló, ismeretbővítő feladatlap alapján a Vajdahunyadvár körül épített és természeti értékek felfedezésére invitálják a vállalkozó kedvűeket)
„Mire használták régen a növényeket?” – tárlatvezetés a „Növények országa” című kiállításon minden nap 11 és 15 órakor!
Növényhatározási felfedezőtúra (feladatlap segítségével fedezhetők fel a Liget rejtett kincsei)
Kézműveskedés és animációs játékok a környezetvédelem jegyében

A szervezők az ide látogatóknak többek között kézműves foglalkozásokkal (használati tárgyak készíthetők újrahasznosított termékekből), öko-labirintussal, óriás társasjátékkal és kötélpályával, ability parkkal, állatsimogatóval, és különböző környezetvédelmi témájú előadásokkal készülnek.

A fesztivál június 5-től 7-ig várja a környezetvédelem iránt érdeklődőket, pénteken és szombaton délelőtt 10 órától 21 óráig, vasárnap 10-től 16 óráig.

Mivel a Városliget autómentessé válik a rendezvény időtartama alatt azok, akik MOL Bubival vagy saját kerékpárral érkeznek az erre a célra kialakított Bringamegőrzőben tehetik le járműveiket.

A fesztiválról bővebb információ az alábbi linken olvasható:

http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=834

Hír forrása: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=834

Képek forrása: www.pinterest.com

2015.06.01.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hogyan lesz egy kis zuglói udvarból gazdag kert? 1. rész

Ez a folyamat jelenleg is tart, de a lényeg: tavasszal hozzáláttunk, hogy az irodában néhány zöldségfajtából el tudjuk látni magunkat idén. Alapítványunk irodai kertjében immár megtalálható retek, sóska, hagyma, sárgarépa, különféle színes virágok, nemrég pedig a paradicsom és a paprika is a helyére került.

Alapítványunk egyik munkatársának pattant ki a fejéből az irodai kiskert létrehozásának ötlete, azóta pedig többen csatlakoztak hozzá a csapatból. Szerencsére a vezetőség is támogatta az ötletet, és minden szükséges eszközt biztosított ahhoz, hogy nekiláthassunk kis mintakertünk létrehozásához.

A 30-40 négyzetméternyi parlagon heverő kis parcella, mint utóbb kiderült, sok lehetőséget rejtett magában. Nem nagy területről van szó, így nem igényelt sok munkát a talaj előkészítése. Ekkora területen bárki könnyen elő tudja készíteni a talajt a műveléshez. Ásás, szerves trágyázás, egyengetés és már jöhettek is a magok, a palánták. Mivel az irodában sokan kávéznak, ezért a kávézaccot is felhasználjuk a kertben, mivel köztudottan jótékony hatással van a talajéletre. 1 hónap alatt kb. 10–15 kg-ot gyűjtöttünk össze belőle, amit már be is dolgoztunk a talajba.

Az előkészítés után elvetésre kerültek az első haszonnövényeink. Törekszünk arra, hogy minél természetesebb módon műveljük meg a kertünket, így már a magok elvetésénél odafigyeltünk arra, mit, mi mellé érdemes vetni, hogy a zöldségek egészségesen fejlődhessenek. A kert szélére lilahagyma került, ami mintegy védősávként fog funkcionálni, mellé pedig kötelező jelleggel sárgarépát helyeztünk el, ugyanis ez a két növény nagyon jó hatással van egymásra, hiszen megóvják egymást a kártevőktől.  A  retek követi a sárgarépát a sorban, aztán újból hagyma, egy fehér fajta. A társítás mellett még oda kell figyelni az olyan alapvető dolgokra, mint a vetési és a sortávolság. Nem kell megijedni (ezek az információk általában megtalálhatók a vetőmagok csomagolásán). Ha tehetjük, a vetés idejét késő délutánra időzítsük, utána kellően locsoljuk be a sorokat (a legjobb, esővízzel), hogy biztosan beinduljanak a folyamatok a föld alatt.

