Palóc tábor, a palóc földön élőknek

Nagy sikert aratott a második szemléletformáló táborunk is, melyen október 26-29-ig a Rétsági Általános Iskola 5-6-7-8. osztályos, hátrányos helyzetű diákjai vettek részt a HEPI Központban. A tábor érdekessége, hogy Rétság palóc földön fekszik, így különösen fontos, hogy ezek a gyerekek mélyebben megismerkedhettek hagyományaikkal.

Jelszavaink a héten: Csapatépítés, tudatos életmód, hagyományok ápolása!

Hétfőn, a gyerekek érkezését, és a táborban való gyors eligazítását követően, belemerültünk a csapatépítő játékok tömkelegébe. Játszottunk Lelkes Lajost, Én vagyok a Világon az egyetlent, Ahogy a többiek látnak, majd a Ki hazudik? c. játékot. Ezeket követte a nagyon kedvelt Faluportya, ahol a Horpács községet bejárva különböző állomásokon keresztül ismerhették meg a falut, valamit a „Találd meg azt, ami hol van”, amellyel a tábor minden egyes zegét-zugát deríthették fel a táborozók játékosan. Az este napértékelést tartottunk, ahol a gyerekek az első nap élményeiről, észrevételeiről számolhattak be az animátoroknak.

A második nap délelőttjét Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban töltötték a diákok, ahol a „Bölcsőtől a sírig” állandó kiállítás, az elmúlt 100-120 év paraszti életformájáról adott áttekintést. Bepillantást tehettünk a palócok életmódjába, építkezési szokásaiba is, amelyről tökéletes mintát festett a Palóc faház és annak udvara. A Halloween aktualitásából fakadóan délután halloweeni bingót játszottunk, valamint tököt faragtunk a táborozókkal, majd az esti bátorságpróbára hangolódva megnéztük az Adams family c. filmet.

Szerdán a reggelit követően, ellátogattunk a Horpácson található Mikszáth Kúriába, ahol tájékoztatást kaptak a gyerekek a palóc író életéről, munkásságáról. Kiss János fenntarthatóságról szóló előadásának köszönhetően megtanulhatták, hogy mit tehetnek ők maguk a környezetükért, a fenntartható fejlődésért. Végh József helytörténész délutáni előadásával, a gyerekek a palóc múltról illetve Nógrád megye látnivalóiról tudhattak meg fontos információkat. A diákoknak alkotószenvedélyük kiélésére is volt lehetőség, melyet Varga Zsuzsanna segítségével valósíthattak meg kézműves foglalkozás keretében. A lányok csuhéból alkottak babákat, illetve virágokat, a fiúk pedig parittyát készítettek. Este Simon Katalin tartott táncházat, ahol a gyerekek a palóc dalokat és táncokat megismerve kiénekelhették és kitáncolhatták magukat. Az utolsó este alkalmából „Ki mit tud?’’ került megrendezésre, ahol a gyermekek bebizonyították, hogy igen tehetségesek éneklésben, táncban, szavalásban, és viccmesélésben egyaránt.

Csütörtök délelőtt HEPI kvízt játszottak csapatokra osztva, ahol az a csapat nyert, amelyik a legtöbb dologra emlékezett az elmúlt 4 nappal kapcsolatban. Miután a nyertes csapat kihirdetésre került, a gyerekek kívánságára a tábor alatt legjobban kedvelt programokat játszottuk.

A tábor elérte a célját, egy nagyon jó közösséget sikerült kovácsolni. A Rétsági Általános Iskola diákjai nagy érdeklődést mutattak a palóc hagyományok és a kultúra megismerése iránt, ezen felül tudást szereztek a fenntarthatósággal kapcsolatban, melyet a jövőben a gyakorlatban is elkívánnak sajátítani.

A második táborunk a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulhatott meg.

Ha további képeket tekintenétek meg második őszi táborunk élményeiről, kattintsatok az alábbi linkre!