Szemléletformáló tábor a HEPI Központban

A Kőbányai Szent László Általános iskola 23 diákja szemléletformáló tábor keretében 2015. október 12-15-ig a Horpácsi Európa Pihenő Központban táborozott, melynek költségét a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán nyert forrásból finanszíroztunk.

A tábor programjainak kialakításánál az elsődleges célunk az ökológia, a fenntarthatóság témájának népszerűsítése, valamint a palóc kultúra megismertetése volt. A fenntarthatóság témakörével előadás keretében ismerkedhettek meg a résztvevők. Horpács, palócfalu mivoltából adódóan különösen megfelelő helyszínnek bizonyult. Az említettek mellett rendkívül fontosnak tartottuk a csoportkohézió erősítését, valamint azt, hogy a gyerekek a négy nap során sokat mozogjanak. Célunk az volt, hogy a résztvevők sok élménnyel és tudással térjenek haza a táborból.

A megérkezést és a kipakolást követően ismerkedős játékokkal indítottuk a programokat. Ilyen volt többek között a „Lelkes Lajos”, az „Én vagyok a világon az egyetlen”, melynek keretében olyan érdekességeket mondhattak el magukról a táborozók, amiket a jelenlevők biztosan nem tudnak róluk. A harmadik ismerkedős programunknál, kisebb csoportokat alakítottunk, és megkértük a diákokat, hogy egyenként mondjanak el az életükről hihetetlen, de igaz történeteket. Ám, a történetek közé egy hamis elbeszélést kellett rejteniük, amire a többi játékosnak rá kellett jönnie.

Olyan feladatot is beékeltünk a programok közé melyben, első sorban Horpács megismerése volt a cél egy „Faluportya” keretében, illetve Balassagyarmatra is szerveztünk nekik egy kirándulást. A település bejárása után a táborban minden csapat elkészítette a feladathoz tartozó tablóját, este a vacsora után pedig elmondhatták versüket. A nap végén játszottuk a „Csüccs” nevű játékot, valamint napértékelést tartottunk, ahol a gyerekeknek egy szóval kellett jellemezniük az első napi benyomásaikat.

A második nap reggelét tornával kezdtük, majd a délelőtt folyamán meglátogattuk  Mikszáth kúriát, ahol idegenvezető által, ismeretet szereztek a nagy palóc író életével és alkotásaival kapcsolatban. Délután „1 perc és nyersz” ügyességi csapatversenyt játszottunk. Az esti órákban Simon Katalin néptánc – és énektanár „Palóc Táncházat” tartott, ahol a gyerekek jó hangulatban megismerkedhettek az alapvető táncokkal, népi énekekkel. Végül a keddi napot a diákok által igen kedvelt bátorságpróbával zártuk.

A következő nap reggeli tornáját a „Hettyem-Pitty” programmal folytattuk, amin a gyerekeknek bekötött szemmel fel kellett ismerniük valamely társuk elváltoztatott hangját.

Végh József helytörténész tartott előadást a palóc hagyományokról, múltról, valamint Nógrád megye látnivalóiról. Később, egy kézműves foglalkozáson vettek részt a diákok, ahol a lányok csuhébabát és csuhévirágot készíthettek, a fiúk pedig megalkották parittyáikat. Az este a táborozók tehetségének megismeréséről szólt. A HEPI Központban rendhagyóan megtartott „Ki mit tud?” keretén belül a gyermekek egyénileg illetve csoportokat alkotva énekeltek, táncoltak, színpadi darabot adtak elő.

Az utolsó nap frissítő reggeli tornája után a programokat a tábor falain belül folytattuk a rossz időjárás miatt. „Sóelkapó”, HEPI kvíz, és a gyermekek által választott ,,Alszik a város” koncentrációfejlesztő játékkal, illetve közös képek készítésével búcsúztattuk a táborozókat.

Ha további képeket tekintenétek meg őszi táborunkról, kattintsatok a galériánkra!