Környezettudatosság erősítése és a porterhelés csökkentése Nagyszentjánoson közterület természetbarát megújításával

NYDOP-4.1.1/D-11-2011-0005

Környezetvédelmi nap és park átadó ünnepség

A 2013. szeptember 14-én tartottuk meg Környezetvédelmi nappal egybekötött park átadó ünnepségünket. A rossz idő ellenére szép számban, több mint 150-en gyűjtünk össze a rendezvényen, sok lelkes gyerekkel és érdeklődő felnőttel.

Az esős idő miatt a rendezvény nagy része a park helyett a mellette található Polgármesteri Hivatalban zajlott le, de a helyszín változása nem jelentett akadályt a programok megvalósításában.

A park átadását Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere nyitotta meg beszédével, majd az új park felépüléséhez az általános iskolás osztályok is hozzájárultak egy-egy facsemete elültetésével.

A rendezvény ideje alatt újra megtekinthetők voltak az „Anya vigyáz a környezetre” rajz- és fotópályázatra készített munkák, illetve egy újrahasznosított használati tárgyakból készült kiállítás is, amely jól szemléltette azt, hogy hogyan csökkenthető a kidobásra ítélt hulladékok mennyisége.  A kiállított munkák mind a nagyszentjánosi és gönyűi gyerekeknek voltak köszönhetők.

A jelenlévők részt vehettek öko-kézműves foglalkozáson, ahol kreatív hulladék felhasználási módokat próbálhattak ki kicsik és nagyok egyaránt. A program nagyon népszerű volt, főleg a gyerekek körében, akik egész nap lelkesen készítették a tejesdoboz pénztárcákat, kitűzőket, malacperselyeket PET palackból, és egyéb ötletes díszeket és használati tárgyakat.

További programként mindenki részt vehetett fenntarthatósági témájú előadáson, választhattak környezettudatos kvíz kitöltést, és megtekinthették a GYŐR-SZOL Zrt. által üzemeltetett Ökobuszt, amely megismertette a látogatókat a szelektív hulladékgyűjtéssel és a modern, hatékony hulladékgazdálkodási rendszerekkel.

A különböző programelemek egy-egy állomást jelentettek, ahol a gyerekek aláírásokat gyűjthettek az általunk kiosztott kis füzetekbe. A legtöbb aláírást összegyűjtők között a nap végén ajándékcsomagokat sorsoltunk ki.

 

A résztvevők a környezettudatosság jegyében lezajlott nap végére sok új élménnyel és ismerettel gazdagodhattak. Mindenkinek köszönjük a részvételt!