A sárgarépák növekedése kicsit nehezen indult meg, de végülis ők is kibújtak a földből. Egyelőre egyik növényen sem látszik betegség nyoma, reméljük ez így is marad. A retek igen népszerű a munkatársak körében, hamarosan el is fog fogyni, így a veteményesben elfoglalt helyüket palántáknak adják majd át. A virágok is kiheverték a kiültetéssel járó hirtelen stresszt, így a ledobott virágok helyén már újakat hoztak, reméljük, jól érzik magukat.

A paradicsom palánta elültetésénél egy általunk eddig nem ismert technikát is alkalmaztunk. Az alsóbb hajtások lemetszése után, vízszintesen helyeztük a palántákat a földbe, így a levágott hajtások helyén várhatóan gyökér fog fejlődni, ami erősebbé, „strapabíróbbá” teszi a paradicsomunkat. Kíváncsian várjuk lesz-e látható eredmény.

Ha a palántáknak még nem is, de a kiskertnek máris van egy látható, érezhető eredménye, méghozzá az, hogy összehozza az embereket.

Hamarosan újabb növényekkel és ültetési tippekkel érkezünk minden kezdő és tapasztalt kertész számára!

2015.05.16.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

TeSzedd a Kéken! – Tisztítsd meg az Országos Kékkör útvonalát!

Korábban írtunk a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióról. A TeSzedd a Kéken! az előbbinek egy másik válfaja, ami kifejezetten a turistaútvonalak megtisztítására vonatkozik. Ha szoktál túrázni, szereted a természetet és zavar az erdei pihenőhelyeken, tisztásokon való szemétkupac, akkor itt az alkalom, hogy változtass ezen! Csatlakozz május 16-án a Magyar Természetjáró Szövetség által meghirdetett szemétgyűjtő akcióhoz.

A tiszta és kulturált környezet érdekében, az akció segítségével az Országos Kékkör (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Alföld Kéktúra) több mint 2500 km hosszú útvonalát tisztítják meg a hulladéktól.

Az MTSZ idén még nagyobb erőbedobással készül erre a feladatra. A TeSzedd a Kéken! keretében az Országos Kékkör három nagy szakaszán 60 területi koordinátor vezeti az önkéntes résztvevők munkáját. A hulladékgyűjtés az Országos Kékkör útvonalának 10 méteres sávjában fog történni, ahol tapasztalt természetjárók gondoskodnak a résztvevők biztonságáról.

Ha kedved támad csatlakozni, nem kell mást tenned, mint jelentkezni és regisztrálni a teszeddakeken.hu oldalon, majd eljönni május 16-án a megadott helyszínre. Az MTSZ biztosítja a jókedvű, lelkes csapatot, szemetes zsákot, munkavédelmi kesztyűt. Tehát ha szeretsz túrázni, és megőriznéd a természet tiszta jellegét, ne hagyd ki ezt az alkalmat!

Forrás: http://www.turistamagazin.hu/tisztitsd-meg-az-orszagos-kekkor-utvonalat.html

Kép forrása: http://www.teszeddakeken.hu/

2015.05.04.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hat dolog, amiért érdemes felkerekedni Palócföld egyik legeldugottabb szegletébe

Évszázadok óta rejtélyes legenda övez egy apró Nógrád megyei falut, miszerint: ahol a csodatermő aranyalma földet ért, ott van a világ közepe, nevezetesen: Horpácson. A csoda helyét egy tisztavizű patak csörgedezése jelzi a festői szépségű községben. Horpács a Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly találkozásánál, egy horpadásszerű völgyben fekszik, ebből ered a neve az alig 180 fő lélekszámú településnek.

