Környezettudatosság erősítése és a porterhelés csökkentése Nagyszentjánoson közterület természetbarát megújításával

NYDOP-4.1.1/D-11-2011-0005

Az Együtt Európáért Alapítvány a Föld napja alkalmából, környezetvédelmi oktatásokat tartott Gönyűn és Nagyszentjánoson a NYDOP-4.1.1/D-11-2011-0005 azonosítószámú, „Környezettudatosság erősítése és a porterhelés csökkentése Nagyszentjános közterület természetbarát megújításával” című projekt keretén belül, melynek fő célja, a nagyszentjánosi Polgármesteri Hivatal előtti közterület megújítása, illetve a környezettudatos szemlélet elterjesztése Gönyű és Nagyszentjános lakossága körében.

Az oktatásokon a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, és a gönyűi Széchenyi István Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulói vettek részt. Az alsó tagozatos diákok fenntartható életmóddal, szelektív hulladékgyűjtéssel és a tudatos vásárlással kapcsolatos interaktív előadásokat hallgattak meg, majd ezt követően egy 13 kérdésből álló „totót” töltöttek ki, melyek segítségével felmértük, hogy mennyire volt érthető és hasznos számukra az oktatásokon elhangzott ismeretanyag. Ezt követően kézműves foglalkozáson vettek részt. A felső tagozatos diákok fenntartható energia és vízgazdálkodás témakörben hallgattak meg előadásokat, melyeket követően játékos vetélkedőt és kötetlen beszélgetéseket szerveztünk a diákok számára.

Az oktatások rendkívül sikeresek voltak mind a diákok, mind a tanárok körében. Ezt bizonyítja előadások során elhangzott sok érdekes kérdés és hozzászólás, illetve az oktatásokat követő kvízeken és totókon született kiváló eredmények.