Hogyan lesz egy kis zuglói udvarból gazdag kert? 1. rész

Ez a folyamat jelenleg is tart, de a lényeg: tavasszal hozzáláttunk, hogy az irodában néhány zöldségfajtából el tudjuk látni magunkat idén. Alapítványunk irodai kertjében immár megtalálható retek, sóska, hagyma, sárgarépa, különféle színes virágok, nemrég pedig a paradicsom és a paprika is a helyére került.

Alapítványunk egyik munkatársának pattant ki a fejéből az irodai kiskert létrehozásának ötlete, azóta pedig többen csatlakoztak hozzá a csapatból. Szerencsére a vezetőség is támogatta az ötletet, és minden szükséges eszközt biztosított ahhoz, hogy nekiláthassunk kis mintakertünk létrehozásához.

A 30-40 négyzetméternyi parlagon heverő kis parcella, mint utóbb kiderült, sok lehetőséget rejtett magában. Nem nagy területről van szó, így nem igényelt sok munkát a talaj előkészítése. Ekkora területen bárki könnyen elő tudja készíteni a talajt a műveléshez. Ásás, szerves trágyázás, egyengetés és már jöhettek is a magok, a palánták. Mivel az irodában sokan kávéznak, ezért a kávézaccot is felhasználjuk a kertben, mivel köztudottan jótékony hatással van a talajéletre. 1 hónap alatt kb. 10–15 kg-ot gyűjtöttünk össze belőle, amit már be is dolgoztunk a talajba.

Az előkészítés után elvetésre kerültek az első haszonnövényeink. Törekszünk arra, hogy minél természetesebb módon műveljük meg a kertünket, így már a magok elvetésénél odafigyeltünk arra, mit, mi mellé érdemes vetni, hogy a zöldségek egészségesen fejlődhessenek. A kert szélére lilahagyma került, ami mintegy védősávként fog funkcionálni, mellé pedig kötelező jelleggel sárgarépát helyeztünk el, ugyanis ez a két növény nagyon jó hatással van egymásra, hiszen megóvják egymást a kártevőktől.  A  retek követi a sárgarépát a sorban, aztán újból hagyma, egy fehér fajta. A társítás mellett még oda kell figyelni az olyan alapvető dolgokra, mint a vetési és a sortávolság. Nem kell megijedni (ezek az információk általában megtalálhatók a vetőmagok csomagolásán). Ha tehetjük, a vetés idejét késő délutánra időzítsük, utána kellően locsoljuk be a sorokat (a legjobb, esővízzel), hogy biztosan beinduljanak a folyamatok a föld alatt.

A sárgarépák növekedése kicsit nehezen indult meg, de végülis ők is kibújtak a földből. Egyelőre egyik növényen sem látszik betegség nyoma, reméljük ez így is marad. A retek igen népszerű a munkatársak körében, hamarosan el is fog fogyni, így a veteményesben elfoglalt helyüket palántáknak adják majd át. A virágok is kiheverték a kiültetéssel járó hirtelen stresszt, így a ledobott virágok helyén már újakat hoztak, reméljük, jól érzik magukat.

A paradicsom palánta elültetésénél egy általunk eddig nem ismert technikát is alkalmaztunk. Az alsóbb hajtások lemetszése után, vízszintesen helyeztük a palántákat a földbe, így a levágott hajtások helyén várhatóan gyökér fog fejlődni, ami erősebbé, „strapabíróbbá” teszi a paradicsomunkat. Kíváncsian várjuk lesz-e látható eredmény.

Ha a palántáknak még nem is, de a kiskertnek máris van egy látható, érezhető eredménye, méghozzá az, hogy összehozza az embereket.

Hamarosan újabb növényekkel és ültetési tippekkel érkezünk minden kezdő és tapasztalt kertész számára!