A kicsiny falu azonban egyáltalán nem szűkölködik nevezetességekben, itt található például a Szontágh-kúria, amelynek közvetlen szomszédságában magasodik a híres Mikszáth-kúria is. A Tót atyafiak és A jó palócok írója 1904-ben vásárolta meg a horpácsi birtokot Szontágh Páltól. „Egész életemben vágytam ilyen zugra, elrejtett fészekre.” – hangoztatta Mikszáth Kálmán, aki a főváros nyüzsgéséből akart kiszabadulni egy olyan helyre, ahol „még a madár sem találja meg”. Mikszáth pontosan 110 évvel ezelőtt, 1905 áprilisában foglalta el a kastélyt. Több írása is itt született, így vált Horpács az „irodalmi térkép” szerves részévé. Az egykori kedves pihenőhelye napjainkban a Mikszáth Emlékháznak ad otthont.

A környék a túrázni vágyóknak is ideális: Horpács a piros jelzésű túraútvonalon fekszik, és áthalad rajta a Via Margaritarum – avagy más néven a Gyöngyök útja – nevezetű zarándokút. A 760 kilométeres út a hajdani középkori országutak nyomában Mátraverebélyt köti össze Mariazellel.

Ez a vidék jelképezi a palóc kultúra bölcsőjét is: a hagyományőrző Palóc Úton végighaladva szemtanúi lehetünk a messze földön híres palóc örökségnek. A helyi kézművesség, építészet, gasztronómia, illetve a népviselet, népzene és néptánc mellett a Palóc Galériák hálózata látogatók sokaságát vonzza évről-évre a térségbe. A tematikus útvonal mintegy 30 települést fog össze. A Palócföld szíveként tartják számon az ezeréves nógrádi várat, ahol a geocachinget is ki lehet próbálni. A kincsesláda-keresés különösen a gyerekek számára élvezetes, ám a fentiek mindegyike remek kikapcsolódási lehetőség lehet akár az egész család, akár a kisebb csoportok számára, de megfelelő lehet osztálykirándulás vagy tábor helyszínének is. Szálláshelyet sem kell sokáig keresgélni, mindenhez közel esik például a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központ, mely 2014 nyara óta működik, az Együtt Európáért Alapítvány üzemeltetésében. Mivel a falu mindössze 67 kilométerre – alig egyórányi autóútra – fekszik Budapesttől, így nemcsak hétvégi kiránduláshoz, hanem többnapos táborozáshoz is kiválóan alkalmas környék.

2015.04.27.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fontosnak tartod a környezetvédelmet és mindeközben érdekel a tudomány? Akkor ott a helyed a Föld napja – V. Tudományfesztiválon!

A Föld Napja – V. Tudományfesztivál idén is rendkívül színes, tartalmas és interaktív programokkal várja a látogatókat 2015. április 22-23-án, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A rendezvény célja, hogy élményeken keresztül, közvetlen tapasztalások segítségével keltse fel az érdeklődést a tudományok, a környezet- és a természetvédelem iránt. Mivel 2015 a talaj és a fény nemzetközi éve, a fesztiválon is kiemelt hangsúlyt fektetnek ezekre a területekre a szervezők és a résztvevő egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok, szakmai szervezetek, nemzeti parkok, cégek, illetve egyesületek.

„Már második alkalommal rendezzük meg közösen a Föld napja programsorozatot és Tudományfesztivált. Ezzel is arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a tudás olyan hatalom, amely segít környezetünk megőrzésében és a természet megóvásában. Eredményesen tanulni pedig a közvetlen tapasztalatszerzésen keresztül lehet a legkönnyebben.”

A rendezvényt április 22-én, szerdán 10:00 órakor nyitják meg.

A Föld Napja – V. Tudományfesztivál két napja alatt 30 szervezet összesen 80 programmal várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt 10:00 és 18:00 óra között.

Milyen izgalmas programok várják a résztvevőket?

