Bátran igyunk csapvizet Budapesten!

Természeti adottságainknak köszönhetően Budapest Európa egyik legjobb minőségű ivóvízével rendelkezik, ennek ellenére általános tendencia, hogy a csapvízivás helyett egyre népszerűbb az ásványvízfogyasztás. Az ásványvizet pedig PET-palackba csomagolják, és ugyan egyre több helyen érhető el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, mégis: a PET-palackok túlnyomó többsége a szemetesbe kerül. Pedig valójában egyszerűbb lenne csapvizet fogyasztani, hiszen azt mindenki megengedheti magának.

Egyszerűbb és ugyanúgy egészséges – utóbbi állítást támasztja az a vízminőség-vizsgálat, melyre az Együtt Európáért Alapítvány Együtt a fenntartható életmódért című projektje keretében, az Európai Unió támogatásával került sor. Az „Igyunk csapvizet!” kampány alatt négy kerületben is vettek vízmintát a szakemberek, melynek elemzését a Wessling Hungary laboratóriumában végezték el. Erzsébetváros, Zugló, a tizenhatodik kerület és Rákosmente területén kilenc-kilenc, egyenként 40-1000 cm3-nyi minta begyűjtésére került sor július elején; a vizsgálat pedig kiderítette, mi a helyzet a budapesti csapvízzel. Röviden: a fővárosi csapvíz a vizsgált kerületekben kellemesen üdítő, jó szomjoltó hatású, mérsékelt ásványi-anyag tartalmú és mindenben megfelel a 201/2001-es (X. 25.) kormányrendeletben meghatározott ivóvíz-minőségi előírásoknak.

„A budapesti kerületek vízminőség vizsgálatai alapján a csapvíz 55,8-65 mg/l kalcium- és 13,4-16 mg/l magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb, mérsékelt ásványianyag-tartalmú palackozott vizekével” – mondta el Palotai Zoltán, a Wessling Kft. üzletágvezetője. „Nátriumtartalma a 200 mg/l-es határértékhez képest mindössze 10,5-12,8 mg literenként, vastartalma a 200 µg/l határértékhez képest alig 10-40 µg literenként” – tette hozzá a szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a PET palackban található lágyítószerek hosszútávon a vízbe oldódhatnak, mely problémával eddig alaposabban senki nem foglalkozott.

A vizsgálat eredménye innen letölthető!

A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint évente körülbelül 100 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként. Literje 100 forintba kerül – szemben a csapvíz 50 filléres literenkénti árával -, egy háromtagú család esetén is több mint harmincezer forint a különbség évente. Holott a csapból is tiszta víz folyik…

Hogy ki-mit választ, szíve joga eldönteni, azonban egyvalamire az is legyen tekintettel, aki a PET-palackos vizekre szavaz: a feleslegessé vált műanyagok helye nem a természetben van, sem pedig a szemetesben, hanem a szelektív hulladékgyűjtő szigetek erre rendszeresített kukáiban.

Az elkészült csapvíz-tanulmányt ITT tekintheti meg!

Csapvíz vagy PET-palack – a döntés joga az ön kezében van!