Bringa Rally               

           

A KMOP-3.3.4/A-10-2010-0049 számú „Együtt a fenntartható életmódért” című projekt keretein belül 2012 tavaszán kilenc általános iskolában került megrendezésre az ún. Bringa Rally. A rendezvényeket a négy együttműködő budapesti kerület illetve Tatárszentgyörgy általános iskolájában rendeztük meg, melyeken intézményenként közel 400 gyerek vett részt.

A Rallykon résztvevő iskolák:

  • VII. kerület: Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium
  • XIV. kerület: Dr. Mező Ferenc Általános Iskola
  • XIV. kerület: Móra Ferenc Általános Iskola
  • XIV. kerület: Széchenyi István Általános Iskola
  • XVI. kerület: Jókai Mór Általános Iskola
  • XVI. kerület: Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium
  • XVII. kerület: Czimra Gyula Általános Iskola
  • XVII. kerület: Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola
  • Tatárszentgyörgyi Általános Művelődési Központ

A Bringa Rallykon résztvevő iskolások az alapvető KRESZ-szabályok megismerése céljából oktatást kaptak, melyek végén KRESZ-tesztekkel mérhették fel a megszerzett tudásuk szintjét. A tesztet kitöltők között minden iskolából kisorsolásra került egy-egy szerencsés tanuló, akinek nyereménye egy kerékpáros fejvédő volt, mellyel ezentúl biztonságosabban tud kerékpározni. A KRESZ-szabályok gyakorlati megismertetését nagyban segítette az iskolák udvarán felállított biciklis akadálypálya, melyeken különböző ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevő tanulóknak, akik a program végén egy biciklire ragasztható fényvisszaverő matricát kaptak.

A programokon részt vettek az egyes iskolákban tanító tanárok, továbbá szakemberek, önkéntes segítők, illetve a jó hangulatról „speaker” is gondoskodott, illetve a feladatok olyan formában voltak kidolgozva, melyek a gyerekek képességeit és a koordinációját nagyban segítették, melyhez természetesen nagyfokú koncentrációra is szükség volt.

A programokon résztvevő gyerekek a rendezvényt követően ún. elégedettségi kérdőívet tölthettek ki, melyben a véleményeikre, tapasztalataikra voltunk kíváncsiak a Bringa Rally kapcsán. A diákok jellemzően nagyobb, bonyolultabb, nehezebben teljesíthető akadályokat, hosszabb pályát hiányoltak, illetve rövidnek tartották a programot. Ezzel szemben a legjobban az akadályok, az érdekes programok, a közlekedési táblák, lámpák, illetve a KRESZ teszt tetszett nekik. Sokan írták azt is, hogy jó, hogy új dolgokat tanulhattak. Összességében elmondhatjuk, hogy a diákoknak tetszett a rendezvény, úgy érzik, tanultak is közben valamit, illetve jellemzően szívesen részt vennének a későbbiekben a Bringa Rallyhoz hasonló rendezvényeken.

Az alapítvány és a megvalósító cég számára is hasznos tanulságokkal zárultak a rendezvények. A legfontosabb, hogy megerősítést kaptunk, hogy a gyerekek és az iskolák részéről is van fogadókészség a hasonló típusú rendezvényekre. Némi nehézséget okozott a rendezvények beillesztése a tanév szigorú rendjébe, de szerencsére ezt a problémát is sikerült mindenhol áthidalni. A jövőre vonatkozó fejlesztésként jelölhetjük meg, hogy diverzifikáltabb, az alsós és felsős tanulók számára különböző programelemeket dolgozzunk ki, illetve hogy a KRESZ-oktatást is több szintre bontsuk.

Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonlóan szórakoztató és hasznos programokat kínálni a fiatal generáció számára, mellyel hosszú távon hozzájárulunk egy élhetőbb, fenntarthatóbb világ kialakításához.