Többek között a látogatók idén is testközelből nézhetik meg a drón reptetését, ami utasításokat követ, beülhetnek egy sűrített levegővel működő pneumobilba, amely szennyező anyagot egyáltalán nem bocsát ki, továbbá bepillanthatnak az időjárás-előrejelzés készítésének kulisszái mögé – egy légköri szonda felengedése után másodperceken belül kivetítőn lehet majd látni a várható légköri, időjárási eseményeket -, sőt, maguk a résztvevők is készíthetnek meteorológiai előrejelzést, és egy speciális eszköz segítségével megmérhetik, mekkora cseppekből áll az eső.

Emellett idén is kipróbálható lesz egy, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékpark, a „Ki nevet a végén?”, a Mobil és szelektív csúszka, a „Zúzd a metált!” és a „Lapíts, ha bírsz!” is, amelyben játékos módon lehet elsajátítani a szelektív hulladékgyűjtés praktikáit.

Részletes programtervet az alábbi linken olvashattok: http://tudomanyfesztival.hu/index.php

Cikk forrása: http://greenfo.hu/programok/2015/04/22/fold-napja-es-a-v-tudomanyfesztival

Kép forrása: http://tudomanyfesztival.hu/index.php

2015.04.17.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Idén is megrendezésre kerül az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció. Olyan diákok is csatlakozhatnak a rendezvényhez, akik a kötelező iskolai közösségi szolgálat keretében itt szeretnék eltölteni ezt az időt. Az akció 2015. május 15-17. között kerül megrendezésre szerte az országban.

Az akcióhoz kapcsolódóan akár több óra környezetvédelmi irányú közösségi szolgálatot is megvalósíthatnak a fiatalok, ha az iskola, amelyben tanulnak, csatlakozik az országtisztító akcióhoz és megszervezi a szemétszedést.

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi. Az akció keretében az OKTF NHI biztosítja az iskolák számára a szemétszedéshez szükséges eszközöket (pl. kesztyűk, zsákok, kötözők), valamint a felkészítést és értékelést segítő oktatási segédanyagot is eljuttat az intézményekbe. Szintén az OKTF NHI gondoskodik a diákok és pedagógusok által összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

Miért jó a TeSzedd!-hez való csatlakozás az iskoláknak?

Amellett, hogy a TeSzedd! lehetőséget biztosít az intézményeknek környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat szervezésére, az akció során szerzett tapasztalatok támogathatják, könnyebbé tehetik a tanulók környezeti nevelését mind a diákok, mind a pedagógusok részéről. Ez azért különösen fontos, mert a környezettudatos gondolkodásmód ma már természetes elvárásnak számít, különösen a mai gyermekek, fiatalok felé.

A TeSzedd! akció az önkéntesség fontosságára is ráirányítja a figyelmet, ráadásul igazi közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a közös időtöltésre és egymás jobb megismerésére a pedagógusok, a diákok és azok családja részére is.

Tavaly az iskolák, oktatási, nevelési intézmények mozgósították a legtöbb résztvevőt a TeSzedd!-be. Az akció során 2014-ben mintegy 60 ezer diák szedett szemetet a pedagógusok irányítása, felügyelete mellett.

Regisztrálni 2015. május 7-ig lehet a www.teszedd.hu weboldalon.  További információt is az alábbi linken olvashattok.

A hír és a kép forrása: http://szelektalok.hu/teszedd/

2015.04.07.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hogyan lehet egyszerre fenntartható és kreatív ünnep a húsvét?

Azok, akik a hétköznapokat is tudatosan élik, az ünnepek előtt gyakran kétségbeesnek, hogyan lehet belecsempészni az ünnepi készülődésbe ezt a szemlélet. Tessék, itt van pár ötlet.

