Alkoss közösséget! – Interjú Jeles Teréz festővel

Mondják, hogy a művészek magányosak, ám visszatekintve iskolai tanulmányainkra, az irodalom, töri és rajz órákról felsejlik a Pilvax kávéház mozgalmas hangulata vagy éppen a Nagybányai Művésztelep sajátos stílusa és ecsetvonásai. Magányos-e a festő? Hol lép be a közösség a művészet világába? És hol lépi át a művészet saját határait, hogy akár a társadalmat formálni képes erővé váljon? Ezúttal Jeles Tetéznek tettük fel kérdéseinket.

Gyermekkoromban jó barátságban voltam a ceruzával. Sokat rajzoltam, festettem és agyagoztam. Szerettem a festményeket nézegetni. A természetet jóval később kezdtem el festeni. Magányos-e egy festő? Én nem érzem magam annak. Az erdő ezernyi csodával ajándékoz meg minket. Erdész feleségként lehetőségem volt megismerni az erdő titkos rejtelmeit. Igyekszem ezeket képeimen keresztül bemutatni. Egyéni látásmódomat próbálom továbbítani a külvilág felé.

Hogyan viszonyulsz a környezetedhez? Hatással van rád alkotás közben vagy ilyenkor teljesen a saját világodba vonulsz, és ott születnek meg a műveid?

Alkotás közben szeretek egyedül lenni. Megélni azt a csodát, ami a vászonra kerül, de nem zavar, ha valaki néz alkotás közben. Magányosnak nem érzem magam a műteremben sem. Sok-sok kép vesz körül, mindegyikhez egy-egy történet fűződik.

Más, kortárs festőkkel tartod a kapcsolatot? Szoktál mások kiállításaira járni, esetleg tanácsot kérni a többi művésztől?, Egerben népes festő társadalom él. Több művészeti iskolával és egyetemmel is büszkélkedik városom. Gyakran rendeznek kiállításokat több művészeti ágban. Szeretem megnézni ezeket. Állandó látogatója vagyok ezen eseményeknek. Több művész társammal tartom a kapcsolatot. Valamennyien saját szemszögünkből nézzük az életet és egy így természetes. Ösztönösen minden helyzetben a saját világlátásunkat keressük, de elkerülhetetlen, hogy megtanuljunk mások szempontjából is ránézni a dolgokra. Egymás tanácsait és észrevételeit szívesen hallgatjuk és fogadjuk meg.

Miben látod egy festő társadalmi felelősségét? Hatással lehet-e egy művész a tágabb értelembe vett környezetére, és ha igen, hogyan?

Mint természetfestő érzek társadalmi felelősséget. Képeimmel bemutatom a természet szépségeit, amire vigyáznunk kell. Hiszem, hogy a művészek is tudnak tenni az erdők védelme érdekében. Ha már egy ember látásmódját megváltoztatjuk, teszünk egy kis lépést a bolygónk megóvásáért. Gyakran festek gyermekekkel és alkotás közben a természet szépségére és ennek megóvására hívom fel a figyelmüket.

Van-e külön női szerep a művészetben? Véleményed szerint máshogy éled-e meg az alkotást, mint egy férfi? Miben látod a különbséget? 

Szerintem külön női szerep nincs a művészetben. Mind a két nem képviselői értek el sikereket a különböző művészeti ágakban. Mindenkori lelki állapot határozza meg egy alkotás mondanivalóját nemtől függetlenül. A mai világban ugyanazokkal a jogokkal élhetnek férfiak és nők, hogy kifejezzék önmagukat egy alkotásban.

(Köszönet Zsidákovics Mihálynak, az interjú megszervezéséért)