1.Ajándékozás

A húsvét ne csupán az ajándékozásról szóljon! Az ünnepek közeledtével az emberekben elindul egyfajta vásárlási láz, pedig rengeteg dologra nem is lenne szükségük. Húsvétkor szokás kedveskedni a gyerekeknek, de ha az ember tudatosan vásárol, elkerülheti a felesleges dolgok felhalmozását. Mire gondolunk? Nem kell tömegével vásárolni a csokival bevont nyuszi tojásokat, úgy sem fog elfogyni, tehát csak annyit vegyünk belőlük, amennyire szükségünk van. Nem kell olyan játékokat vásárolni a gyereknek, amelyekről tudjuk, hogy vagy nem fog játszani vele, vagy két perc után eltöri. Tehát ha mégis az utóbbi mellett dönt, inkább a tartós, és hasznos játékokban gondolkodjon.

2. Biztonságos tojásfestés

Ha papírmasé-tojás helyett mégis az igazi mellett dönt, ne főzze meg, hanem fújja ki! A főtt kemény tojás ugyanis szobahőmérsékleten két óra elteltével megromlik, ezért ha egész nap a kínálótálban van, estére ki kell dobni, másnap tilos elfogyasztani. Ez pazarlás volna, tehát inkább a festeni kívánt tojások kifújását ajánljuk.

Tojásfestéshez nincs szükség bolti festékre, minden kellék megtalálható otthon is. A recept a következő: egy liter vízhez öntsön egy evőkanál ecetet, majd forralja fel. A kívánt árnyalathoz az alábbi színezőkből igény szerint tegyen a folyadékba:

Piros: lilahagyma héja, pirospaprika, cékla

Sárga: vöröshagyma héja, citromhéj

Narancs: narancshéj, sárgarépa

Zöld: spenót, petrezselyem (a szárított is jó)

Kék: vöröskáposzta, áfonya, vörösbor

Barna: dióhéj, feketetea, kávé

3.Parfüm helyett maradjon a víz

A férfiaknak azt javasoljuk, maradjanak kölni helyett inkább a víznél. Egyrészt, a parfüm nem pénztárcakímélő megoldás, másrészt sokan nem tudják, hogy a húsvéti kellékek közül ennek a legnagyobb a szén-dioxid lábnyoma. A locsolókölni ritkán jó illatú. Higgye el, hálásak lesznek, hogy a nap végén nem kell újra hajat mosniuk. Ami szintén pazarlás volna, tekintettel a víz-, villany- és gázdíjra. Amennyiben tehát szeretné gyakorolni ezt a hagyományt, egy kis üvegcsébe töltsön vizet, és azzal locsolja meg nőismerőseit.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Hír forrása: www.origo.hu/kornyezet/20120406-filleres-tippek-az-igazan-zold-husvethoz-lakasdiszites-tojasfestes-unnepi-kornyezetvedelem.html

Képek forrása: www.pinterest.com

2015.04.01.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Készül Zugló második közösségi kertje!

Az első civil kezdeményezés 2014. március 30-án hozta meg gyümölcsét, amelynek eredménye Zugló első közösségi kertje lett. Hamarosan pedig készül a második.

A szervezők az újabb közösségi kertet idén közös tervezéssel szeretnék létrehozni. Ezért a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület szeretettel vár mindenkit a 2015.március 28-án, szombaton 15:00 órakor megrendezésre kerülő workshopra, ahol mindenki elmondhatja ötleteit, véleményét a kezdeményezéssel kapcsolatban.

A közösségi tervezésben a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium hallgatói segítenek majd.

Nagy siker övezi az összefogást, ugyanis a második kertre az ágyások hamarosan betelnek. Még 10-15 szabad hely van, így aki még habozik lehet hogy lemarad. (Jelentkezni: zugkert.jelentkezes@gmail.com)

Az eseményről további információt a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület facebook oldalán, vagy az alábbi linken olvashattok: https://www.facebook.com/events/834581156609856/

A hír és a kép forrása: https://www.facebook.com/ZUGkert

 2015.03.24.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Gőzerővel készülünk az idei nyárra               

Az Alapítvány tábora, a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központ hivatalos oldala elérhetővé vált minden kedves érdeklődő számára!

A Facebook oldalunk után, végre a honlapunk is látogathatóvá vált. Rengeteg érdekességgel várunk Titeket idén nyáron, többek között családoknak, osztályoknak szóló programokkal, nyüzsgő-, bakancsos-, és alkotó táborral.

Ha kíváncsiak vagytok, mit tartogatunk számotokra vagy csak visszanéznétek a korábbi táborokról készült képeket, videókat, nézzetek be hozzánk az alábbi linken:

http://hepikozpont.hu/

2015.03.16.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Megjelent a 2015.évi Erzsébetvárosi Civil Pályázat!

Budapest VII. kerületi Önkormányzatának Képviselő testülete működési és programpályázatot ír ki az Erzsébetvárosban működő, regisztrált civil szervezetek részére.

Ismét megnyílt a lehetőség a civil szervezetek számára, hogy támogatást nyerjenek működésük és programjaik finanszírozására.

További információt az alábbi linken olvashatnak:

http://erzsebetvaros.hu/nyilvanossag/palyazatok-vallalkozaselenkites-25/onkormanyzati-palyazatok-66/palyazat-keruleti-civil-szervezeteknek-363/2015.-603

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. március 31.

A hír és a kép forrása: www.erzsebetvaros.hu

2015.03.02.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ugyan még tél van, de mi már a nyarat tervezzük!

Az Alapítvány tábora a tavalyi sikeres év után megújult arculattal, HEPI Központ néven (Horpácsi Európa Pihenő Központ, korábbi nevén Európa Ifjúsági Ház) vár minden érdeklődőt.

A tábornak nem csak a neve változott meg, de már elérhető új Facebook oldala is, ahova hamarosan felkerülnek nyári programjaink, ezért érdemes rendszeresen benézni hozzánk. Ha friss információkra vagy kíváncsi, vagy csak visszanéznéd a korábbi táborokat, csatlakozz hozzánk az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hepikozpont

Egy vadonatúj honlappal is készülünk Nektek, ahol hamarosan további hírekről, eseményekről tájékozódhattok.

 

2015.02.25.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Megjelentek a NEA pályázatok!

 

Megjelent az Emberi Erőforrások által biztosított forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap 2015. évre vonatkozó pályázati kiírása.

A pályázat segítségével ismét megnyílt a lehetőség a civil szervezetek számára, hogy támogatást nyerjenek működésük és szakmai tevékenységük finanszírozására.

További információt az alábbi linken olvashatnak: http://civil.info.hu/web/nea/palyazatok

A hír és a kép forrása: http: www.civil.info.hu/web/nea/hirek

2015.02.16.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PRO BONO a társadalmi innovációért – interaktív konferencia

Pro Bono a társadalmi innovációért címmel interaktív konferenciát szervez az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA),  2015. február 23-án Budapesten a KPMG székház konferenciaközpontjában. 

A klasszikus önkéntes tevékenységek mellett, Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a szaktudáson alapuló és a pro bono (önkéntesség)*. Folyamatosan nő azok száma, akik felismerik, hogy a pro bono, mind a vállalat, mind a fogadó helyek számára magas hozzáadott értéket képvisel. A pro bono formában nyújtott tanácsadás és szakmai segítség, komoly szaktudást jelent a fogadó szervezeteknek, a legtöbb esetben olyan területeken, melyeken a szervezetek a szolgáltatások piaci árát nem tudnák megfizetni.

A hazai vállalatok magasan képzett munkatársai, így igen értékes szervezet- és menedzsmentfejlesztési támogatást biztosíthatnak a hazai civil szervezetek számára. E tudásnak a civil szektorba való áramlása rendkívüli jelentőséggel bír. A pro bono projektek egyúttal kiváló tanulási és fejlődési lehetőséget kínálnak a vállalatok számára is, azaz a fejlődés kölcsönös lehet, továbbá a vállalaton belüli tehetséggondozás és motiváció-erősítés fontos eszközévé is válhat. A pro bono projektek révén a munkatársak olyan helyzetekbe kerülhetnek, melyek újszerű megközelítést igényelnek, illetve amelyek közelebb viszik őket bizonyos társadalmi problematikák jobb megértéséhez. Tapasztalataink alapján, a hazai nagyvállalatok vezetői közül számosan nyitottak a pro bono önkéntesség kínálta lehetőségekre, de a legtöbb cégnél még nem indult el a terület fejlesztése. A pro bono projektek beemelése a hagyományos vállalati önkéntes programok mellé mindannyiunk közös érdeke.

Kiknek szól ez a konferencia?

Pro bono a társadalmi innovációért eseményt azok számára szervezzük, akik e témában tájékozódni és fejlődni szeretnének, hogy a közeljövőben kialakíthassák a szervezetük vagy cégük számára leginkább testhezálló programot. Az eseményre vezető külföldi szakembereket hívtunk meg, annak érdekében, hogy javaslataikkal segíteni tudják a közös gondolkodást és a magyarországi pro bono projektek kiteljesedését. A külföldi előadók mellett hazai vállalatvezetők és különböző iparágak szakértői is megfogalmazzák gondolataikat a pro bono elterjesztése kapcsán. Az esemény interaktív formában valósul meg, ahol lehetőség lesz kérdések felvetésére, továbbá a témával kapcsolatos gondolatok megvitatására. A rendezvény angol – magyar nyelvű, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. *Pro bono (önkéntesség) alatt a tanácsadás jellegű, konkrét időkerettel rendelkező, szakértői támogatást értjük, mely különböző területeken valósulhat meg (pl. jog, pénzügy, kommunikáció, marketing, szervezetfejlesztés, stb.) anyagi ellenszolgáltatás nélkül a civil szervezetek hatékonyságának javítása érdekében.

A konferencia programját és a további részleteket megtalálja az alábbi linken:

http://www.prokonf.hu/#!/program

Részvételi díj

20.000 Ft / fő (cégek képviselőinek)

10.000 Ft / fő (civil szervezetek képviselői számára)

A részvételi díjat legkésőbb 2015. február 19-ig kérjük fizesse be, a Pro Bono Műhely Nonprofit Kft. számlájára.

Jelentkezés:

http://www.prokonf.hu/#!/jelentkezes

A cikk és a kép forrása: http://oka.hu/hirek/pro-bono-tarsadalmi-innovacioert-interaktiv-konferencia

2015.02.09.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Természetvédelem a Normafán

Döntöttek a Normafa természeti értékeket megőrző tájrehabilitációja mellett.

A WWF Magyarország az elmúlt másfél évben önkéntesek bevonásával segített a Normafa természeti értékeinek felmérésében.

A budai Normafa környékére elkészített Natura 2000 hatásvizsgálat eredményei rávilágítanak a terület országosan is kiemelkedő természeti értékei mellett a legfontosabb veszélyeztető tényezőkre – többek között a becserjésedésre, a szárazodásra, illetve az intenzív emberi jelenlét hatásaira.

A Normafa fejlesztése során alapvető elv a „kevesebb több”. Nem épül a jövőben ülőlifttel támogatott és hóágyúzott sípálya a Harang-völgyben, illetve téli-nyári bob-pálya sem lesz a Normafán. Helyette a terület élőhelyeinek helyreállítása, az építészeti műemlékek megmentése és a gyalogos turizmus céljait szolgáló infrastruktúra korszerűsítése kerül a fejlesztés középpontjába. Az úthálózat átalakításával a terület több irányból is jobban megközelíthető lesz, ami csökkenti a Normafa egyes részeinek túlterheltségét.

Elismerésre méltó pozitív fordulatnak tartjuk, hogy a korábban felmerült sportcentrum fejlesztés helyett a természetvédelem és a hagyományos természetjárás szempontjai kerületek előtérbe” – mondta Gálhidy László.

A Normafa élővilága, tájképi értékei országosan is egyedülállóak, amelynek kezelése nagy felkészültséget kívánó, összetett feladat. Egyetértünk azzal is, hogy az Önkormányzat az erdők kezelésében a Pilisi Parkerdő által bevezetett ún. szálaló gazdálkodást kívánja folytatni, illetve az erdei élővilág számára létfontosságú holt faanyag egy része is a területen maradhat. Szintén indokoltnak tartjuk a gyepterület szakszerű kaszálásának újbóli rendszeresítését.”– foglalta össze a programvezető.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/01/14/sportcentrum-helyett-termeszetvedelem-a-normafan

Kép forrása: http://www.pinterest.com

2015.01.30.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gyermektáborok az Európa Ifjúsági Házban

2015.01.21.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A tavalyi év volt a legmelegebb?

A mai időjárás talán hozzájárul ahhoz, hogy megcáfoljuk ezt a tényt, de friss elemzések kimutatták, hogy  Magyarországon és Európában szinte biztosan, sőt valószínűleg globálisan is, a kiterjedt mérések kezdete óta 2014 volt a valaha tapasztalt legmelegebb év – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az adatok alapján régiónkban az átlagosnál nagyobb mértékű melegedés figyelhető meg.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ideiglenes nyilatkozatot jelentetett meg az éghajlat állapotáról. Eszerint a 2014-es év az egyik legmelegebb, az előzetes becslések szerint a legmelegebb évnek is bizonyulhat, megelőzve 2010-et, 2005-öt és 1998-at. Ez a tény megerősíti a hosszú távú melegedési tendenciát – ismertették.

Az elemzés szerint a tavalyi meleg főként a rekord magas globális tengerfelszín-hőmérsékletnek köszönhető. Más tényezőkkel együtt ez járult hozzá ahhoz, hogy rendkívül heves esőzések és áradások voltak több országban, sokfelé pedig szélsőséges aszályok alakultak ki. A 2014-es év éghajlati állapotáról szóló végleges állásfoglalást márciusban teszi közzé a WMO.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy a legújabb elemzések szerint a 2014. január és november közötti hőmérsékleti adatok alapján szinte biztosra vehető, hogy 2014 Európa legmelegebb éve lesz. Előzetes becslések szerint 2014 középhőmérséklete 0,3 Celsius-fokkal felülmúlja 2007 eddigi rekordját.

Magyarországon – írták – 2014 sok szempontból eltért a szokásostól. Igen enyhe téli hónapokkal kezdődött, februárban – ami a legszárazabb hónap térségünkben – nagyon sok eső hullott. A június nagyon száraz volt, de a júliusi és az augusztusi esőzések pótolták a hiányt, sőt a szokásos mennyiségeket is jóval felülmúlták. Az ősz is átlag feletti hőmérsékleteket hozott, és a december utolsó napjaiban beköszöntött tél sem rontotta lényegesen a statisztikákat.  Mostanáig 2007 volt a legmelegebb év Magyarországon. Akkor 11,76 fok volt az évi középhőmérséklet, 2014-ben pedig 11,86 fok. Magyarországon 1901 óta 1,2 fok a becsült hőmérséklet-emelkedés. Régiónk a globális átlagos tendenciánál (1901-től 2012-ig tartó időszak 0,89 Celsius-fokos értékéhez képest) jobban melegszik, így az éghajlati változások folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a felkészülési stratégiák megalapozásához – emelte ki a meteorológiai szolgálat.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/01/09/valoszinuleg-a-tavalyi-volt-a-legmelegebb-ev

Kép forrása: http://www.pinterest.com

2015.01.13.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________